StoryEditorOCM
SplitPOVLAŠTENA NAJAMNINA

Grad Split u šoku: ‘Dali smo im te stanove, pogledajte što su napravili s njima. Zaradili su 250 tisuća eura!‘

1. lipnja 2023. - 09:23

Da se s gradskim prostorima koji su bili u najmu (i još jesu) raznih udruga i stranaka svašta u prošlosti događalo javna je tajna u Splitu, no slučaj gradskog prostora na samoj splitskoj Rivi koji je koristila udruga "Dan Amor" i koji je pretvoren u tri luksuzna apartmana te je godinama iznajmljivan bez znanja vlasnika, svakako je jedan od ekstremnijih primjera zlouporabe.

U gradskoj upravi su za ovaj slučaj saznali kad smo im početkom travnja poslali službeni upit o tome znaju li što se u tom prostoru događa, a to smo ih pitali nakon što je Smiljana Reić Šerbo, stara/nova predsjednica Udruge gradova Splita, Jeruzalema i Betshemesha "Dan Amor", otkrila da njezin prethodnik na mjestu predsjednika udruge Jakov Periš iznajmljuje prostore koje je udruga dobila na korištenje od Grada po povlaštenoj najamnini.

image

Smiljana Reić Šerbo

Jakov Prkić/Cropix

– Kada sam dobila infarkt 14. srpnja 2019. godine predala sam ključeve prostora Perišu koji je postao predsjednik Udruge. U lipnju iduće godine sam imala drugu tešku operaciju, nisam bila sposobna niti pet koraka učiniti. Mislila sam da je nastavio raditi sa studentima kao što smo to do tada radili uz razne druge aktivnosti.

No, kada sam napokon smogla snage popeti se na taj treći kat imala sam što vidjeti! Sva skupa oprema udruge je bila izbačena. Pitala sam ga što je ovo, a on je odgovorio da je isplatio sve svoje dugove i da šutim, jer će i meni biti dobro. Nisam htjela sudjelovati u tome te sazivam skupštinu i smjenjujem ga.

Poduzela sam sve korake koje sam mogla da upoznam nadležne sa situacijom, tražila sam pomoć od svih, ali svi su govorili da je to moj problem.

image
Grad Split/

Sramotno je da se mene sada optužuje da sam ja, kao čelnica udruge, to iznajmljivala i meni se nabija na nos lopovluk koji je netko drugi radio – govori nam 76-godišnja bivša tajnica, a današnja predsjednica neprofitne udruge "Dan Amor". Ističe kako ona od Grada nije tražila smanjenje zakupnine već samo brisanje PDV-a.

Ništa nije znao

Nazvali smo i prozvanog Jakova Periša koji, pak, tvrdi kako on ništa nije znao, već da je svime rukovodila baš 76-godišnja Smiljana. On je bio predsjednik udruge, kaže, do 2022. godine i kad je vidio da se "nešto događa" maknuo se.

image
Vojko Bašićc/Cropix

Na pitanje tko je, za vrijeme dok je on bio predsjednik, uložio i koliko novca u tri vrlo luksuzna apartmana obložena mramorom, tko je oglašavao, primao i ispraćao goste, tko je ubirao novac (a radi se o najmanje 500 eura za noćenje po apartmanu tijekom sezone – op.a.), Periš dosta neuvjerljivo odgovara:

image
Grad Split/

– Ne znam točno, to je sve preko Udruge išlo, njima se plaćalo. Nisam imao uvid u financije, ja sam samo bio isturen kao ime, nikome ništa ja nisam naplaćivao – kratko je kazao Periš, čudeći se zašto se za ovu situaciju interesiraju mediji. A kad se pogleda koja bi bila imovinska korist ostvarena na ovaj način odnosno na štetu Grada, jasno je da se radi o stotinama tisuća eura protuzakonito zarađenih.

image
Grad Split/

Uzmimo, primjerice, da su se navedeni apartmani iznajmljivali po tri mjeseca protekle dvije godine (a gotovo je sigurno da je period iznajmljvanja bio i duži - op.a.), a radi se o ukupno 180 dana te da svaki apartman stoji najmanje 500 eura dnevno odnosno 1500 za sva tri po danu.

Ukoliko su svih 180 dana bili popunjeni, a to je vrlo lako moguće obzirom na lokaciju, nije teško izračunati da je iznajmljvanjem uprihođeno najmanje 270 tisuća eura. Financijski podaci Udruge, prema javno dostupnim podacima, pokazuju da u zadnjih pet godina nemaju nikakvih prihoda, da nisu u blokadi (iako su bili 2019. godine - op.a.) te da nemaju poreznog duga.

U ime vlasnika prostora, Grada Splita, odgovorila nam je Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu, koja je istaknula da su Grad Split i udruga "Dan Amor" 1. siječnja 2016. godine sklopili Ugovor o zakupu gradskog poslovnog prostora na adresi Obala hrvatskog narodnog preporoda 5, površine 63,49 četvornih metara.

– Zakupnina je bila 1,99 eura po metru četvornom, odnosno ukupno 126,40 eura mjesečno uvećano za PDV, a na temelju provedenog javnog natječaja. Ugovor o zakupu produžen je 28. prosinca 2020. na sljedećih pet godina. U ugovoru o zakupu su kao djelatnosti koje su dopuštene u prostoru navedene samo registrirane djelatnosti udruge, zbog čega je i cijena zakupa povlaštena cijena, jer Grad Split na taj način subvencionira i podržava djelovanje udruga.

image
Tom Dubravec/Cropix

Inače, kao djelatnosti udruge navedene su: promicanje religijske kulture, promocija i izgradnja međuvjerničkog dijaloga, pomoć i podrška djeci i starijim osobama te osobama u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Tijekom proteklih mjeseci pokušali smo obaviti pregled i očevid poslovnog prostora, no nismo uspjeli jer je prostor svaki put bio zatvoren – kazala nam je Đerek, dodajući da su nakon našeg upita "i sumnje kako se u prostoru obavlja i ugostiteljska djelatnost – pružanje usluga smještaja", kontaktirali predsjednicu udruge.

Vratili prostor

– Ona nam je kazala kako udruga nije više u posjedu poslovnog prostora te kako prostore koristi donedavni predsjednik udruge Jakov Periš, koji je promijenio bravu i uredio prostor za usluge smještaja. Ističemo kako u spisu postoje dokazi da je i gospođa Reić Šerbo tražila nadopunu djelatnosti za usluge smještaja te kako je tražila smanjenje zakupnine, iako je navedena povlaštena cijena postignuta na javnom natječaju.

Obveza je bila gospođe Reić Šerbo otkazati ugovor o zakupu s danom prestanka korištenja prostora od strane udruge, no isto nije napravila. Nakon navedenog, zatražili smo povrat ključeva od gospođe Reić Šerbo te otkazali ugovor o zakupu iz razloga jer se u prostoru obavlja nedopuštena djelatnost.

Nakon toga, kontaktirali smo donedavnog predsjednika udruge Jakova Periša te zatražili hitan povrat navedenog prostora Gradu jer se isti u poslovnom prostoru nalazi bespravno te obavlja nedopuštenu djelatnost. Isti je nakon više poziva pristao dobrovoljno vratiti poslovni prostor Gradu, a ulaskom u poslovni prostor imali smo što i vidjeti – ekskluzivne apartmane. Dakle, udruga je koristila prostor koji je dobila po povlaštenoj cijeni za komercijalnu djelatnost – usluge smještaja, za koju je inače trenutno početna cijena za zakup 170 kuna po m2 (22,5 eura po m2).

image
Grad Split/

Ovime napominjemo svim udrugama koje koriste gradske prostore kako su u obvezi koristiti prostore za svoje registrirane djelatnosti. Korištenje poslovnih prostora će se strogo kontrolirati te je ugovorom zabranjena svaka vrsta podzakupa bez suglasnosti Grada ili obavljanje djelatnosti koja nije navedena u ugovoru. Svim zakupnicima koji krše ugovor o zakupu ili ne plaćaju dužnu zakupninu, ugovor o zakupu će biti otkazan – rezolutna je Đerek.

Upitali smo dogradonačelnika Bojana Ivoševića što će sad biti s navedenim gradskim prostorom, a on nam je kazao da u Gradu tek trebaju razmisliti i odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini s obzirom na to da se radi o poslovnom prostoru, vrlo luksuzno uređenom i na vrlo atraktivnoj lokaciji, pa tek treba vidjeti hoće li se kao takav iznajmiti nekom poslovnom subjektu ili će, pak, biti prenamijenjen u stambeni prostor i dan nekome na korištenje.

Pozlaćeni umivaonici, slavine, tuševi...

 

Na najpoznatijoj stranici za iznajmljivanje smještaja Booking.com, navedeni se apartmani oglašavaju pod imenom “Luxury rooms L&L”.

S obzirom na to da je Grad preuzeo prostor, na istoj se stranici zainteresiranim gostima poručuje: “Žao nam je, ali ovaj objekt trenutno ne može primati rezervacije na našoj stranici”.

Po fotografijama se vidi da se radi o vrlo luksuzno uređenim apartmanima u koje je uloženo dosta novca, zidovi i podovi obloženi su mramorom, a u kupaonicama su, primjerice, pozlaćeni lavandini, slavine i tuševi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:43