StoryEditorOCM
Splitmonokultura turizma

Split će ugostiti članove Europske akcijske koalicije za pravo na stanovanje i grad, program je jako zanimljiv

Piše split sd
7. svibnja 2024. - 12:02

Split će od četvrtka, 9. svibnja, do nedjelje, 12. svibnja, ugostiti članice i članove Europske akcijske koalicije za pravo na stanovanje i grad (European Action Coalition for the Right to Housing and to the City - EAC) koja okuplja organizacije iz cijele Europe koje se zalažu za pravedno i priuštivo stanovanje. Događaj organizira udruga Pravo na grad uz podršku Društva arhitekata Splita (DAS).

Konferencija Koalicije će trajati od 9. do 12. svibnja na različitim lokacijama u Splitu, a u neformalnom je dijelu u ponedjeljak 13. svibnja predviđen fakultativni izlet i radna akcija u Krvavici kod Makarske radi podrške inicijativi za očuvanje nekadašnjeg dječjeg lječilišta.

U posljednjih deset godina Split prolazi kroz intenzivnu transformaciju prema monokulturi turizma. S time povezana deregulacija na tržištu najma, najbolje vidljiva u sezonalnom karakteru dugoročnog najma, doprinosi ukupnoj stambenoj nesigurnosti čiji uzrok leži u financijalizaciji stanovanja i nedostupnosti priuštivog, odnosno javnog i socijalnog stanovanja.

- Uslijed nesputanog turističkog rasta i povezane špekulacije zemljištem, Split je poput većine obalnih gradova u Hrvatskoj i u ostatku Mediterana pogođen kako komodifikacijom stanovanja, tako i komercijalizacijom javnih prostora. Kao i drugdje, dok uvelike pridonosi stambenoj krizi, ulaganje u turističke kapacitete za kratkoročni najam (bilo prenamjenom, bilo novom izgradnom) istovremeno nepovratno mijenja naše kvartove koji nisu planirani za turizam, i to uz zlouporabu zakonske regulative za izgradnju u stambenim zonama. Pitanje turistifikacije i uloge turizma za održivost naših gradova stoga će biti okosnica ovog splitskog susreta Europske akcijske koalicije za pravo na stanovanje i grad.

Turistifikacija uz stambenu krizu utječe i na uništavanje našeg okoliša, gubitak prirodnih resursa te preopterećenost infrastrukture i komunalnih usluga. Split pogađa sve ovo. Istovremeno, mnogi su ekonomski ovisni o sektoru turizma.

Tijekom susreta naglasak će tako biti na specifičnim lokalnim problemima kako bismo ih usporedili s posljedicama turistifikacije u drugim dijelovima Europe - naglašavaju organizatori.

Tijekom ovog susreta u javnom dijelu programa članovi Koalicije će s lokalnim inicijativama, aktivistima, istraživačicama, planerima i drugim sudionicama razgovarati i razmjenjivati iskustva u suočavanju s turistifikacijom i Airbnbzacijom naših gradova, borbi najmoprimaca za sigurno stanovanje, zaustavljanju beskućništva, sprečavanju deložacija i otporu privatizaciji javnog i socijalnog stanovanja i javnih prostora.

Podržat će lokalne inicijative koje se bore za pravo na dostojanstvene životne uvjete i zdrav okoliš u Vranjicu i Kopilici. Također, osvrnut će se na potrebu za javnim politikama koje osiguravaju sigurnost stanovanja, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini.

U okviru programa koji uključuje predavanja, rasprave, radionice i vođene šetnje za javnost razmjenjivat će ideje o mogućnostima izgradnje pravednijeg sustava stanovanja, o povezanim socijalnim uslugama u našim gradovima te široj perspektivi urbanog planiranja i investicija koje služe ljudima, a ne kapitalu.

Detaljan program možete pronaći ovdje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 05:22