StoryEditorOCM
Borilački sportoviturska sapunica

Bizaran slučaj žestoko odzvonio: Hrvatici oduzeta fair play nagrada jer se iz SAD-a bunila - druga Hrvatica! Evo priče

Piše Dean Bauer/SN
2. listopada 2024. - 12:52

Proteklog smo tjedna objavili informaciju da je mlada, 20-godišnja hrvatska karate reprezentativka Ema Sgardelli dobitnica godišnje nagrade za fair-play koju dodjeljuje Europski fair-play pokret. Informacija je bila točna, na mjestu, objavio ju je na svojim službenim mrežnim stranicama i Hrvatski karate savez, pišu Sportske novosti.

No, ovog tjedna to više ne vrijedi. Emi Sgardelli je oduzeta navedena nagrada, a sve zbog prigovora koji je s drugog kraja svijeta, iz SAD gdje živi uputila druga Hrvatica, bivša reprezentativka, Jelena Kovačević Herrera (39)!?

Neuobičajeno, bizarno i nesvakidašnji, pa i raritetan potez da sportašica (doduše bivša) tuži ili uputi služeni prigovor, u ovom slučaju Europskom fair-play pokretu, zbog svoje sunarodnjakinje. Ništa ne bi čak ni rekli da u Eminoj nagradi ima ikakvog spora, prijepora (po nama niti najmanje). Međutim, Ema Sgardelli se nije sama hvalila svojim potezom, pa kasnije ni nagradom. Nitko iz Hrvatske ju nije uostalom ni predložio za nagradu, već Turski karate savez. Naime, u polufinalu ovogodišnjeg turnira Premier lige u turskoj Antalyji, Ema Sgardelli se borila protiv Turkinje Yorgis Salazar, no tri sekunde prije kraja Ema je uočila da je njezina suparnica ozlijeđena, iako se, što je važno istaknuti - Turkinja nastavila boriti. Međutim, naša Ema je sportski i korektno stala na crtu i nije se željela boriti protiv ozlijeđene suparnice. Što je to ako ne potez uzornog i korektnog ponašanja u sportu i prema sportu. Nekima očito ne.

image

Na 59. Europskom seniorskom prvenstvu u karateu i parakarateu u kategoriji do -50 kg hrvatska karatistica pobijedila je Mihaellu Mishovsku i osvojla zlatnu medalju

Zvonko Pavic/Cropix

Iz SAD se prigovorom javila Jelena Kovačević Herrera navevši da je Turkinja ozlijeđena uslijed nedopuštenog udarca Eme Sgardelli, pa po njoj onda hrvatska sportašica ne zavrjeđuje nagradu. Zaboravlja pritom dvije važne činjenice koja bi trebala znati kao bivša sportašica. Prvo - ako je nedopuštenog udarca i bilo, to je pogreška suca ili sutkinje koji to nije vidio. Drugo - Yorgis Salazar nije odustala već se nastavila boriti. Mogli bi navesti i treće. Da je bilo ičeg spornog, pa zar netko misli da bi onda Turci sami predložili Emu Sgardelli, sportašicu koja je pobijedila njihovu reprezentativku za nagradu?, pitaju se Sportske novosti.

- Turci su ti koji su to potencirali, oni su to ocijenili prekrasnim potezom, napravili filmić i predložili za nagradu. Turci, nitko iz Hrvatske - napominje Davor Cipek, predsjednik Hrvatskog karate saveza i glavni tajnik Europskog karate saveza.

image

Lea Vukoja, Lucia Battaia, Ema Sgardelli

Ronald Goršić/Cropix

- Onda je došla prijava naše bivše reprezentativke Jelene Kovačević Herrera. Ja sam se tu morao i službeno očitovati. Ne zaboravimo da je sudac u konačnici taj koji je mogao zaustaviti borbu ili tražiti liječničku pomoć ako bi posumnjao u ozljedu. To nije učinio sudac nego naša sportašica. Jasno da je Ema dotad napadala, borila se, pa to je bit sporta, ali kada je vidjela da suparnica ne može stajati stala je i pružila joj ruku. I sad se nađe jedna reprezentativka koja je toliko toga dobrog napravila za naš savez i postigla sjajne rezultate, te ona piše prigovor s drugog kraja svijeta i napada u biti aktualnu prvakinju Europe, svoju sunarodnjakinju. Ne shvaćam. Ne znam što bih rekao.

Ema Sgardelli se inače trenutačno priprema za SP mlađih seniora u Veneciji, te joj ovakva priča u kojoj je ni krivi, ni dužna, jasno remeti koncentraciju. Vjerojatno i posao trenerici Ivani Bebek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 12:57