StoryEditorOCM
Split´STOP FEMICIDU´

Vidan apelira na osnivanje kriznog centra za žrtve nasilja: siguran smještaj dobije tek trećina žena i djece koji ga zatraže, a policija intervenira svakodnevno

Piše Tanja Giovanelli
2. prosinca 2022. - 18:33

Koliko tragedija poput prošlogodišnjeg femicida je potrebno da Županija i Grad sjednu za stol i krenu s osnivanjem kriznog centra? –javno apelira Kristina Vidan, predsjednica Pametno za Split i Dalmaciju i nova županijska vijećnica koalicije NLM-PSD-HSLS.

Ističe kako, unatoč deklarativnoj podršci nakon prošlogodišnjeg femicida, ni Županija ni grad Split tijekom prošle godine po tom pitanju nisu napravili ništa, pa danas nismo ni korak bliže osnivanju Kriznog centra. Podsjeća kako je načelnik PU Splitsko-dalmatinske županije na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća grada Splita iznio podatak o tome kako je broj prekršaja temeljem Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u ovoj godini 384, te da je evidentirano 110 kaznenih djela nasilja u obitelji, što znači da je svaki dan najmanje jedan policajac u našoj županiji intervenirao u obitelji, zbog nasilja.

-Istovremeno od 38 žena i 40 djece koji su zatražili smještaj u sigurnoj kući koju u našoj županiji vodi Caritas, samo je 13 žena i 12 djece dobilo smještaj i izdvojeno je od nasilnika. Iz toga se može zaključiti da 25 žena i 28 djece i dalje živi izloženo nasilju, i to 25 žena i 28 djece za koje znamo i još najmanje toliko za koje ne znamo i nećemo saznati dok ne postanu dio crne kronike.

 

image


Na fotografiji: Kristina Vidan.

Tom Dubravec/Cropix

 

Osnivanje Kriznog centra za žrtve nasilja nužan je korak koji smo trebali napraviti još jučer, kako bi svaka žrtva dobila na jednom mjestu sve potrebne informacije i zaštitu u realnom vremenu – upozorava Vidan.

U njemu bi se, nastavlja, uz brzo izmještanje bez pravnih procedura, žrtvi pruža psihološka, pravna i zdravstvena skrb, te se u suradnju s njom stvorio plan dugoročnog rješavanja krizne životne situacije. Prema njenim riječima, formiranje ovakvog centra u Splitsko-dalmatinskoj županiji jedini je način da se spriječe teške i tragične posljedice obiteljskog nasilja poput prošlogodišnjeg femicida.

-Zato ćemo i ove godine amandmanom tražiti da se osigura iznos za osnivanje istog u županijskom proračunu, ali i da se formira radna grupu koja bi uz predstavnike županije uključivala predstavnike udruge Domine, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, te Grada Splita, a koja bi kvartalno izvještavala Skupštinu o provedenim koracima do osnivanja centra. -zaključila je Kristina Vidan.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 20:14