StoryEditorOCM
SplitSTIGLA PRESUDA

Tvrtka ‘Dolis‘ izgubila je koncesiju na Kašjunima, plaža prelazi pod upravljanje Grada Splita! Nije se ni trebala dodijeljivati, zanimljivo je kako je cijela priča došla do suda

Piše Antea Burazin
27. listopada 2022. - 22:06

Kako doznajemo, stigla je presuda Visokog upravnoga suda koja poništava odluku o davanju koncesije na plaži Kašjuni, čime je taj sud potvrdio presudu Upravnog suda. Ukratko, sud smatra da se na tom području nije ni trebala dodjeljivati koncesija, već da je za ležaljke i montažne objekte, odnosno kafić, potrebno samo koncesijsko odobrenje.

Do tužbe je došlo jer su se, prilikom dodjeljivanja koncesije prije nekoliko godina, tvrtke koje su se također natjecale, "Split luxury room", "Sunčana oaza" iz Opatije i "Hemingway bar" isto iz Opatije, žalile što je odluka pala na tvrtku "Dolis". Kako su čelnici tih tvrtki već izjavljivali za medije, smatrali su da je "Dolisova" ponuda bila puna manjkavosti. Međutim, Ministarstvo mora, prometa i infrastruktura odbilo je sve žalbe, pa su te tvrtke pokrenule upravnu tužbu protiv Ministarstva pri Upravnom sudu koji je donio odluku u njihovu korist, a Visoki upravni sud je onda i potvrdio.

image
Ante Čizmić/Cropix

Nakon što sve stranke zaprime dopise i odluku suda, slijedi rok od 90 dana u kojem sadašnji koncesionar mora napustiti posjed. Dakle, negdje do siječnja Kašjuni bi trebali biti ispražnjeni od svih objekata. Ipak, teza o praznim Kašjunima nije sasvim sigurna.

S obzirom na odluku suda koja na toj plaži podno Marjana odobrava samo izdavanje koncesijskih odobrenja što je u domeni Grada Splita, a ne Splitsko-dalmatinske županije, postoji mogućnost da gradska uprava na tom području izda koncesijsko odobrenje temeljem godišnjeg Plana upravljanja pomorskim dobrom. Banovini smo poslali upit o tome imaju li namjeru odobriti postavljanje ugostiteljskih objekata i ležaljki na tom području, a odgovor ćemo objaviti kada stigne.

image
Jakov Prkić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 21:34