<p>Ana Opačak uz pratnju maestra Jurice Karuze na glasoviru.</p>
izazovi novih nada

Mlade zvijezde progovaraju o tremi: Nije lako zauzeti mjesto za mikrofonom nakon Olivera, Miše i Tereze

Piše Milena Budimir
Foto Maja Prgomet/
2. lipnja 2023. - 14:08

Prokurative su Prokurative.

U Hrvata, isprike ostalima, pozornica broj jedan.

Nije lako stupiti na te daske, primiti se mikrofona kojeg su držali i Tereza i Mišo i Oliver. Ove godine na mjestu legendi hrvatske glazbe stati će redom mladi ljudi. Pitali smo ih što očekuju, čemu se raduju, jel ih gricka trema...

- Radim najviše na tome da što bolje izvedem pjesme koje pjevam na večeri Retrospektive. Budući da se radi o legendarnim i blistavim muzičarima i umjetnicima kao Josipa Lisac, Zorica Kondža i Oliver Dragojević, stvarno nije lak zadatak otpjevati te pjesme i dati nešto svoje u njih. To su izvođači koji su ostavili toliki pečat u našoj glazbi da moram poštovati njihovu originalnu izvedbu. Puno ih slušam i pripremam se polako, a s obzirom da to nije žanr koji inače pjevam imam dodatnu odgovornost da što više uđem u te pjesme koje su stvarno predivne. Poanta je da dam maksimum od sebe i da ostavim srce na pozornici - iskren je bio Mario Huljev.

image

arhivska fotografija
Porin, ozujak 2003.
Dodjela glazbene nagrade Porin.
Na fotografiji: Josipa Lisic, Oliver Dragojevic.
Foto: Livio Andrijic/CROPIX

Livio Andrijic/

Biti će to, priznao nam je, posebna večer za njega, jer mu je ovo prvi nastup na Splitskom Festivalu.

- Iskreno već me sad mala tremica hvata, ali to je valjda prirodna stvar zbog vlastite želje da bude posebno - prišapnuo nam je Huljev.

Anu Opačak i njen senzualni glas Split poznaje, a nju osobno kod festivala možda najviše raduju retrospektivni programi...

- Zahvaljujući tim programima imamo priliku izvesti neke stare, ponekad i zaboravljene pjesme i dati im neki novi život u novom svježem ruhu izvodeći ih desetljećima kasnije. U tom smislu, uvijek se odazovem na takve pozive, jer su takvi angažmani i gušt i izazov. Ove godine sudjelujem u čak dvije takve večeri kazala nam je Ana.

image

Zagreb, 060423.
Tvornica Kulture.
Nastup Tereze Kesovije u sklopu ciklusa koncerata Randevu u osam.
Foto: Lucija Ocko/CROPIX

Lucija Ocko/Cropix

U programu posvećenom Nenadu Viloviću izvesti će njegovu pjesmu "Treća suza" koju je svojevremeno pjevala Meri Cetinić.

- S obzirom da "barba Nenu" poznajem godinama prvenstveno kao oca mog dragog prijatelja i bubnjara s kojim nastupam već dugi niz godina i u čijem studiju održavamo probe i osjećamo se kao doma u vlastitom dnevnom boravku, kad me ove zime pozvao da budem gošća na ovom njegovom jubileju, nije bilo ni trenutka dvojbe, jer se takav poziv ne odbija - kazala nam je.

Veseli je nastup i uz jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Husera, tada će svijetu i narodu otpjevati "Picaferaja" i "Nono, dobri moj nono".

- Biti će to u posve drugačijim aranžmanima. Mislim da sam popriličan zalogaj odgrizla; interpretiram "samo" Olivera i Terezu, dvije institucije Splitskih festivala. Samo izgovarajući im imena već osjećam i uzbuđenje i strahopoštovanje da te kultne pjesme donesem kako zaslužuju - uzbuđena je Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 11:23