StoryEditorOCM
SplitRAPORT IZ GRADA

Maturanti ludo slave zadnji dan škole: ‘Svi smo već pijani, s puno para...‘ Donosimo atmosferu sa splitskih ulica

Piše Božidar Lončar
26. svibnja 2023. - 11:43

Danas je zadnji dan nastave za maturante u 441 srednje škole ili kako se to kolokvijalno kaže - zadnji dan škole. Ostali će učenici grijati klupe (nažalost, dobar dio njih i u pregrijanim učionicama jer nemaju sve splitske škole klimatizaciju...), a za većinu maturanata slijedi najstresnije razdoblje - polaganje ispita državne mature, a potom i upisi na fakultete.  U Splitu se, kako kažu iz policije, proslava zadnjeg dana škole nije organizirala na jednom mjestu. Maturanti su slavili u Teslinoj ulici i Đardinu.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Božidar Lončar

Naravno, bit će i onih koji će drito na burzu rada, ali prije svega danas će napraviti veliki tulum po gradu. Naprave to svake godine, i to, tradicionalno, o svom poslu jer im Grad nikad ništa ne organizira. 

Nadajmo se samo da neće pretjerati u alkoholu i nepodopštinama, a ako i budu malo bučniji - pretrpjet ćemo. Neka se mladost izgušta.

A ekipa iz splitske Tehnička škole za strojarstvo i mehatroniku odlučila je za početak udriti po ćevapima.

- Nego šta, donili lipo gradele i gajbu piva i guštaju. Samo da ne voze  - komentiraju ljudi.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Zadnji dan škole

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Zadnji dan škole

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Zadnji dan škole

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

 U Đardin su stigli maturanti Elektrotehničke škole oko 11:30. Alkohol, zvučnik i mikrofon. Neki uz nezakonite natpise na majicama sa simbolima iz II. svjetskog rata. Kako je vrijeme išlo, malo su se i „razuzdali”:

- Mi se nismo ništa organizirali, došli smo goli na gotovo, svi pijani, s puno para.. - govori nam Martin Pavela, maturant Elektrotehničke škole

"Tko će jače"

Oko 12 u Đardinu je bilo 50-tak maturanata iz III. I IV. gimnazije („Mioc” i „Nazor”) i Prirodoslovne škole. „Nazorovci” su stigli sa sviračem harmonike na mjesto gdje su najčešće provodili odmor. Zvučnik na jednoj, a harmonika na drugoj strani – pa tko će jače. Uz zvukove glazbe i pucaljke (pištolji, puške) na vodu trče po Đardinu i polijevaju se. I mi smo se morali smočiti kako bi odradili posao.

- Mi smo se tako dogovorili s ravnateljicom jer se neke stvari ne smiju raditi u školi i da ne smetamo drugim učenicima – odgovorile su nam Amra Hodžić i Paola Voloder iz IV. gimnazije „Vladimir Nazor”

Dok se slavi zadnji dan škole, maturantice i maturanti prisjećaju uspomena iz školske klupe poput Lucije Rubić, maturanticu MIOC-a.

- Osjećam se nostalgično, jedva smo čekali da završi, a sad je gotovo zapravo, pa ono... - bila je tužna Lucija. 

U protekle četiri godine Lucija će najviše pamtiti maturalni razred, ekskurziju, kao i ovaj dan koji upravo proživljava. Nakon gimnazije namjerava upisati medicinu, sprema se već od listopada prošle godine.

image
Joško Šupić/Cropix

Prijateljice Amra Hodžić i Paula Voloder iz V. gimnazije" Vladimir Nazor" osjećaju se isto malo tužno, jer ipak je jedna etapa života iza njih.

- A opet smo sritne, jer je kraj, danas i sutra se veselimo, a onda nas čeka matura... - kaže Amra.

image
Joško Šupić/Cropix

Paula je tužna jer napušta sve te kvalitetne profesore koji su je, kako kaže, prije svega - odgojili, a onda i podosta naučili.

- Profesori su nam ostavili top predznanje, na nama je da odradimo svoj dio posla. Što se tiče nas, matura ne bi trebala bit problem - kaže Amra.

- Ne pohađam nikakve pripreme jer smatram da je ovo što smo dobili u školi skroz dovoljno - puna je hvale Paula za svoju uskoro bivšu školu.

image
Joško Šupić/Cropix

Dok im se prohtije

Učenici Prirodoslovne škole proslavu su nastavili u školi u popodnevnoj smjeni, dok je ostatak slavio u Đardinu. Kažu kako će u Đardinu ostati dok im se ne prohtije:

- Ode ćemo bit do večeri, pa idemo na Ovčice, tamo se možda okupat i završit po podu - tako za sada stoji "plan"- odgovorio nam je Martin Pavela, maturant Elektrotehničke škole

Za zadnji dan škole policijska uprava splitsko-dalmatinska odgovorila je na naš upit kako policijski službenici obilaze područja na kojima se okupljaju maturanti te je zabilježila dva značajnija negativna događaja:

- U Splitu smo kod tri osobe pronašli otuđene vatrogasne aparate i nad njima je u službenim prostorijama istraživanje u tijeku. U Imotskom smo zabilježili jedno oštećenje stakla na školi i jedna je osoba vrijeđala policajce. Nad dvije osobe je u tijeku istraživanje - odgovorili su nam iz Policijske uprave splitsko - dalmatinske

- Imali smo jednu lakše povredu. Noć je ispred nas – informacije su s nama podijeli iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:16