StoryEditorOCM
SplitNE TREBA UPUTNICA

Udruga ‘HELP‘ povodom svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Splićanima podijelila više od 600 kondoma: pozivaju na anonimno i besplatno testiranje

Piše Split SD
1. prosinca 2022. - 18:53

Volonteri udruge "HELP" Split danas su obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a javnom akcijom koja je počela na Trgu Gaje Bulata, a završila na Matejušci. Brojnim HELP-ovim volonterima pridružile su se studentice iz Međunarodnog udruženja studenata medicine CroMSIC.

Održan je kviz znanja o HIV-u, podijeljeno je više od 600 kondoma i crvenih vrpci koje su simbol obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Zainteresirani građani su se informirali o problematici HIV/AIDS-a, spolno odgovornom ponašanju te očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja.

image
Udruga HELP

Volonteri su oduševljeni akcijom i reakcijama građana, a među njima je i Pelin Olsoy, Turkinja koja živi i volontira u Splitu zahvaljujući Europskim snagama solidarnosti.

- Jedan simpatičan gospodin uvjeravao nas je da u vrijeme kad je on bio spolno aktivan nije postojao HIV. Nekoliko Splićana je danas prvi put osvijestilo činjenicu da je i oralni seks seks, a neki su sramežljivo tražili kondom više "za prijatelja". Mladi su puno bolje informirani, na većinu pitanja znali su odgovore, ponosno su stavljali crvene vrpce i obećali doći na testiranje. Sudeći po reakcijama mladih, sutra u HELP-u očekujemo gužvu - kazala je Olsoy. 

Udruga HELP poziva sve građane na anonimno i besplatno testiranje na HIV, C i sifilis, bez liječničke uputnice i bez prethodne najave.

image
Udruga HELP

- Testirati se može svakim radnim danom od 8 do 18 sati u prostorijama Udruge, na adresi Šetalište Bačvice 10. Prilikom anonimnog testiranja ćete dobiti i besplatne kondome i šifru prema kojoj ćete nakon par dana saznati i rezultate pozivom na broj udruge: 021/346-664. Testiranje je diskretno i anonimno, te se radujemo vašem dolasku - poručili su iz Udruge "HELP".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 02:47