StoryEditorOCM
Borilački sportovinastup na SP-u

Izbornici se protive odluci HOO-u: ‘Time se izravno radi nepopravljiva šteta našim boksačima i sportu općenito‘

Piše hina
20. ožujka 2023. - 23:47

Šestorica hrvatskih boksačkih izbornika objavili su u ponedjeljak zajedničko priopćenje u kojem kažu da su su se izjasnili protiv naputka Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), koji je, prema njima, zatražio je od naših boksača i boksačica da se kao dio šire koalicije također povuku s međunarodnih natjecanja na kojima nastupaju ruski i bjeloruski boksači.

Nedavno je Međunarodni boksački savez (IBA) odlučio ukinuti sankcije ruskim i bjeloruskim boksačima i boksačicama, pa se na Svjetskom boksačkom prvenstvu za žene koje se trenutno održava u Indiji Ruskinje i Bjeloruskinje se natječu pod zastavama svojih zemalja.

U tijeku je Svjetsko boksačko prvenstvo za žene u New Delhiju (Indija) na kojem nastupa 65 država svijeta, a 11 zemalja je zbog nastupa Rusije i Bjelorusije bojkotiralo nastup i isto to najavilo za Svjetsko prvenstvo seniora od 1. do 15 svibnja u Taškentu, u Uzbekistanu. Međunarodni boksački savez (IBA) najavio je s druge strane sankcije za nacionalne saveze i države koje bojkotiraju svjetska prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu boksačica u Indiji između ostalih nastupaju jake boksačke nacije iz Europske unije Italija, Francuska, Španjolska, Bugarska, Grčka, Mađarska, Slovačka i Rumunjska, pa Turska, Srbija, Australija, Novi Zeland, Japan, Brazil, Meksiko, te uglavnom sve azijske, južnoameričke i afričke države.

Već u travnju na rasporedu je Europsko prvenstvo za mlađe seniore i seniorke (Armenija), u svibnju Svjetsko prvenstvo seniora (Uzbekistan), u lipnju Europske igre (Poljska), u srpnju Europsko juniorsko prvenstvo (Rumunjska), u kolovozu Europsko kadetsko prvenstvo (Slovenija), a u studenome Europsko prvenstvo U-22 (Azerbajdžan).

Hrvatski treneri i boksači s razlogom su zabrinuti na kojim će međunarodnim prvenstvima uopće moći nastupati, a upravo su europska i svjetska prvenstva u svim starosnim kategorijama temelj za njihove statuse i kategorizacije u hrvatskom sportu.

U drugim gospodarskim i kulturnim djelatnostima suradnja nije prekinuta, tvrdi Hrvatski boksački savez,  drugim sportovima naši sportaši natječu se protiv ruskih i bjeloruskih ili iz ruskih klubova dolaze u hrvatsku reprezentaciju, neki iz ruske reprezentacije izravno su prešli u hrvatsku, a boksačima je poslan naputak da se povuku sa svih natjecanja s ruskim i bjeloruskim sportašima kojima je Međunarodni boksački savez (IBA) dopustio sudjelovanje.   

Izbornici hrvatskih boksačkih nacionalnih selekcija zato prenose jedinstveni stav svih naših trenera koji stvaraju reprezentativce i natjecatelje za međunarodnu scenu na pitanje -  trebaju li naši boksačice i boksači nastupati na prvenstvima na kojima je Međunarodni boksački savez IBA dopustio nastup reprezentacijama Rusije i Bjelorusije?, piše u njihovu priopćenju.

- Definitivno sam protiv neodlaska i nesudjelovanja naših boksača na europskim i svjetskim prvenstvima. Time se izravno radi nepopravljiva šteta našim boksačima i sportu općenito. Sport i politika ne idu u istu rečenicu i naši sportaši ne smiju patiti zbog odluka na drugim razinama. Politički problemi neka se rješavaju političkim odlukama, a sportaši se moraju natjecati. Sve drugo nas baca unazad i u velike zaostatke. To zastupa cijeli nas stožer u reprezentacijama i svi kolege treneri, a uvjeren sam i svi koji žele dobro sportu i sportašima. Velika natjecanja su vrhunac karijere za svakog sportaša i uskratiti ih našim sportašima, znači oduzeti im ne dane i mjesece, nego godine i višegodišnje cikluse požrtvovnog rada. I političkim dužnosnicima valjda je u interesu da sportaši predstavljaju Hrvatsku na međunarodnoj sceni. Znamo da nema veće promocije od vrhunskog sporta i međunarodnih sportskih uspjeha, a ne da se političke igre lome preko leđa sportaša i da se boksačima onemogućuje da predstavljaju Hrvatsku u onome čemu su najbolji - kazao je izbornik muške seniorske boksačke reprezentacije Kristijan Hodak.

Osim njega apel su uputili izbornik ženskih reprezentacija Ante Matas, izbornik mlađih seniora Yousef Hasan, izbornik juniorske reprezentacije Hrvoje Pečarić i izbornik kadeta Pero Veočić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 01:10