StoryEditorOCM
SplitPOTPISALI PETICIJu

Stanari splitskog kvarta kontra izgradnje neobičnog sportskog terena među zgradama: ‘Možete te novce pametnije uložiti‘

Piše split sd
14. svibnja 2024. - 11:48

Stanovnici Mertojaka protive se izgradnji terena za odbojku na pijesku. Planirana lokacija igrališta za odbojku na pijesku je u zelenoj zoni na rubu Perivoj Majke Terezije, između Doverske i Odeske ulice. 

Inicijativa za gradnju terena baš na ovoj lokaciji došla je od "Kluba odbojke na pijesku Žnjan" (KOP Žnjan), a nakon objave članka u Slobodnoj Dalmaciji, stanovnici Mertojaka dignuli su se na noge. 

Usred urbanog splitskog kvarta, zadnjeg planski osmišljenog, već se priprema teren: ‘Bit će gotovo do srpnja...‘

Održana je i izvanredna sjednica vijeća kotara čiji su predstavnici šokirani jer odbojkaški klub i Grad Split dogovaraju cijelu stvar mimo njihova znanja, a posebno ih je uznemirila činjenica da će se nekoć višenamjensko igralište koristiti za samo jednu svrhu.

Uzbuna na Mertojaku! Hitno se sastali kotarski čelnici: ‘Kako su se s Gradom Splitom dogovarali bez nas?!‘

Sada su građani Mertojaka odlučili pokrenuti peticiju koju je potpisalo 127 građana. 

- Unatoč tome što informacija o peticiji nije došla do velikog broja građana, peticija će se predati danas Vijeću GK Mertojak. Legitimitet svim kotarskim vijećnicima daju njihovi sugrađani, čije interese i potrebe u kotaru vijećnici brane i zastupaju. Građani su na održanom info razgovoru sa svim zainteresiranim stranama, 3. svibnja, kazali koje su njihove potrebe i očekivanja od Vijećnika i uprave Grada, nakon provedene rasprave.

image

odbojka na pijesku

Simulacija

Nadležne gradske službe su godinama zanemarivale zahtjeve i volju građana i Vijeća u prošlom i aktualnom sazivu, da još uvijek rijetko korišteno igralište s golim betonom izgleda zapušteno, iako Vijeće kotara Mertojak godinama traži da se na njemu postavi višenamjenska podloga i igralište stavi u funkciju. Nakon što je prema Gradu od strane KOP Žnjan došla inicijativa da se Grad Split kao investitor uključi u prenamjenu tog igrališta uz peterostruko ulaganje od prvotnog traženja kotara, Grad Split zainteresirano reagira na takvu inicijativu i bez ikakvog dijaloga s legitimnim predstavnicima GK Mertojak, pokreće postupke za realizaciju tog projekta, o čemu stanovnici i Vijeće kotara doznaju iz medija! - napisali su nam građani Mertojaka. 

Istaknuli su da su svoje nezadovoljstvo takvim ignoriranje pokazali na sastanku 3. svibnja kada su i saslušali sve strane.

- Građani se slažu da se navedenim iznosom (136.000 eura + PDV) koji je Grad spreman investirati u prenamjenu samo jednog sportskog terena, može potpuno obnoviti kompletna infrastruktura dotrajalih i oštećenih podloga na drugim igralištima i postaviti višenamjenska podloga na spomenutoj lokaciji, koji skupa čine SC Mertojak (kao cjelina) i da se kao cjelina, a ne parcijalno treba održavati i obnavljati.

Zato građanima nije prihvatljivo da sva oštećena igrališta ostanu i dalje u takvom stanju, a da se toliki iznos investira u prenamjenu samo jednog igrališta koje time gubi svoju javnu funkciju i stavlja se u funkciju određene grupe građana. Ovo su čvrsta i argumentirana obrazloženja zašto ne možemo podržati ovako "serviranu" inicijativu KOP Žnjan za izgradnju terena za odbojku na pijesku. Građani žele primjerene uvjete za brojne sportske aktivnosti, za organiziranu rekreaciju građana treće dobi, koji za svoje kontinuirane aktivnosti trebaju uređeni sportski teren s tvrdom podlogom, a to pored svih postojećih terena još uvijek nemaju, kao i za naše školarce u nižim razredima koji sate tjelesnog odgoja i kulture održavaju upravo na toj lokaciji jer škola još uvijek nema školsku dvoranu. U zadnje vrijeme često čujemo i čitamo kako aktualna vlast ima sluha za potrebe građana. Sada nam ne preostaje ništa drugo nego vidjeti jesu li dosljedni. Apeliramo na gradske vlasti da još jednom razmisle o lokaciji spomenutog terena - poručili su građani s Mertojaka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 15:59