StoryEditorOCM
SplitLGBTIQ ZAJEDNICA

Preko 500 sudionika Split Pridea prošetala je centrom, prošlo je sve bez incidenata. Pogledajte kako je to izgledalo

Piše Lenka Gospodnetić
3. lipnja 2023. - 17:55

Splitsko Pride ovogodišnje "angažirano druženje" započelo je u 17 sati okupljanjem u Đardinu, uz dobru glazbu i puno dobrih vibracija. Nešto iza 18 sati krenula je povorka u kojoj se, prema procjenama organizatora, okupilo 500-tinjak ljudi. 

image


 

Nikola Vilić/Cropix

Trasa povorke je Ulica kralja Tomislava - Marmontova - Riva, Hrvojeva i natrag do Đardina.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image


 

Saša Burić/Cropix

Povorka je stigla na Pjacu gdje su zastali da bi održali prigodne govore, čuje se skandiranje, bubnjevi... Atmosfera je vesela, turisti pružaju podršku...

- Krajnje je vrjeme da počnemo govoriti o školstvu i obrazovanju. Tko priča o LGBT zajendici? Tko zapravo priča o nama i što o nama hrvatska javnost može čuti? S jedne strane, o nama pričamo mi, aktivisti, iz raznih LGBTIQ udruga i zajednica diljem Hrvatske.

Pokušavamo educirati sugrađanke i sugrađane o svojoj problematicij jer smo pripadnici te populacije i živimo taj život. Mi pričamo o nasilju i diskriminaciji koju trpimo iz prve ruke.

image
Lenka Gospodnetić

S druge strane, o nama pričaju konzervativni političari, aktivisti, svećenici i vjeroučitelji. Oni pojma nemaju o životu jedne prosječne LGBTIQ osobe u Hrvatskoj. Njihove kvalifikacije za govoriti o tuđim životima su u najmanju ruku upitne. Ali oni svejedno govore.

I onda nas hrvatska javnost doživljava kao dva ekstrema. Mi guramo naprijed, oni vuku nazad. Glasno i ustrajno. Mi trebamo govoriti i govorimo, oni govore, a ne bi trebali - navela je, između ostalog, Mirta Barić.

Povorka se nakon Pjace vratila u Đardin, a sve je prošlo u najboljem redu, bez potrebe za policijskom intervencijom.

image



 

Nikola Vilić/Cropix
image



 

Nikola Vilić/Cropix

Policijske snage u velikom broju paze da tako i ostane. Sudionika ima odasvud, no ipak je najviše domaćih. Podršku pripadnicima LGBTIQ osobama došao je dati i gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik mu Bojan Ivošević.

- Split je grad tolerancije i ljubavi - poručio je Prvi građanin Splita.

U Đardinu je sve veselije, povorku podupiru i pisac Edi Matić, s kojim je u razgovoru Marinko Biškić, glazbenik i poduzetnik. 

image
Lenka Gospodnetić

Ove godine pripadnici LGBTIQ ističu ključne zahtjeve - sustavno obrazovanje o seksualnosti, obrada LGBTIQ+ sadržaja na primjeren način, dodatna izobrazba nastavnog osoblja, izrada strategije za prevenciju vršnjačkog nasilja, obrazovanje, toleriranje i bolje društvo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:45