StoryEditorOCM
SplitJOŠ SE NIŠTA NE ZNA

Plenković splitskim HDZ-ovcima poručio kako od njih očekuje fer borbu te da nema preferiranih kandiata! Sanader: ‘Zaustavili smo priče kako središnjica podržava ovog ili onog‘

Piše Split SD
3. studenog 2022. - 17:27

Susret potencijalnih kandidata za mjesto predsjednika splitskog Gradskog odbora HDZ s Andrejem Plenkovićem zainteresirao je mnoge. O čemu se razgovaralo, kakve su upute i savjete dobili, je li premijer ikome dao podršku, sve nas je to zanimalo.

Kao što smo vas već izvijestili sastanku su nazočili Jakša Balov, Ante Bekavac, Enco Kovačević i Tomislav Šuta, a pridružio im se i državni tajnik Tonči Glavina kao i trenutni povjerenik splitskog HDZ-a Tomislav Gojo. Uz predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića bili su ministar Tomo Medved i Ante Sanader, predsjednik Splitsko-dalmatinskog Županijskog odbora HDZ-a, kao i glavni tajnik stranke Kruno Katičić.

Nenad Periš, još jedan od često spominjanih potencijalnih kandidata, nije prisustvovao sastanku, premda je pozvan, jer je poslom bio odsutan iz države. S njim će, kazao nam je Ante Sanader, biti obavljen razgovor video-linkom.

image
Vojko Bašić/Cropix

A formalna situacija s kandidaturom je takva da od idućeg tjedna počinje prikupljanje potpisa potpore članova, svaki ih kandidat mora imati najmanje 150. Rok za prijavu je 26. studenog, da bi se dva dana poslije objavila potpuna i završna lista kandidata. Splitski HDZ-ovci i ne pamte kada se "baratalo" s više imena za mjesto prvog čovjeka gradske organizacije, osim možda 2012. kada je pobijedio Petar Škorić.

Kako bilo, po principu "jedan član - jedan glas" moći će 11. prosinca zaokružiti ime čovjeka koga vide ka vođu. Dva tjedna poslije, ukoliko bude potrebe za tim, zakazan će biti i drugi krug izbora.

image
Nera Šimić/Cropix

- Dobrodošla je činjenica što imamo više kandidata, tako su članovi dobili veći izbor. Smisao sastanka je bio u davanju potpore za demokratsko natjecanje. I time smo zaustavili priče kako središnjica podržava "ovog, onog", što nije istina.

Što više kandidata, to je stranka jača. Nećemo sudjelovati u kampanji, izbor je samo splitska stvar - odlučan je bio prvi županijski HDZ-ovac.

Objasnio nam je zašto nije bilo smisla ići ranije u unutarstranačke izbore, prioritet su im bili kotarski izbori. Na sastanku je, kaže, vladala dobra atmosfera, naglašeno je kako središnjica nema onog koga "preferira", sve što žele vidjeti je konsolidiran splitski HDZ, koji će jako dočekati idući izborni proces za tri godine.

image
Darko Tomaš/Cropix

- Kandidati su zamoljeni za korektnu kampanju, za dostojanstveno nadmetanje i uvažavanje kolega - to je sukus sastanka po Sanaderovim riječima, koji je za kraj napomenuo kako sudionici sastanka možda nisu jedini kandidati - stvarni će se znati nakon 26. studenog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 02:31