StoryEditor
SplitOPET RASTU BROJKE

Šefica Higijenskog: Situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije dobra. Ne popravimo li se, odgodit ćemo otvaranje terasa kafića i restorana

Piše Matea Roglić
24. veljače 2021. - 13:50
Božidar Vukičević/Cropix

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaraženo je 16 posto od testiranih. Od 909 testiranih 150 su novooboljeli, što je porast u odnosu na dosadašnji postotak.

Kazala je to dr. Željka Karin, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na današnjoj presici.

- Dva tjedna smo imali porast oko deset posto, sad je broj narastao. Situacija nije dobra. Moramo shvatiti da je virus među nama i ne smijemo se sastajati na privatnim druženjima jer virus je i dalje među nama unatoč cjepivu. Imamo grupiranja u zatvoru i staračkim domovima. Ustanovili smo put širenja tako da je sada sve pod kontrolom, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati situacija će eskalirati - istaknula je Karin, te dodala:

- Nastavimo li se na ovakav način ponašati, odgodit ćemo otvaranje kafića i restorana. Masovnije cijepljenje krenulo je prije deset dana i namijenjeno je osobama starije životne dobi. Pripremili smo Spaladium Arenu i do 15. ožujka sigurno ćemo krenuti s cijepljenjem.

Što se tiče žarišta u splitskom zatvoru, Karin je rekla:

- Rukovodstvo zatvora sluša epidemiološke naputke. Ovo su osobe koje su se uglavnom razboljele iz samoizolacije. Kratko je bilo vrijeme inkubacije, u vrlo kratkom vremenu se proširio virus, nadamo se da neće biti većeg širenja. Ako i bude, nisu to izraženi simptomi bolesti. Poslali smo dio uzoraka na sekvencioniranje s obzirom na brzo širenje ali to nam ništa za sada još ne govori. Važno je reći da smo danas kada su došli rezultati aktivirali naše resurse i išli smo testirati sve djelatnike i zatvorenike da vidimo je li se i koliko raširila epidemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 22:48