StoryEditorOCM
Splitreakcija udruge

Senka Mrkonjić: ‘Tjeraju ga na ulicu, a gradska komisija nije ni vidjela Borisa Rakića, čovjeka zarobljenog u kolicima‘

Piše Split SD
26. srpnja 2023. - 11:13

Zbog šokantnog slučaja Borisa Rakića, osobe sa 100-postotnim invaliditetom kojeg Grad Split tjera iz gradskog stana, Udruga osoba s invaliditetom Split obratila se gradonačelniku Ivici Puljku, a isti dopis poslala su na znanje njegovim zamjenicima, pročelnici za gradsku imovinu Maji Đerek, gradskim vijećnicama, pravobraniteljici osoba s invaliditetom i medijima.

- U ime Udruge koja već 40 godina skrbi o potrebama i interesima osoba s invaliditetom obraćam Vam se u svezi stambenog problema obitelji Rakić. Boris Rakić i njegova majka su naši članovi jer su oboje osobe s invaliditetom. Boris je potpuno nepokretan i za kretanje koristi invalidska kolica uz pomoć druge osobe.

- Već 24 godine žive u stanu na Pujankama kojim upravlja Grad Split, koji je izvanknjižni vlasnik istog. Predmetni stan je u potpunosti prilagođen za stanovanje osobe s invaliditetom, a kod preuzimanja bio je u potpuno derutnom stanju. Budući da je stan podrumski nabavljena je i dizalica za premošćivanje stepenica s invalidskim kolicima. 

- Upravo iz razloga što je predmetni stan u potpunosti prilagođen Borisu željeli su taj stan otkupiti od Grada Splita po tadašnjoj tržišnoj cijeni putem Javnog natječaja (1.300,00 eura po metru kvadratnom 2018. godine) a u čemu se nije uspjelo zbog problema oko uknjižbe prava vlasništva, a volja Grada Splita je postojala. 

- Međutim, u međuvremenu politika Grada Splita se promijenila te sada predmetni stan ne žele prodati na način kako su im do sada obećavali već im je rečeno da se više stanovi neće prodavati iz razloga manjka stanova zbog čega se nema gdje smjestiti sve građane koji imaju loš socijalni status i imovno stanje, što po njihovom sadašnjem mišljenju obitelj Rakić nije. 

- Grad Split obitelji Rakić prošle godine dao je otkaz Ugovora o najmu, tražili su iseljenje iz istog, a sada im je izdana uplatnica na 600,00 eura mjesečno, koji iznos moraju plaćati ako žele i dalje ostati u tom stanu. Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu u očitovanju vezano za predmetni stan i otkaz Ugovora o najmu navela je da se sukladno propisanim pravilima i kriterijima iz Pravilnika o davanju stanova u najam i Zakona o najmu stanova prema svima isto postupa.

- Međutim, ljudski se prema svima ne može postupati isto jer se u konkretnom slučaju radi o nepokretnoj osobi s invaliditetom, ovisnoj 24 sata o brizi druge osobe, kojoj je taj stan prilagođen na način koji njoj najbolje odgovara i u kojem ona živi 24 godine. 

- Dakle, ovdje se radi o specifičnoj životnoj situaciju obitelji koja je dovedena u ovakvu situaciju ne svojom krivnjom već stoga što od 1999. godine Grad Split nije rješavao pravno stanje s Brodosplitom, s kojim je sklopio Ugovor o zamjeni stanova, a stan koji je obitelj Rakić tim Ugovorom dobila bio je derutan, ali je njihovim trudom i financijama doveden u stanje u kojem se danas nalazi. 

image

Boris Rakić

Vojko Basic/Cropix

- Grad Split je birokratski riješio ovaj problem, a da nikad Povjerenstvo za utvrđivanje koje je formirano upravo radi situacije Borisa Rakića kao korisnika predmetnog stana nije izašla na teren i vidjela pravo stanje stvari, nije vidjela živog čovjeka zarobljenog u invalidskim kolicima, u potpunosti ovisnoga o pomoći druge osobe 24 sata. 

- Nije vidjela kako su uz veliki trud i financijska sredstva doveli derutni podrumski stan u stan u kome Boris može funkcionirati koliko toliko. Nisu provjerili nekretnine o kojima Grad Split govori da je prodao nevjenčani suprug majke Borisa Rakića, u kojem omjeru je isti naslijedio od svojih roditelja, kakve su te nekretnine u naravi i za što su dobiveni novci potrošeni, o čemu obitelj Rakić ime sve dokaze. 

- Grad Split je samo birokratski, bešćutno i paušalno naveo da se za dobivena sredstva može Borisu kupiti drugi prilagođeni stan, a da Grad Split više ne prodaje svoje stanove. 

- Smatramo da je obitelji Rakić nanesena velika nepravda jer su kolateralna žrtva zbog nerješavanja pravnog odnosa od 1999. godine između Grada Splita i Brodosplita kada je sklopljen Ugovor o zamjeni stanova. 

- Nadamo se da ćete razumjeti veličinu ovog problema i stanje u kome se sad nalazi obitelj Rakić, te da će te se zauzeti da Boris Rakić ostane u stanu u kome je proveo 24 godine i koji je uređen i prilagođen na način koji to njemu najbolje odgovara te u okruženju u kojem je navikao – navodi se u dopisu gradonačelniku kojeg potpisuje Senka Mrkonjić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Split. 

image

Senka Mrkonjić, predsjednica Udruge za osobe s invaliditetom Split

Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 23:56