StoryEditorOCM
SplitUOČI IZBORA

S mjesta predsjednika kotara Spinut smijenjen nezavisni Kovač Levnatin: ´Bojkotirali su sjednice i rušili kvorum da me se riješe´. Izboru novog predsjednika HDZ-ovog Jelića kumovao bivši SDP-ovac.

Piše Tanja Giovanelli
25. ožujka 2022. - 19:46

Politička previranja na razni kotara Spinut gdje se vladajuća kolacija nije uspjela dogovoriti oko podjele vlasti, privedena su kraju nedavnom smjenom nezavisnog Luke Kovača Levantina s mjesta predsjednika kotara.

Prelomilo se na sjednici sazvanoj od strane Grada Splita, a na zahtjev HDZ-a koji je s tri vijećnika bio u oporbi trima vijećnicima SDP-a udruženima s Kovačem ispred nezavisne liste mladih, gdje je potonjem izglasano nepovjerenje. Tako se, samo dva mjeseca prije očekivanih kotarskih izbora, u ulozi novog predsjednika kotara Spinuta našao Hrvoje Jelić, iz redova HDZ-a. Na izboru može zahvaliti Teu Krniću, bivšem Vijećniku SDP-a, danas tajniku Dalmatinske akcije čiji mu je glas donio pobjedu pred SDP-ovom kandidatkinjom Mirom Vuković.

-Bili smo primorani sjednicu sazvati na ovaj način jer je predsjednik kotara nije htio sazvati. Predlagao je samo elektronske sjednice na koji se nismo odazivali jer ga tako ne bismo mogli smijeniti, a to već odavno pokušavamo. On se nije ponio korektno, izvršavao je svoju samovolju a nas ostale vijećnike uopće nije uvažavao. Mi se znamo cijeli život, živimo portun do portuna tako da mi nije jasno kako je došlo od takvih tenzija. Da ne kažem da je prema koalicijskom dogovoru s SDP-om i sam već trebao odstupiti s vlasti što je odbio učiniti. - kazao nam je novi predsjednik kotara Hrvoje Jelić, najavivši tek manje radovi na komunalnom održavanju prije skorog raspisivanja novih izbora.

Reagirajući na smjenu, Kovač Levantin je istaknuo kako su se na njegove pozive na suradnju vijećnici oglušili, bojkotirajući sjednice i rušeći kvorum, čime se paralizirali rad kotara.

-Kao mlada nezavisna osoba koja je napravila pozitivnu promjenu u kotaru Spinut, uvidio sam kako se može jednostavno smijeniti osoba od strane ljudi koji su se godinama kleli da zajedno neće stati rame uz rame, ali kada im je ugrožena egzistencija i te kako su spremni na sve. Nakon svih neodržanih sjednica i rušenja kvoruma, drago mi je da su se kolege iz HDZ-a i SDP-a ipak odlučile pojaviti - i to u kakvom stilu.

 

 

image

Teo Krnic prvi s lijeva na listi SDP-a za kotar Spinut

Paun Paunović/Cropix
Zajednički, par mjeseci prije novih izbora- naveo je Kovač Levantin, naglasivši kako je, kandidiravši HDZ-ovca za Predsjednika, Teo Krnić, vijećnik Dalmatinske akcije, a do nedavno SDP-a dokazao u kakvom političkom sistemu živimo počevši od najmanje razine vlasti.

Prema njegovim riječima kotarski su oporbeni vijećnici ovime pokazali kako ne mogu jedni bez drugih, te kako se sve svodi na privatni interes.

-Prije godinu dana kada sam se i uhvatio ove kašete brokava, najveći je problem bio hoće li se probiti Mandalinski Put i hoće li se isprazniti sve kotarske prostorije. Sada, kada sam ugasio sve te sulude ideje i pored toga živio za kvart i ljude u njemu, navodi se pitanje što donosi sutra. Kakve će sljedeće propagande i neistine iznositi u ovom kratkom periodu do novih redovnih izbora da umanje sav rad i konkretan rezultat koji se postigao i pokazao građanima da može drugačije.- dodao je.

Podsjetimo, Kovač Levantin na čelo kotara je došao putem izvanrednih izbora krajem 2020. godine, a nakon što je s mjesta predsjednika kotara odstupio dotadašnji predsjednik HDZ-ovac Andrija Čaljkušić. Nezavisna lista osvojila je jedno mjesto u vijeću, a na vlast je došla slijedom kolacije sa SDP-om, koji je dobio najveći broj glasova, uz dogovor da će mandat podijeliti po devet mjeseci. Kako se sjednice nisu održavale, tako nije došlo ni do primopredaje vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 18:48