StoryEditor
SplitPUMPAJ, MILE

Zatvorene su teretane, ali Splićane ni korona ne može odvratiti od vježbanja. Pogledajte kako se rekreira staro i mlado: vježbaju se noge, guze...

1. prosinca 2020. - 21:19
Fitness trener Toni GrginovićAnte Čizmić/Cropix

Nema teretana, nema sprava za vježbanje, korona je sve zatvorila, ali nema veze, ima zato kamenčina kao prirodnih utega gdje se god okreneš, željeznih šipki na sve strane, marjanskih staza i stazica, gradskih strmih stepenica, lungo mare-a u splitskim uvalama. Lockdown je zapaprio svima, ali ima lijeka i za taj problem. Ok ne možeš više vježbati u zatvorenom, ali tko ti brani na otvorenom. I evo odgovora, u zadnjih nekoliko dana sport se prebacio nebu pod oblake, pa gdje god se okreneš netko trči, skače, biciklira, brzo hoda.

U vanjskoj maloj teretani na Bačvicama leži se na prostirkama, vježbaju trbušnjaci, jačaju noge i guze, pumpaju nadlaktice. Služi se svim što je dostupno, elastičnim trakama, klupama kao uporištima, kamenjem iz grmlja za jačanje mišića. Pa udri s njima gore-dolje, po deset, 20, 30 puta, sve dok mišići ne počnu peći. Podne je, a sve puno mladosti i adrenalina. Što se događa, pitamo Mislava Juričevića, magistra kineziologije koji je svoju teretanu prebacio na novu lokaciju, street work out na adresi Bačvice bb.

image
Fitness trener Mislav Juričević
Ante Čizmić/Cropix

-S obzirom na situaciju bili smo prisiljeni prebaciti se na ovakva vježbališta. Pa netko iskoristi Marjan, netko Žnjan za trčanje, neko je u parku, više-manje u svakom kvartu postoji neki prostor za treniranje. Svatko tako može pronaći nešto po svom guštu. Za razliku od prošlog lockdowna imamo sreću da su nam ostali otvoreni dućani, pa smo tako mogli kupiti i raznorazna pomagala za vježbu.

Evo nalik ovim elastičnim gumama s kojima se puno toga može napraviti. Trudimo se na sve načine napraviti kvalitetan trening na kojeg smo naučili. Naravno nije isto kao u teretani, ipak je ovo zamjena, ali je trenutno najbolje što nam se nudi. Srića da nas prati lipo vrime. I srića da imamo i podosta work out lokacija koje su i inače dobro posjećene, sada još i više – veli Juričević.

image
Fitness trener Toni Grginović
Ante Čizmić/Cropix

Ovoga puta je kao privatan kondicijski trening muke zadao svom klijentu. Dok vani ekipa sa zidića, jer zidić je ipak najbolji kafić pije coffe to go, njegov štićenik je prošao kružni trening. Opotio se, vani se sjedi u debelim jaknama, a on puca od vrućine. A gdje i neće kad su izvježbali mišiće od A do Ž, a onda krenuli u repete. A dok oni vježbaju stižu i novi, podne je, a mala teretana pod nebom krcata, što redovnih gostiju, što promatrača. Znate kako to već ide, kada ti se jedna vrata zatvore, uvijek se otvore barem dva prozora. Samo se na njih trebaš popeti.

-Posao nije pao, isti je kao i prije dok su teretane bile otvorene, jedino što nam je poraslo treniranje vani, na otvorenom. Jer kondicija se održati treba, nema tu stajanja. Pa kada se već dogodila situacija s koronom i lock downom okrenuli smo se prema onome šro nam je dostupno. A nudi nam se obilje vježbališta na otvorenom, pogled na prirodu, nalik ovome s Baća, trening pod suncem, vitamin D, dobro raspoloženje.

Znači, iz lockdowna smo ipak izvukli ono najbolje što smo mogli. Ima još jedna dobra stavka, trčanje vani čak troši i više kalorija nego ono na traci, tako da je i to jedna vrsta prednosti. Gledat ćemo pozitivno, iako smatram da teretane nisu trebale biti zatvorene. Jer u zadnje vrijem nam je dolazio i manji broj ljudi. I mislim da to nisu mjesta na kojima je čovjek u opasnosti od zaraze – veli Toni Grginović, fitness trener s dugogodišnjim iskustvom stjecanom i vani.

I dok mi ćakulamo ekipa marljivo radi, hvata se svaka sunčeva sekunda, svaka slobodna šipka. Matko Belak trener tenisa kaže kako je na svježem zraku najbolje. I zato stiže kada god može, jer miks lijepih dana, ekipa i dobra zafrkancija je nešto bogom dano. A sunce je dobro došlo i na drugoj strani, na istočnom dijelu grada, na žnjanskom platou.

image
Jure Zupa
Ante Čizmić/Cropix

Kolone šetača, biciklista, trkača zaposjela su obalu. Za svakog ima mjesta. Tu nailazimo na Juru Župu, nekoć najboljeg vojnika HV, prvaka države u petoboju, padobranca, redovnog posjetitelja teretana. Voli sport, aktivni zdravi život, i iz Podstrane gdje živi stalno dolazi na Žnjan i Marjan. Ljuti ga što su teretane zatvorile vrata, nema mu to smisla jer drži kako tu dolaze ljudi najboljeg imuniteta.

-Glupost ih je bila zatvarati, jer tu opasnosti nema. Naravno da trebamo zaštititi starije, o njima brinuti. Ali treba brinuti i o mlađima, jer takvoga zatvoriti znači samo odvesti ga u psihozu. Šta se mene tiče ja sam adresu iz teretane prebacio vani. Bitno mi je samo da sam u sportu. Jer ovo je zdravlje, odmor za tilo i dušu, lijek – kaže Jure i odjuri u pravcu Duilova.

Ima li ih još takvih kao on? Itekako, samo jurcaju Žnjanom, neki u rukama nose i utege, neki trče travom, neki samo žure nadajući se kako će naići na punkt s kavom. Miljenko Bikić svoju turu sporta ozbiljno shvaća, živi tu blizu i svaki trenutak koristi za trening trčanja. Jedan je od onih koji drže kako je i bolje da su teretane zatvorene, jer korona ipak svugdje vreba. Pa je zato rado prihvatio sport na otvorenom i sve prednosti koje mu on nudi.

image
Miljenko Bikić
Ante Čizmić/Cropix

-Svaki će sportaš naći nešto što mu paše, u svakoj situaciji, pa i u ovoj kakvu nam je korona donijela. Ali u ovom trenutku me nešto ljuti i više do toga, pseći izmet kojeg njihovi vlasnici ne kupe za sobom. To je već prekršilo svaku mjeru – veli Bikić otvarajući nam još jednu frekfentnu gradsku temu.

Cijelu fogogaleriju pogledajte gore. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 11:21