StoryEditorOCM
Splitdobili depešu

Velika pobuna stanara elitne splitske četvrti: ‘Ne mičemo odavde aute ni po cijenu da ih pauk odnese! Di ćemo s njima?‘

Piše Božidar Lončar
28. kolovoza 2023. - 13:20

Javna površina između Osnovne škole "Pojišan" i ulaza u zgrade u Viškoj ulici 6, 8 i 10 izazvala je prijepor. Iako je za sada mirno te će se dječji uzvici čuti tek za koji tjedan početkom školske godine, situacija u Viškoj nije baš takva. Jer pred početak školske godine "lome se koplja" između ravnatelja Borisa Poljaka s jedne strane i stanara zgrada s druge. Stanari nam kažu kako posljednjih dana pod brisačima nalaze obavijesti o radovima protiv kojih su odlučili reagirati: odbili su pomaknuti automobile po cijenu da im pauk odveze auto. A sve to zbog: stupića! 

image

Parking Viške šest, osam i deset. Škola je s desne strane, kuće su lijevo

Privatna fotografija

Kako nam je Aljoša Dragičević, stanar Viške, 22. lipnja dobili su obavijest kako moraju od ponedjeljka 28. kolovoza pomaknuti svoja vozila s javne površine jer će im u protivnom auto podignuti pauk i bit će upozoreni od "komunalaca." Na obavijesti su potpisani Grad Split i tvrtka Point kao izvođač radova.

image

Obavijest o radovima gdje su stanari istaknuli svoje prigovore. 

Privatna fotografija

U ulicu su u ponedjeljak stigli radnici "Pointa", no stanari su odbili pomaknuti svoje automobile. 

- Traženi izmještaj znači da nećemo više moći pristupiti autima do naših kuća iako smo to radili proteklih 60 godina. Stanarima će se zatvoriti prolaz, navodno, radi sigurnosti prolaza đaka, iako se u 60 godina nijedan incident povrede učenika nije dogodio - rekao nam je Aljoša Dragičević.

Odluku o postavljanju stupića kojim će se blokirati prilaz automobilima je donijela škola uz suglasnost Grada što su nam potvrdili Boris Poljak, ravnatelj Osnovne škole "Pojišan" i Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Splita. 

image

Mjesto gdje će se navodno staviti stupići. 

Privatna fotografija

Gdje će se parkirati stanari? 

Postavljanje stupića u Viškoj samo će dovesti do zagušenja drugih ulica u Gradskom kotaru Bačvice gdje je već odavno teško pronaći parking. Zato stanari, kaže nam Aljoša Dragičević, predlažu postavljanje uspornika i osiguravanje parkinga isključivo za stanare Viške šest, osam i deset. No, odgovor od Grada ili škole nisu dobili iako su u komunikaciji s njima.

Ravnatelj Boris Poljak smatra kako je suludo da stanari ostanu bez parking rješenja:

- Predlažem uređenje parkinga oko škole, imamo mjesta za parking za barem 20 vozila uz idejno rješenje. Pristup parkingu bi imali djelatnici škole i stanari zgrade. 

image

Parking s rampom ispred škole.

Privatna fotografija
image

Parking s rampom ispred škole.

Privatna fotografija

Prijedlozi su tu, no kada bi se mogli provesti točno se ne zna, kaže nam pročelnik Mario Negotić:

- Ne mislim da se taj problem može riješiti s jednim stupićem. Znam za ravnateljev prijedlog, Grad bi napravio takav projekt. Ako uspijem pronaći sredstva u rebalansu proračuna možda bi se moglo početi s radovima ove godine. Ako ne, onda bi sredstva trebala biti osigurana u proračunu od prvog siječnja 2024. Ali, o rokovima ne možemo. Izrada projekta, javna nabava, radovi za vrijeme školske godine zbog čega bi radovi mogli krenuti na ljeto.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Stanari zgrada smatraju kako za njihove probleme odgovorni nemaju sluha.

- Sve gradske i kotarske vlasti su tu zbog nas građana, mi ih plaćamo i želimo unaprijed znati što će se dogoditi u našem dvorištu. Barem toliko da nas poštuju, i da nas informiraju na vrijeme. Dali smo prijedlog da ćemo sudjelovati u participiranju prometnog uređenja. Namjeravamo građanski protest, neka daju odgovor na naše prijedloge.

Osnovnu školu Pojišan pohađa oko 480 učenika u jednoj smjeni. Radovi mogu započeti i prije 15. rujna jer nije riječ o velikim građevinskim radovima, odgovorio nam je pročelnik Negotić. U Viškoj ulici se parkira oko dvadeset automobila svakog dana. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 11:03