StoryEditorOCM
Splitsidi, popij šta

Potez direktora splitske firme nas je oduševio! Izvukao je pare od Fonda i ide od kvarta do kvarta: ‘Ovo mi je plan...‘

Piše G. R.
27. travnja 2023. - 11:20

Voda je nezamjenjiva tekućina, ali je postala skupa, čak i u državi poput Hrvatske u kojoj iz slavine možete točiti pitku vodu.

Preciznije rečeno, postala je skupa onima koji ožedne izvan svog doma. Ako ne možete natočiti čašu i napiti se, primorani ste sjesti u kafić ili kupiti barem pola litre vode koja košta otprilike desetak kuna. Negdje malo manje, a negdje puno više...

Naravno, skuplja je što se više približavate centru grada. Zato je iznimno dobra vijest što tvrtka "Parkovi i nasadi" do ljeta planira postaviti 29 javnih slavina u splitskim kvartovima.

Nalazit će se u blizini parkova, sportskih terena, dječjih igrališta, a postavit će se u dogovoru s čelnicima kotareva.

- Na svakoj lokaciji postavit će se špina, klupa i dvije voćke. Planirali smo postaviti murve i višnje kako bi sugrađani mogli ubrati i pojesti plod sa stabala posađenih pokraj špine. Već su postavljene dvije takve javne slavine, na Blatinama i na Neslanovcu u blizini dječjeg igrališta, međutim, oni su sami platili svoju špinu - kazao je Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasadi".

image

Siniša Gašparević

Josko Šupić/Cropix

Jedna testna špina je postavljena na Blatinama, a iz programa će se financirati 29 takvih slavina diljem grada.

Nije manje važno i da će se montirati špine koje su hrvatski proizvod, a izrađuju se u Iloku. Jedinstvene su u svijetu, jer je riječ o slavinama sa sustavom koji sprječava zamrzavanje vode. Pozitivno je i što se neće začepljivati odvodi, jer ih neće biti, već će se drenažno slijevati u zemlju.

image
Duje Klarić/Cropix

- U sklopu tog projekta koji se financira iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i ekološku učinkovitost zasadit ćemo 900 stabala, postaviti 29 špina i klupi te urediti zapuštene terene - najavio je Gašparević, a vjerujemo da svaka od navedenih stavki veseli Splićane svih generacija.

Sjećate li se kako bi nekada djeca nakon baluna ili bilo kakve igre na otvorenom pila vodu iz gume za zalijevanje vrta? A tek ljeti kad bi se guma zagrijala na suncu pa je voda topla i užasnog plastičnog okusa, ali tko pita kad si žedan. Jedina je alternativa bila moliti u kafiću čašu vode, jer odlazak doma nikad nije bio opcija. Tko zna hoće li vas zadržati da ostanete u kući pa se ne isplati riskirati.

Vremena su se promijenila, rijetki bi se u kafiću odlučili za ‘žicanje‘ čaše vode, pogotovo nakon mrkih pogleda konobara. Djeca danas nose termosice na igrališta ili čak kupuju vodu, a sada će se moći napiti ili vodu natočiti u bocu na javnim slavinama.

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:17