StoryEditorOCM
Splittrzavice

Politički potres u Spinutu: Čaljkušić dao ostavku, Opara za petak zakazao sjednicu Kotarskog vijeća, birat će se novi predsjednik

21. svibnja 2020. - 17:06
Andrija Čaljkušić, dojučerašnji predsjednik Kotarskog vijeća Spinut dao je ostavku, i to ne samo na mjesto predsjednika, već i vijećnikaMilan Šabić/HANZA MEDIA

Gradski kotar Spinut posljednjih mjeseci tresli su poprilični politički potresi, a sukobi su eskalirali ovoga tjedna, kada je Andrija Čaljkušić, dojučerašnji predsjednik Kotarskog vijeća Spinut dao ostavku, i to ne samo na mjesto predsjednika, već i vijećnika.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara za petak je zakazao sjednicu Kotarskog vijeća na kojoj bi se trebale naći dvije točke. Prva je Čaljkušićeva ostavka, a druga odabir novog predsjednika ili predsjednice. Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, već je predložio zamjenu, mladu Mateu Grbešić, koja je bila iduća na listi.

- Istina je. Trzavice su trajale dugo, nadam se kako će, za dobrobit građana Spinuta, nova osoba biti izabrana i kako će se moći nastaviti s radom. Andrija je ostavku dao kao čin dobre volje da se otvori mogućnost za daljnji rad kotara, budući da se nikako nisu mogli postići uvjeti za to, ni na političkoj, ni na ljudskoj razini. On je već odradio jedan mandat u kotaru, napravljeno je puno toga. Vidjet ćemo kako će se sada stvari razviti - potvrdio nam je Petar Škorić.

HDZ je u Spinutu dobio najviše glasova, pa s tri vijećnika i saveznikom Zoranom Sambolom, kotarsko vijeće nije trebalo imati problema u sazivanju sjednica Vijeća i donošenju odluka. Ipak, prošle godine čak pet sjednica nije održano zbog bojkota oporbe i vijećnika.

Oporbu čine vijećnik SDP-a i vijećnica Nove ljevice. SDP-ovac Teo Krnić, potvrdio nam je kako je više razloga dovelo do Čaljkušićeve ostavke.

Prema njegovim riječima, ionako loša situacija eskalirala je kada je prije mjesec i pol dana otkriveno kako Grad namjerava uložiti u spoj Gajeve i Mandalinskog puta, o čemu je prva pisala Slobodna Dalmacija.

Bilo je to iznenađenje, ali i kap koja je prelila čašu za spinutske vijećnike, jer o tome, tvrde, nikada nisu raspravljali. Ipak, Čaljkušić je tvrdio kako za taj pothvat i prijedlog on nije bio odgovoran, a Grad je od projekta zatim odustao.

- Trzavice su trajale dugo, još u srpnju tražili smo nove izbore. Netransparentnost, nezakonito korištenje kotarskih prostorija, trošenje sredstava bez konzultiranja vijećnika, te samovolja, najveći su problemi. Kada smo krenuli raditi, 2018. dali smo ruku za suradnju, no ovako dalje ne može. Oporba u petak sigurno neće dati glas za novog predloženog predsjednika ili predsjednicu.

Tražit ćemo nove, prijevremene izbore koji bi se trebali realizirati za mjesec dana - potvrdio nam je Krnić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 21:39