stdClass Object ( [id] => 1048947 [title] => Splitski prorektor Goran Kardum: Iduće godine krećemo sa studijem Psihologije na engleskom jeziku, a u pripremi je i Novinarstvo [alias] => splitski-prorektor-goran-kardum-iduce-godine-krecemo-sa-studijem-psihologije-na-engleskom-jeziku-a-u-pripremi-je-i-novinarstvo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

S obzirom na trenutačnu situaciju s pandemijom koronavirusa, brojnim pitanjima koja more studente kao i nastavnike suočene s nešto drukčijim načinom studiranja, ali i konstantnim unaprjeđenjem i eksponencijalnim rastom i razvitkom našeg sveučilišta, u ovom smo broju popričali s prorektorom za nastavu Sveučilišta u Splitu, prof. Goranom Kardumom.
 

Za početak, ukratko nam objasnite što sve spada u vašu domenu posla kao prorektora za nastavu?
– Teme iz domene prorektora za nastavu su sljedeće: skrbim o nastavnim procesima na Sveučilištu, vođenje Povjerenstva za studijske programe što uključuje izmjene i dopune studijskih programa, osnivanje novih studija, analiza iz područja nastave i studenata, samostalni studiji i osnivanje sveučilišnih studija.

Tako su npr. u posljednje dvije godine osnovani studiji Hotelijerstvo i gastronomija, Mediteranska poljoprivreda drugi put, jer je jednom već bila na našoj platformi na Sveučilištu, zatim novi studij Vojno pomorstvo koji ima svoje specifičnosti i složeni sastav vijeća. Na studiju Hotelijerstvo i gastronomija ove je godine upis druge generacije, upis druge generacije je također i na studiju Mediteranska poljoprivreda, dok se na studiju Vojno pomorstvo upravo upisuje treća generacija.
 

Jeste li zadovoljni odazivom studenata?
– Upravo sam razgovarao s rektorom prof. Draganom Ljutićem na tu temu o podacima za naše sveučilište jer je za jesenski rok ostalo 1306 mjesta. Prema apsolutnom broju možda smo čak i bolji nego prošle godine kada je u jesenskom roku ostalo 1578 slobodnih mjesta.

Međutim, metodološki je nespretno uspoređivati apsolutne brojke, jer je Sveučilište u međuvremenu naraslo, imamo neke nove studijske programe, recimo, prethodnih godina nismo imali navedene samostalne studije (Vojno pomorstvo, Mediteranska poljoprivreda i Hotelijerstvo i gastronomija).

Nadalje, kada uspoređujemo akademske godine trebamo uzeti u razmatranje promjene konteksta, općedruštvenog, sociodemografskog, gospodarstvenog i sl.

Što se tiče slobodnih mjesta, zadovoljni smo popunjenošću. U Makarskoj je ostalo svega devet mjesta, na Mediteranskoj poljoprivredi je ostalo 12 mjesta. Najviše slobodnih mjesta je ostalo na FESB-u 217, na PMF-u 111, Pravnom fakultetu 83, KTF-u 70, Ekonomskom fakultetu 67, UMAS-u 50. Na preddiplomskim stručnim studijima ostala su ukupno 434 slobodna mjesta. Najmanje je ostalo na Stručnim studijima, Ekonomskom fakultetu 6, FESB-u 19, dok je najviše na Upravnom studiju Pravnog fakulteta.
 

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Kako to da je na FESB-u toliko slobodnih mjesta, ipak su to traženija zanimanja, zanimanja budućnosti?
–​ FESB je složena sastavnica, velik fakultet s dugogodišnjom tradicijom i razlikama među studijskim programima iz područja elektrotehnike, računarstva, strojarstva i brodogradnje. To je sastavnica koja je kod nas vrlo cijenjena, s vrlo dugom tradicijom. Tu je jedna kombinacija uspješnosti na državnoj maturi koja je ove godine bila takva kakva je bila s obzirom na okolnosti u kojima se sve skupa odvijalo, zatim kriteriji koje traže za prirodoslovne predmete, težina studija, što konačno dovodi do jednog ishoda i kumulativnog efekta.

Međutim, gledajući analize u zadnje tri godine, oni su tu negdje. Imam podatke, na FESB-u, recimo, broj upisanih varira od 914 u 2017. do 870 studenata koliko ih je upisano ​2019. godine​. To je minimalno 30-ak studenata, tako da ne možemo govoriti o nekom značajnom padu. Ali bismo mogli reći da je već trend, tj. da se nešto događa na Pravnom fakultetu, što zna i dekan fakulteta, zbog specifičnosti struke i kretanja, i inače na pravnim fakultetima u našoj zemlji, jer su oni sa 680 studenata u 2017. došli na 470 studenata u 2019. godini, što je 200 studenata manje.
 

Što je s najavljivanim studijima novinarstva i psihologije?
– Trenutačno smo za prijedlog studija novinarstva dali prijedlog povjerenstva za osnivanje studija povjerenstvu za osnivanje studija, slično kao i za sve samostalne studije. Sada povjerenstvo treba potvrditi Senat, a to bi se moglo dogoditi na sjednici Senata u rujnu ili listopadu. Potrebno je imati povjerenstvo koje je dužno nadzirati izradu elaborata i postupak od inicijalne ideje pokretanja studija do "zelenog svjetla" za raspis natječaja za upis studenata.

Osnivanje i pokretanje studija je ozbiljan i vrlo odgovoran posao u vremenima u kojima živimo. I mora biti odgovor i na potrebe tržišta, potražnje, stavova na različitim razinama društva.

Tu je i studij psihologije na engleskome jeziku, čiji upisi na preddiplomski studij počinju u akademskoj godini 2021. Postupak osnivanja studija je pri kraju, očekujemo predmet na sjednici Senata u listopadu, nakon čega slijedi raspis natječaja za upis koji će biti u ovoj novoj akademskoj godini, a za upis u rujnu 2021. godine.
 

Nastavne baze i izvođenje studija Mediteranska poljoprivreda?
– Od trenutka osnivanja studija Mediteranska poljoprivreda razgovaralo se o studiju koji ima značajne poveznice sa strukom i kontekstom podneblja u kojem živimo. Jedna od lokacija koja se ozbiljno razmatra je Sinj, koji smo na čelu s rektorom i posjetili te su nas u Alkarskim dvorima ugostili domaćini koji su na vodećim funkcijama u različitim tijelima u Sinju.

Sinj može biti ne samo nastavna baza studija, već i dio sveučilišta gdje se izvodi nastava jer za takvo nešto ima zadovoljene pretpostavke. Sinjski kraj ima potencijale za provedbu projekata, ali to ne ovisi samo o sveučilištu. Sveučilište je pokazalo dobru volju i rektor je itekako sa svojim potezima pokazao ozbiljnu namjeru. Iz navedenog su proizišli konkretni potezi Sveučilišta. Osim Sinja, u posljednje vrijeme spominje se i Vis, u okviru resursa koje je tamo imala vojska i jednog objekta u gradu Visu koji je dosad koristilo jedno privatno učilište za svoje potrebe.

Tu bi se mogao pokrenuti centar gdje bi imali mogućnost organiziranja određenih simpozija, ljetnih škola i različitih sadržaja kongresnog tipa, a tu bi se mogli održavati i različiti projekti i dijelovi nastave za studije kao što je Mediteranska poljoprivreda. Kontakti s našim otocima su logičan slijed u okviru mediteranske poljoprivrede, a posebno i našeg SEA-EU saveza sveučilišta čija je orijentacija upravo na more.
 

Pogođeni pademijom koronavirusa, ljetni semestar je iza nas. Što će biti s odvijanjem nastave u novoj akademskoj godini?

– Rektor je sazvao prošireni rektorski kolegij s dekanima i studentskim predstavnicima na kojem su jasno iznesene pretpostavke koje trebamo zadovoljiti za izvođenje nastave te komunikacijski kanali u slučaju pojave zaraze koronavirusom. Kao prorektor za nastavu, tijekom cijelog ljetnog semestra u vrijeme pandemije imali smo virtualne sastanke sa svim prodekanima za nastavu i uspješno smo prebrodili to razdoblje gdje smo imali tzv. učenje na daljinu.

Ovdje moram naglasiti kako kao Sveučilište nismo inicijalno akreditirani za studije na daljinu. Istinsko učenje na daljinu podrazumijeva unaprijed pripremljene nastavne procese, materijale, plan izvođenja nastave i metodiku nastave koja ima svoje specifičnosti. Metodika provedbe nastave učenja na daljinu zahtijeva takav elaborat studijskog programa, pripremljene materijale, dinamiku studiranja da bi se to moglo nazivati učenje na daljinu.

U ljetnom semestru smo napravili hibridni model gdje smo u rasporedu neposredne, tradicionalne i klasične nastave održavali nastavne sadržaje i to uglavnom predavanja i seminare te ponešto vježbi u virtualnom okruženju. Stava sam da Sveučilište mora živjeti. Jednako tako, kao što su u trgovinama kupci, kao što su u bolnici pacijenti, kao što su u školama učenici, tako na sveučilištu trebaju biti studenti, ali da pritom ne zaboravljaju i pojam odgovornosti. Studentski život nije samo pasivno učenje da se tako izrazim.

Student dolazi, komunicira s drugim kolegama, komunicira s profesorima, ide u objekt prehrane, živi u studentskom domu ili nekom privatnom smještaju, itd. Studentski život je bogat i jedino ga tada možemo nazvati studentskim životom. Studentskog života u punini nema bez dokolice i sadržaja izvan formalnog obrazovanja. To uključuje sportske aktivnosti, rad na otvorenom, izlete, hodočašća, terenski rad itd.

Stav uprave jest da studenti trebaju živjeti studentskim životom u pravom smislu te riječi, poštujući mjere nošenja maski, korištenja dezinfekcijskih sredstava, održavanja udaljenost, i s obzirom na prirodu i narav pojedinih sastavnica i mogućnost organiziranja nastave neposredno, ali i u kombinaciji učenja na daljinu.
 

Imaju li studenti problema s ovakvim načinom učenja na daljinu i izvršavanjem svakodnevnih obveza?
– I među profesorima, i među studentima imate one koji traže i zagovaraju takav oblik nastave, a imate i one koji zagovaraju klasični oblik nastave. Općenito, studenti su prihvatili ovakav model, baš kao i nastavnici. No, isto tako su svjesni i oprezni jer učenje na daljinu ima svojih prednosti, ali i ograničenja. U nekim segmentima nije moguće nadomjestiti klasične oblike poučavanja.

Kao što sam i prije naglasio, treba voditi računa o psihološkoj dimenziji i zdravlju u cjelini, a to podrazumijeva komunikaciju i kretanje. Čovjek je socijalno biće i funkcionira u socijalnom okruženju. Psihološka dimenzija i zdravlje studenata su važni, a što je vidljivo i iz svjedočanstava osoba koje su bile u samoizolaciji, gdje su neki izjavili kako je lakše preboljeti tjelesne simptome od simptoma posljedica izolacije i manjka kretanja.

Ponovljenim zatvaranjem došlo bi se do značajnih ne samo ekonomskih već socijalnih i psiholoških i općedruštvenih posljedica. Svakako sam stajališta kao sveučilišni profesor i psiholog da Sveučilište treba i u doba pandemije živjeti "punim plućima".
 

Što će biti sa studentima Medicine i njihovim obavljanjem prakse? Na sastanku s rektorom i svim dekanima i pročelnicima rečeno je da će na medicinskom punktu odrađivati smjene? Hoće li barem studenti 6. godine moći odrađivati rotacije po odjelima?

– Tako je, imat ćemo medicinski punkt, odnosno ambulantu gdje će se svi djelatnici i studenti Sveučilišta u Splitu moći javiti i na tom mjestu dobiti informaciju što dalje, recimo u slučaju studenta ili djelatnika koji ima naznake ili simptome koji upućuju na infekciju koronavirusom. O organizaciji medicinskog punkta će se naravno pobrinuti Medicinski fakultet koji će dalje u koordinaciji s HZJZ-om i KBC-om Split odraditi sve što treba.

S obzirom na to da smo najveći živući sustav u Splitsko-dalmatinskoj županiji, moramo ga paziti, njegovati i brzo reagirati, a to možemo organizacijom vlastitih resursa. Studenti medicine dobili su status sličan zdravstvenim djelatnicima tako da će na taj način moći odraditi kliničke predmete, stručnu praksu, a po potrebi i u medicinskom punktu vezano za pandemiju koronavirusom.

Studentska europska kartica, koje su njezine mogućnosti i kada je studenti mogu očekivati?
– Nedavno smo imali sastanak s našim partnerima iz saveza SEA-EU u kojem je upravo Sveučilište u Splitu važan čimbenik u edukaciji, promociji i implementaciji studentske europske kartice. Student će moći s jednom iskaznicom, kao što je sada X-ica, ako ode u npr. Pariz, moći do sustava prehrane, knjižnice, koristiti javni prijevoz, moći će dobiti informacije ili prisustvovati i izvansveučilišnim kulturnim aktivnostima grada, kao što su izložbe i predstave, zatim razne sportske aktivnosti i sadržaji.

Ići ćemo s jednom vrstom pilot-projekta koji moramo napraviti sa studentima, a moramo razgovarati i s naše dvije krovne institucije. S jedne je strane "Srce" jer morate imati tehničke pretpostavke povezane s ISVU-sustavom, a onda i Ministarstvom da nam se pravilnicima omogući konkretna provedba.
 

I za kraj, planovi za budućnost na našem sveučilištu?

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

– Postojeći studijski programi zasigurno će doživjeti određene promjene kao i sveučilišta u cjelini, ne samo Sveučilište u Splitu već i druga sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Neki studijski programi opće orijentacije u visokom obrazovanju, primjerice iz područja ekonomije, bit će prilagođeni duhu vremena i potrebama.

Student neće studirati općenitu ekonomiju, već će se uvesti brojne specijalizacije i usmjerenja, tj. pripadajući studijski programi. Postojeći studijski programi doživjet će određene promjene i reforme, i upisnih kvota, i samoga načina studiranja. Imali smo prigodu otvoriti Hotelijerstvo i gastronomiju u Makarskoj kao odgovor na potrebe tržišta, logično je da za to imate kvalitetnu nastavnu bazu, stručnu praksu.

Ne moraju svi studijski programi biti koncentrirani unutar grada Splita, već ih želimo distribuirati koliko je moguće prema drugim sredinama u kojima je moguće aktualizirati određene projekte ili pokrenuti zatomljene resurse. Zasigurno će biti potrebno napraviti analizu postojećih sveučilišnih i stručnih studija, a jednako tako i analizu koje su promjene potrebne na preddiplomskim i diplomskim razinama. Tu moramo također pripaziti na probleme, jer su vidljivi mjerljivi troškovi, ali i oni koje ne predvidimo, i "nevidljivi troškovi" koji se s vremenom gomilaju.

Za Sveučilište to su svakako putni troškovi, ljudski resursi, osiguranja, materijali u nastavi, prostor, vanjski suradnici, troškovi su brojni, ako se studij odvija na udaljenijoj lokaciji. Zasigurno ćemo doživjeti tu promjenu, a i ova postpandemijska će donijeti promjene u metodikama poučavanja i na sveučilištu, odnosno izmjene strukture kolegija od literature, provjere znanja, dinamike izvođenja studija. Sveučilišta su aktivni i propulzivni dijelovi društva, često i pokretači promjena te će trebati fleksibilnije procese, načine povezivanja, mijenjanje paradigme poslovanja i orijentacije na stvarne projekte i potrebe društva.

Naravno, u tom procesu ne smiju izgubiti i onu prosvjetiteljsku ulogu koju ne trebamo uvijek mjeriti novčanim iznosima već vrijednostima koje nose sveučilišta za određenu sredinu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTERVJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => INTERVJU 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-23 11:33:52 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mila Puljiz/Universitas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-06 08:46:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-10-06 08:46:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/23\/14597808.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/13151848.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/14597812.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/14597814.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/14597818.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Goran Kardum: Postoje\u0107i studijski programi zasigurno \u0107e do\u017eivjeti odre\u0111ene promjene kao i sveu\u010dili\u0161ta u cjelini, ne samo Sveu\u010dili\u0161te u Splitu ve\u0107 i druga sveu\u010dili\u0161ta u Republici Hrvatskoj","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_14597808_1280.jpg":"1280x1280","k_14597808_1024.jpg":"1024x1024","k_14597808_640.jpg":"640x640","k_14597808_480.jpg":"480x480","k_14597808_340.jpg":"340x340","k_14597808_220.jpg":"220x220","o_14597808_1280.jpg":"1280x852","o_14597808_1024.jpg":"1024x681","o_14597808_640.jpg":"640x426","o_14597808_480.jpg":"480x319","o_14597808_340.jpg":"340x226","o_14597808_220.jpg":"220x146","h_14597808_1280.jpg":"1280x854","h_14597808_1024.jpg":"1024x683","h_14597808_640.jpg":"640x427","h_14597808_480.jpg":"480x320","h_14597808_340.jpg":"340x227","h_14597808_220.jpg":"220x147","pp_14597808_1280.jpg":"1006x1280","pp_14597808_1024.jpg":"805x1024","pp_14597808_640.jpg":"503x640","pp_14597808_480.jpg":"377x480","pp_14597808_340.jpg":"267x340","pp_14597808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_13151848_1280.jpg":"1280x1280","k_13151848_1024.jpg":"1024x1024","k_13151848_640.jpg":"640x640","k_13151848_480.jpg":"480x480","k_13151848_340.jpg":"340x340","k_13151848_220.jpg":"220x220","o_13151848_1280.jpg":"1280x851","o_13151848_1024.jpg":"1024x681","o_13151848_640.jpg":"640x425","o_13151848_480.jpg":"480x319","o_13151848_340.jpg":"340x226","o_13151848_220.jpg":"220x146","h_13151848_1280.jpg":"1280x854","h_13151848_1024.jpg":"1024x683","h_13151848_640.jpg":"640x427","h_13151848_480.jpg":"480x320","h_13151848_340.jpg":"340x227","h_13151848_220.jpg":"220x147","pp_13151848_1280.jpg":"1006x1280","pp_13151848_1024.jpg":"805x1024","pp_13151848_640.jpg":"503x640","pp_13151848_480.jpg":"377x480","pp_13151848_340.jpg":"267x340","pp_13151848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_14597812_1280.jpg":"1280x1280","k_14597812_1024.jpg":"1024x1024","k_14597812_640.jpg":"640x640","k_14597812_480.jpg":"480x480","k_14597812_340.jpg":"340x340","k_14597812_220.jpg":"220x220","o_14597812_1280.jpg":"1280x1923","o_14597812_1024.jpg":"1024x1538","o_14597812_640.jpg":"640x961","o_14597812_480.jpg":"480x721","o_14597812_340.jpg":"340x510","o_14597812_220.jpg":"220x330","h_14597812_1280.jpg":"1280x854","h_14597812_1024.jpg":"1024x683","h_14597812_640.jpg":"640x427","h_14597812_480.jpg":"480x320","h_14597812_340.jpg":"340x227","h_14597812_220.jpg":"220x147","pp_14597812_1280.jpg":"1006x1280","pp_14597812_1024.jpg":"805x1024","pp_14597812_640.jpg":"503x640","pp_14597812_480.jpg":"377x480","pp_14597812_340.jpg":"267x340","pp_14597812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","k_14597814_1280.jpg":"1280x1280","k_14597814_1024.jpg":"1024x1024","k_14597814_640.jpg":"640x640","k_14597814_480.jpg":"480x480","k_14597814_340.jpg":"340x340","k_14597814_220.jpg":"220x220","o_14597814_1280.jpg":"1280x864","o_14597814_1024.jpg":"1024x691","o_14597814_640.jpg":"640x432","o_14597814_480.jpg":"480x324","o_14597814_340.jpg":"340x229","o_14597814_220.jpg":"220x148","h_14597814_1280.jpg":"1280x854","h_14597814_1024.jpg":"1024x683","h_14597814_640.jpg":"640x427","h_14597814_480.jpg":"480x320","h_14597814_340.jpg":"340x227","h_14597814_220.jpg":"220x147","pp_14597814_1280.jpg":"1006x1280","pp_14597814_1024.jpg":"805x1024","pp_14597814_640.jpg":"503x640","pp_14597814_480.jpg":"377x480","pp_14597814_340.jpg":"267x340","pp_14597814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_14597818_1280.jpg":"1280x1280","k_14597818_1024.jpg":"1024x1024","k_14597818_640.jpg":"640x640","k_14597818_480.jpg":"480x480","k_14597818_340.jpg":"340x340","k_14597818_220.jpg":"220x220","o_14597818_1280.jpg":"1280x852","o_14597818_1024.jpg":"1024x681","o_14597818_640.jpg":"640x426","o_14597818_480.jpg":"480x319","o_14597818_340.jpg":"340x226","o_14597818_220.jpg":"220x146","h_14597818_1280.jpg":"1280x854","h_14597818_1024.jpg":"1024x683","h_14597818_640.jpg":"640x427","h_14597818_480.jpg":"480x320","h_14597818_340.jpg":"340x227","h_14597818_220.jpg":"220x147","pp_14597818_1280.jpg":"1006x1280","pp_14597818_1024.jpg":"805x1024","pp_14597818_640.jpg":"503x640","pp_14597818_480.jpg":"377x480","pp_14597818_340.jpg":"267x340","pp_14597818_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15647264 Threads: 6 Questions: 3223014233 Slow queries: 7286850 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236406025 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-prorektor-goran-kardum-iduce-godine-krecemo-sa-studijem-psihologije-na-engleskom-jeziku-a-u-pripremi-je-i-novinarstvo-1048947 [printLink] => /split/splitski-prorektor-goran-kardum-iduce-godine-krecemo-sa-studijem-psihologije-na-engleskom-jeziku-a-u-pripremi-je-i-novinarstvo-1048947?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 613318 [name] => goran kardum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-23 11:28:30 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-kardum [link] => /tag/goran-kardum ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619656 [name] => prorektor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-06 10:46:53 [main_article_id] => 0 [alias] => prorektor [link] => /tag/prorektor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTERVJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski prorektor Goran Kardum: Iduće godine krećemo sa studijem Psihologije na engleskom jeziku, a u pripremi je i Novinarstvo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-11-38-39-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/14597808.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => Goran Kardum: Postojeći studijski programi zasigurno će doživjeti određene promjene kao i sveučilišta u cjelini, ne samo Sveučilište u Splitu već i druga sveučilišta u Republici Hrvatskoj [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/14597808.jpg [title] => Goran Kardum: Postojeći studijski programi zasigurno će doživjeti određene promjene kao i sveučilišta u cjelini, ne samo Sveučilište u Splitu već i druga sveučilišta u Republici Hrvatskoj Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/13151848.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/14597812.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/14597814.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/14597818.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

S obzirom na trenutačnu situaciju s pandemijom koronavirusa, brojnim pitanjima koja more studente kao i nastavnike suočene s nešto drukčijim načinom studiranja, ali i konstantnim unaprjeđenjem i eksponencijalnim rastom i razvitkom našeg sveučilišta, u ovom smo broju popričali s prorektorom za nastavu Sveučilišta u Splitu, prof. Goranom Kardumom.
 

Za početak, ukratko nam objasnite što sve spada u vašu domenu posla kao prorektora za nastavu?
– Teme iz domene prorektora za nastavu su sljedeće: skrbim o nastavnim procesima na Sveučilištu, vođenje Povjerenstva za studijske programe što uključuje izmjene i dopune studijskih programa, osnivanje novih studija, analiza iz područja nastave i studenata, samostalni studiji i osnivanje sveučilišnih studija.

Tako su npr. u posljednje dvije godine osnovani studiji Hotelijerstvo i gastronomija, Mediteranska poljoprivreda drugi put, jer je jednom već bila na našoj platformi na Sveučilištu, zatim novi studij Vojno pomorstvo koji ima svoje specifičnosti i složeni sastav vijeća. Na studiju Hotelijerstvo i gastronomija ove je godine upis druge generacije, upis druge generacije je također i na studiju Mediteranska poljoprivreda, dok se na studiju Vojno pomorstvo upravo upisuje treća generacija.
 

Jeste li zadovoljni odazivom studenata?
– Upravo sam razgovarao s rektorom prof. Draganom Ljutićem na tu temu o podacima za naše sveučilište jer je za jesenski rok ostalo 1306 mjesta. Prema apsolutnom broju možda smo čak i bolji nego prošle godine kada je u jesenskom roku ostalo 1578 slobodnih mjesta.

Međutim, metodološki je nespretno uspoređivati apsolutne brojke, jer je Sveučilište u međuvremenu naraslo, imamo neke nove studijske programe, recimo, prethodnih godina nismo imali navedene samostalne studije (Vojno pomorstvo, Mediteranska poljoprivreda i Hotelijerstvo i gastronomija).

Nadalje, kada uspoređujemo akademske godine trebamo uzeti u razmatranje promjene konteksta, općedruštvenog, sociodemografskog, gospodarstvenog i sl.

Što se tiče slobodnih mjesta, zadovoljni smo popunjenošću. U Makarskoj je ostalo svega devet mjesta, na Mediteranskoj poljoprivredi je ostalo 12 mjesta. Najviše slobodnih mjesta je ostalo na FESB-u 217, na PMF-u 111, Pravnom fakultetu 83, KTF-u 70, Ekonomskom fakultetu 67, UMAS-u 50. Na preddiplomskim stručnim studijima ostala su ukupno 434 slobodna mjesta. Najmanje je ostalo na Stručnim studijima, Ekonomskom fakultetu 6, FESB-u 19, dok je najviše na Upravnom studiju Pravnog fakulteta.
 

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Kako to da je na FESB-u toliko slobodnih mjesta, ipak su to traženija zanimanja, zanimanja budućnosti?
–​ FESB je složena sastavnica, velik fakultet s dugogodišnjom tradicijom i razlikama među studijskim programima iz područja elektrotehnike, računarstva, strojarstva i brodogradnje. To je sastavnica koja je kod nas vrlo cijenjena, s vrlo dugom tradicijom. Tu je jedna kombinacija uspješnosti na državnoj maturi koja je ove godine bila takva kakva je bila s obzirom na okolnosti u kojima se sve skupa odvijalo, zatim kriteriji koje traže za prirodoslovne predmete, težina studija, što konačno dovodi do jednog ishoda i kumulativnog efekta.

Međutim, gledajući analize u zadnje tri godine, oni su tu negdje. Imam podatke, na FESB-u, recimo, broj upisanih varira od 914 u 2017. do 870 studenata koliko ih je upisano ​2019. godine​. To je minimalno 30-ak studenata, tako da ne možemo govoriti o nekom značajnom padu. Ali bismo mogli reći da je već trend, tj. da se nešto događa na Pravnom fakultetu, što zna i dekan fakulteta, zbog specifičnosti struke i kretanja, i inače na pravnim fakultetima u našoj zemlji, jer su oni sa 680 studenata u 2017. došli na 470 studenata u 2019. godini, što je 200 studenata manje.
 

Što je s najavljivanim studijima novinarstva i psihologije?
– Trenutačno smo za prijedlog studija novinarstva dali prijedlog povjerenstva za osnivanje studija povjerenstvu za osnivanje studija, slično kao i za sve samostalne studije. Sada povjerenstvo treba potvrditi Senat, a to bi se moglo dogoditi na sjednici Senata u rujnu ili listopadu. Potrebno je imati povjerenstvo koje je dužno nadzirati izradu elaborata i postupak od inicijalne ideje pokretanja studija do "zelenog svjetla" za raspis natječaja za upis studenata.

Osnivanje i pokretanje studija je ozbiljan i vrlo odgovoran posao u vremenima u kojima živimo. I mora biti odgovor i na potrebe tržišta, potražnje, stavova na različitim razinama društva.

Tu je i studij psihologije na engleskome jeziku, čiji upisi na preddiplomski studij počinju u akademskoj godini 2021. Postupak osnivanja studija je pri kraju, očekujemo predmet na sjednici Senata u listopadu, nakon čega slijedi raspis natječaja za upis koji će biti u ovoj novoj akademskoj godini, a za upis u rujnu 2021. godine.
 

Nastavne baze i izvođenje studija Mediteranska poljoprivreda?
– Od trenutka osnivanja studija Mediteranska poljoprivreda razgovaralo se o studiju koji ima značajne poveznice sa strukom i kontekstom podneblja u kojem živimo. Jedna od lokacija koja se ozbiljno razmatra je Sinj, koji smo na čelu s rektorom i posjetili te su nas u Alkarskim dvorima ugostili domaćini koji su na vodećim funkcijama u različitim tijelima u Sinju.

Sinj može biti ne samo nastavna baza studija, već i dio sveučilišta gdje se izvodi nastava jer za takvo nešto ima zadovoljene pretpostavke. Sinjski kraj ima potencijale za provedbu projekata, ali to ne ovisi samo o sveučilištu. Sveučilište je pokazalo dobru volju i rektor je itekako sa svojim potezima pokazao ozbiljnu namjeru. Iz navedenog su proizišli konkretni potezi Sveučilišta. Osim Sinja, u posljednje vrijeme spominje se i Vis, u okviru resursa koje je tamo imala vojska i jednog objekta u gradu Visu koji je dosad koristilo jedno privatno učilište za svoje potrebe.

Tu bi se mogao pokrenuti centar gdje bi imali mogućnost organiziranja određenih simpozija, ljetnih škola i različitih sadržaja kongresnog tipa, a tu bi se mogli održavati i različiti projekti i dijelovi nastave za studije kao što je Mediteranska poljoprivreda. Kontakti s našim otocima su logičan slijed u okviru mediteranske poljoprivrede, a posebno i našeg SEA-EU saveza sveučilišta čija je orijentacija upravo na more.
 

Pogođeni pademijom koronavirusa, ljetni semestar je iza nas. Što će biti s odvijanjem nastave u novoj akademskoj godini?

– Rektor je sazvao prošireni rektorski kolegij s dekanima i studentskim predstavnicima na kojem su jasno iznesene pretpostavke koje trebamo zadovoljiti za izvođenje nastave te komunikacijski kanali u slučaju pojave zaraze koronavirusom. Kao prorektor za nastavu, tijekom cijelog ljetnog semestra u vrijeme pandemije imali smo virtualne sastanke sa svim prodekanima za nastavu i uspješno smo prebrodili to razdoblje gdje smo imali tzv. učenje na daljinu.

Ovdje moram naglasiti kako kao Sveučilište nismo inicijalno akreditirani za studije na daljinu. Istinsko učenje na daljinu podrazumijeva unaprijed pripremljene nastavne procese, materijale, plan izvođenja nastave i metodiku nastave koja ima svoje specifičnosti. Metodika provedbe nastave učenja na daljinu zahtijeva takav elaborat studijskog programa, pripremljene materijale, dinamiku studiranja da bi se to moglo nazivati učenje na daljinu.

U ljetnom semestru smo napravili hibridni model gdje smo u rasporedu neposredne, tradicionalne i klasične nastave održavali nastavne sadržaje i to uglavnom predavanja i seminare te ponešto vježbi u virtualnom okruženju. Stava sam da Sveučilište mora živjeti. Jednako tako, kao što su u trgovinama kupci, kao što su u bolnici pacijenti, kao što su u školama učenici, tako na sveučilištu trebaju biti studenti, ali da pritom ne zaboravljaju i pojam odgovornosti. Studentski život nije samo pasivno učenje da se tako izrazim.

Student dolazi, komunicira s drugim kolegama, komunicira s profesorima, ide u objekt prehrane, živi u studentskom domu ili nekom privatnom smještaju, itd. Studentski život je bogat i jedino ga tada možemo nazvati studentskim životom. Studentskog života u punini nema bez dokolice i sadržaja izvan formalnog obrazovanja. To uključuje sportske aktivnosti, rad na otvorenom, izlete, hodočašća, terenski rad itd.

Stav uprave jest da studenti trebaju živjeti studentskim životom u pravom smislu te riječi, poštujući mjere nošenja maski, korištenja dezinfekcijskih sredstava, održavanja udaljenost, i s obzirom na prirodu i narav pojedinih sastavnica i mogućnost organiziranja nastave neposredno, ali i u kombinaciji učenja na daljinu.
 

Imaju li studenti problema s ovakvim načinom učenja na daljinu i izvršavanjem svakodnevnih obveza?
– I među profesorima, i među studentima imate one koji traže i zagovaraju takav oblik nastave, a imate i one koji zagovaraju klasični oblik nastave. Općenito, studenti su prihvatili ovakav model, baš kao i nastavnici. No, isto tako su svjesni i oprezni jer učenje na daljinu ima svojih prednosti, ali i ograničenja. U nekim segmentima nije moguće nadomjestiti klasične oblike poučavanja.

Kao što sam i prije naglasio, treba voditi računa o psihološkoj dimenziji i zdravlju u cjelini, a to podrazumijeva komunikaciju i kretanje. Čovjek je socijalno biće i funkcionira u socijalnom okruženju. Psihološka dimenzija i zdravlje studenata su važni, a što je vidljivo i iz svjedočanstava osoba koje su bile u samoizolaciji, gdje su neki izjavili kako je lakše preboljeti tjelesne simptome od simptoma posljedica izolacije i manjka kretanja.

Ponovljenim zatvaranjem došlo bi se do značajnih ne samo ekonomskih već socijalnih i psiholoških i općedruštvenih posljedica. Svakako sam stajališta kao sveučilišni profesor i psiholog da Sveučilište treba i u doba pandemije živjeti "punim plućima".
 

Što će biti sa studentima Medicine i njihovim obavljanjem prakse? Na sastanku s rektorom i svim dekanima i pročelnicima rečeno je da će na medicinskom punktu odrađivati smjene? Hoće li barem studenti 6. godine moći odrađivati rotacije po odjelima?

– Tako je, imat ćemo medicinski punkt, odnosno ambulantu gdje će se svi djelatnici i studenti Sveučilišta u Splitu moći javiti i na tom mjestu dobiti informaciju što dalje, recimo u slučaju studenta ili djelatnika koji ima naznake ili simptome koji upućuju na infekciju koronavirusom. O organizaciji medicinskog punkta će se naravno pobrinuti Medicinski fakultet koji će dalje u koordinaciji s HZJZ-om i KBC-om Split odraditi sve što treba.

S obzirom na to da smo najveći živući sustav u Splitsko-dalmatinskoj županiji, moramo ga paziti, njegovati i brzo reagirati, a to možemo organizacijom vlastitih resursa. Studenti medicine dobili su status sličan zdravstvenim djelatnicima tako da će na taj način moći odraditi kliničke predmete, stručnu praksu, a po potrebi i u medicinskom punktu vezano za pandemiju koronavirusom.

Studentska europska kartica, koje su njezine mogućnosti i kada je studenti mogu očekivati?
– Nedavno smo imali sastanak s našim partnerima iz saveza SEA-EU u kojem je upravo Sveučilište u Splitu važan čimbenik u edukaciji, promociji i implementaciji studentske europske kartice. Student će moći s jednom iskaznicom, kao što je sada X-ica, ako ode u npr. Pariz, moći do sustava prehrane, knjižnice, koristiti javni prijevoz, moći će dobiti informacije ili prisustvovati i izvansveučilišnim kulturnim aktivnostima grada, kao što su izložbe i predstave, zatim razne sportske aktivnosti i sadržaji.

Ići ćemo s jednom vrstom pilot-projekta koji moramo napraviti sa studentima, a moramo razgovarati i s naše dvije krovne institucije. S jedne je strane "Srce" jer morate imati tehničke pretpostavke povezane s ISVU-sustavom, a onda i Ministarstvom da nam se pravilnicima omogući konkretna provedba.
 

I za kraj, planovi za budućnost na našem sveučilištu?

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

– Postojeći studijski programi zasigurno će doživjeti određene promjene kao i sveučilišta u cjelini, ne samo Sveučilište u Splitu već i druga sveučilišta u Republici Hrvatskoj. Neki studijski programi opće orijentacije u visokom obrazovanju, primjerice iz područja ekonomije, bit će prilagođeni duhu vremena i potrebama.

Student neće studirati općenitu ekonomiju, već će se uvesti brojne specijalizacije i usmjerenja, tj. pripadajući studijski programi. Postojeći studijski programi doživjet će određene promjene i reforme, i upisnih kvota, i samoga načina studiranja. Imali smo prigodu otvoriti Hotelijerstvo i gastronomiju u Makarskoj kao odgovor na potrebe tržišta, logično je da za to imate kvalitetnu nastavnu bazu, stručnu praksu.

Ne moraju svi studijski programi biti koncentrirani unutar grada Splita, već ih želimo distribuirati koliko je moguće prema drugim sredinama u kojima je moguće aktualizirati određene projekte ili pokrenuti zatomljene resurse. Zasigurno će biti potrebno napraviti analizu postojećih sveučilišnih i stručnih studija, a jednako tako i analizu koje su promjene potrebne na preddiplomskim i diplomskim razinama. Tu moramo također pripaziti na probleme, jer su vidljivi mjerljivi troškovi, ali i oni koje ne predvidimo, i "nevidljivi troškovi" koji se s vremenom gomilaju.

Za Sveučilište to su svakako putni troškovi, ljudski resursi, osiguranja, materijali u nastavi, prostor, vanjski suradnici, troškovi su brojni, ako se studij odvija na udaljenijoj lokaciji. Zasigurno ćemo doživjeti tu promjenu, a i ova postpandemijska će donijeti promjene u metodikama poučavanja i na sveučilištu, odnosno izmjene strukture kolegija od literature, provjere znanja, dinamike izvođenja studija. Sveučilišta su aktivni i propulzivni dijelovi društva, često i pokretači promjena te će trebati fleksibilnije procese, načine povezivanja, mijenjanje paradigme poslovanja i orijentacije na stvarne projekte i potrebe društva.

Naravno, u tom procesu ne smiju izgubiti i onu prosvjetiteljsku ulogu koju ne trebamo uvijek mjeriti novčanim iznosima već vrijednostima koje nose sveučilišta za određenu sredinu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix
Goran Kardum: Postojeći studijski programi zasigurno će doživjeti određene promjene kao i sveučilišta u cjelini, ne samo Sveučilište u Splitu već i druga sveučilišta u Republici Hrvatskoj
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-prorektor-goran-kardum-iduce-godine-krecemo-sa-studijem-psihologije-na-engleskom-jeziku-a-u-pripremi-je-i-novinarstvo-1048947 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=210aa5462074a6de2a9dfd85ad26562f01c5afdb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+prorektor+Goran+Kardum%3A+Idu%C4%87e+godine+kre%C4%87emo+sa+studijem+Psihologije+na+engleskom+jeziku%2C+a+u+pripremi+je+i+Novinarstvo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-prorektor-goran-kardum-iduce-godine-krecemo-sa-studijem-psihologije-na-engleskom-jeziku-a-u-pripremi-je-i-novinarstvo-1048947 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-prorektor-goran-kardum-iduce-godine-krecemo-sa-studijem-psihologije-na-engleskom-jeziku-a-u-pripremi-je-i-novinarstvo-1048947 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INTERVJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitINTERVJU

Splitski prorektor Goran Kardum: Iduće godine krećemo sa studijem Psihologije na engleskom jeziku, a u pripremi je i Novinarstvo

Piše Mila Puljiz/Universitas
6. listopada 2020. - 10:46
Goran Kardum: Postojeći studijski programi zasigurno će doživjeti određene promjene kao i sveučilišta u cjelini, ne samo Sveučilište u Splitu već i druga sveučilišta u Republici HrvatskojNikola Vilić/Cropix

S obzirom na trenutačnu situaciju s pandemijom koronavirusa, brojnim pitanjima koja more studente kao i nastavnike suočene s nešto drukčijim načinom studiranja, ali i konstantnim unaprjeđenjem i eksponencijalnim rastom i razvitkom našeg sveučilišta, u ovom smo broju popričali s prorektorom za nastavu Sveučilišta u Splitu, prof. Goranom Kardumom.
 

Za početak, ukratko nam objasnite što sve spada u vašu domenu posla kao prorektora za nastavu?
– Teme iz domene prorektora za nastavu su sljedeće: skrbim o nastavnim procesima na Sveučilištu, vođenje Povjerenstva za studijske programe što uključuje izmjene i dopune studijskih programa, osnivanje novih studija, analiza iz područja nastave i studenata, samostalni studiji i osnivanje sveučilišnih studija.

Tako su npr. u pos...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 13:38