StoryEditorOCM
SplitPUNI REGISTRATORI

USKOK u Banovini! Iz gradske uprave preuzeli su svu dokumentaciju o ‘Dalmatia Toweru‘, reagirali na objave medija...

Piše Gabrijela Radanović
20. ožujka 2023. - 16:26

Najveći toranj u Hrvatskoj, "Dalmatia Tower", postao je predmet istražnih radnji koje provodi Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Kako neslužbeno doznajemo iz više izvora, prošlog tjedna su djelatnici USKOK-a preuzeli iz Banovine registratore sa svom potrebnom dokumentacijom vezano uz projekt "Dalmatia Towera".

Doznajemo i da nisu reagirali na konkretnu prijavu, već na desetke članaka, objava i reakcija gradskih službenika koji su posljednjih tjedana dominirali medijskim prostorom. Službenim jezikom, njihova reakcija uslijedila je po javnom pogovoru. Tražili smo i potvrdu iz Banovine o navedenim radnjama, a objavit ćemo je kad dobijemo odgovor.

Novinar "Slobodne Dalmacije" Sandi Vidulić pisao je brojne tekstove na tu temu, a u nedjelju je objavljen i članak u kojem je naveo povijest bolesti priče oko najvišeg tornja u Hrvatskoj.

Dva pa jedan

Podsjećamo, prvotno su se trebala graditi dva nebodera, jedan od 12 katova i drugi od 17 koji su u tlocrtu bili kao dva trokuta zaobljenih kutova, postavljeni jedan nasuprot drugome uz Ulicu Domovinskog rata.

No, nakon što je izgrađen prvi, još pri početku gradnje drugog dalo se naslutiti da će na tom mjestu narasti znatno veća građevina. Takve želje investitora ostvario je bivši gradonačelnik Ivo Baldasar koji je potpisao zaključak gradonačelnika i tako odobrio 27 katova, kao izmjenu idejnog rješenja koje je pobijedilo na natječaju.

To je napravljeno u travnju, samo nekoliko dana prije nego što je na Baldasarovo mjesto došla Vladina povjerenica Branka Ramljak. Tako je toranj, zahvaljujući Baldasaru, mogao narasti za 10 katova, a da investitor nije trebao ništa pružiti Splitu zauzvrat.

Blagoslov takvom zaključku gradonačelnika dalo je i Ministarstvo prostornog uređenja. U kratkom opisu priče nismo naveli niti djelić priče o "Dalmatia Toweru", koji pojedinci iz arhitektonske struke "odmila" zovu najvišim bespravnim objektom u nas, jer mu nedostaje građevinska dozvola za radove koji su zadnjih godina izvedeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 03:18