StoryEditorOCM
Splitode i on

Pada još jedno stablo u centru Splita, građani izvadili kuke i motike: ‘Ima li koga da vas zaustavi u suludom naumu?‘

Piše SPLIT SD
22. ožujka 2023. - 10:04

Parkovi i nasadi su jutros objavili kako uklanjaju divlji orah na Pazaru. Nije prošlo ni nekoliko minuta kad su ih Splićani krenuli kritizirati na društvenim mrežama.

- Opet užas! Pa komu on tu smeta, koga ugrožava tako veliko lipo stablo? To je sramota. Grad ste ogolili. Ja ne mogu virovat. I još stalno objavljujete i hvalite se da ubijate živa bića koja tu postoje desetljećima - prosula je žuč po Parkovima i nasadima jedna Splićanka i zapitala "ima li ko pametan u ovom gradu da vas zaustavi u ovom suludom naumu, da sasječete stabla koja vama ne odgovaraju i sadite one prutiće na mjestima di su bili divovi.‘

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

- Ako nije zbog bolesti i neposredne ugroze ljudi stvarno ne razumin micanje ovakvog stabla. Nadam se da nije samo zato šta je ‘divlji‘ orah - napisao je drugi.

No, bilo je i onih koji su ukazali na opasnost koju uzrokuje divlji orah ili pajasen, a mi samo kažemo da je šteta da to odmah u startu nije napravio admin stranice ‘Parkova i nasada‘ (koji inače odlično vodi njihovu Facebook stranicu i nerijetko nas oduševi postovima!) kako bi se izbjegla takva rasprava.

Naime, kako smo već pisali, divlji orah ili pajasen, a među Splićanima poznati i kao "smrdljivac", je vrlo agresivno stablo, koje se puno proširilo po centru Splitu i Palači. U pitanju je zapravo pravi korov koji izaziva alergije, raste nenormalno brzo i uništava biljke oko sebe.

Na kraju, iz Parkova i nasada javljaju kako će na mjestu divljeg oraha posaditi platanu. Alergičari sigurno neće biti oduševljeni, ali bar će biti hladovine. Tko bi svima i udovoljio?

image
Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 06:23