StoryEditorOCM
Splitzelena energija

Uz ove programe odmah ćete postati konkurentni na tržištu rada. Evo kako do vaučera za besplatno školovanje

Piše Anamaria Mikulić/sponzorirani sadržaj
19. siječnja 2024. - 11:00

U organizaciji Suvremenog učilišta u Splitu održan je edukativni dan „Obnovljivi izvori energije - Zlatno sunce Dalmacije“. Eminentni stručnjaci iz područja obnovljivih izvora energije svojim izlaganjima približili su navedenu tematiku svim zainteresiranim sudionicima, s posebnim naglaskom na obrazovanje deficitarnih kadrova na području obnovljivih izvora energije.

Geografski položaj Republike Hrvatske, a posebice Dalmacije, idealan je za korištenje i skladištenje solarne energije. Velik broj sunčanih sati u godini blagoslov je koji trebamo iskoristiti i s kojim možemo zamijeniti ekološki nepovoljnije izvore energije.

- U Hrvatskoj gospodarskoj komori upravo radimo na spoju gospodarstva s obrazovnim institucijama. Smatramo se kao jedna od najsunčanijih županija, a koliko smo to iskoristili doista nije hvale vrijedno. Ja sam uvjeren da će svi kadrovi koji izađu s ovih edukacija automatski pronaći posao - poručio je Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split. 

image

Joze Tomas, predsjednik HGK Zupanijske komore Split.

Sasa Buric/Cropix

Novi trendovi u načinu iskorištavanja energenata podrazumijevaju ekološku osviještenost i obnovljivost. Upravo zato, Suvremeno učilište u Splitu postalo je ovlašteni certificirani ispitni centar za obnovljive izvore energije - fotonaponske sustave, na temelju dopusnice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

- Svi koji smo danas tu svjesni smo važnosti obnovljivih izvora energije ne samo zbog toga što su zalihe klasičnih izvora sve manje i manje, već i zbog toga što se korištenjem obnovljivih izvora čuva okoliš misleći pri tom na buduće generacije kojima smo dužni ostaviti prirodne, ali i druge resurse u onom stanju u kojem smo ih naslijedili od naših očeva i djedova. Kao obrazovna grupacija odavno smo spoznali važnost i odgovornost edukacije u očuvanju našeg planeta. Ne možemo pobjeći od činjenice da su zelena i digitalna rješenja postala naša svakodnevica i da je to ogromno polje koje tek moramo istražiti - rekao je Alen Jerkunica, ravnatelj Suvremenog učilišta. 

image

Alen Jerkunica, dekan Visoke skole Aspira.
 

Sasa Buric/Cropix

Boris Tudor i Kristijan Čović iz firme "Solar projekt" upoznali su okupljene s novim pravilima o priključenju na HEP ODS i budućnosti subvencioniranja izgradnje elektrana, a profesor Damir Polak pobliže je predstavio edukaciju za montere fotonaponskih sustava. Saša Dumanić, voditelj odjela prodaje iz HEP Opskrbe, upoznao je prisutne s kretanjima cijena električne energije, važnosti što skorijeg prelaska na obnovljive izvore energije i postizanja energetske neovisnosti. 

image
Sasa Buric/Cropix

OSPOSOBLJAVANJE, USAVRŠAVANJE I CERTIFICIRANJE

Kao odgovor na potrebe tržišta rada Suvremeno učilište ponudom programa obrazovanja iz područja obnovljivih izvora energije otvorilo je nove mogućnosti pokretanja poduzetničke aktivnosti, otvaranje novih investicija i radnih mjesta.

Programi obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije montiranje solarnih fotonaponskih sustava i montiranje fotonaponskih sustava uključuju upoznavanje sa solarnim sustavima, objašnjavanje različitih načina i modela iskorištavanja solarne energije te montažu solarnih sustava.

image

Andjelko Katavic, procelnik upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske zupanije.
 

Sasa Buric/Cropix

Pri tom se program osposobljavanja provodi u redovitom nastavom u trajanju od 175 sati, uz mogućnost izvođenja teorijskog dijela programa online s prijenosom u stvarnom vremenu. Učenje temeljeno na radu obuhvaća rješavanje problemskih situacija i izvršenje konkretnih radnih zadaća u simuliranim uvjetima i uključuje razdoblja učenja na radnome mjestu kod poslodavca. Dok se program usavršavanja provodi u nastavnom trajanju od 225 sati i zamišljen je kao nastavak programa osposobljavanja uz cilj dodatnog produbljivanja znanja polaznika iz područja fotonaponskih sustava. 

Program izobrazbe za certificiranog instalatera fotonaponskih sustava se izvodi u trajanju od 40 sati i izvođenje programa je regulirano Pravilnikom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje sustava kvalitete usluga i radova za certificiranje instalatera obnovljivih izvora energije fotonaponskih sustava, NN 56/2015. Nakon provedenog programa izobrazbe polaznici pristupaju provjeri znanja, a nakon položenog ispita polaznicima se izdaje CERTIFIKAT za radove postavljanja fotonaponskih sustava. Certifikat se izdaje na rok od 5 godina tijekom kojih je potrebno sudjelovati na stručnom usavršavanju kako bi se certifikat produžio.

ZANIMANJE BUDUĆNOSTI

Na neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada uputila je Anica Vojković, stručna savjetnica za razvoj karijere i cjeloživotno obrazovanje u HZZ-u. Kako bi se riješili problemi deficitarnog kadra u sektoru obnovljivih izvora energije povećaju se upisne kvote u srednjim školama i fakultetima, ali i izdaju vaučeri za obrazovanje odraslih. 

image

 Boris Tudor iz Solar Projekta.
 

Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

Upravo uz pomoć ovih vaučera od sada na Suvremenom učilištu u Splitu možete steći nova znanja iz područja obnovljivih izvora energije. Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života kojima se dodjelom vaučera osigurava stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta. Važno je naglasiti kako vaučeri HZZ-a u cijelosti financiraju prethodno navedene programe.

Ovo je vaša prilika da unaprijedite svoje znanje i vještine te postanete konkurentni na tržištu rada. Za sva pitanja o programima i ostvarivanju prava na vaučere možete se obratiti stručnjacima iz Suvremenog učilišta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 01:26