StoryEditorOCM
SplitKAKVA DRŽAVA

Ovo nisu istine! Ilegalni ugostitelj traži od Grada da mu da dio Žnjana u potkoncesiju pa će odustati od svih potraživanja i tužbi ili se plato neće urediti godinama: ‘Ne želim kočiti projekt, ali...‘

Piše Sandi Vidulić
16. kolovoza 2022. - 20:08

Nadzorni odbor gradske tvrtke “Žnjan” raspisao je natječaj za izbor i imenovanje voditelja projekta uređenja žnjanskog platoa.

No splitski poduzetnik Tomislav Burazin tvrdi da se žnjanski plato neće još godinama urediti zbog sudskih postupaka koji su u tijeku. Jedan je od njih sudska rasprava koja će se održati 20. rujna, vezana uz natječaj koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo za koncesiju na žnjanski plato.

– Osim moje tvrtke, tužbu je podignula jedna tvrtka koja se natjecala za cijeli žnjanski plato. Mene ne zanima čitav plato. Ja želim konzumirati svoje lokacijske dozvole koje su izdane za mikrolokaciju – kaže Burazin, koji tvrdi da je zbog sudskih postupaka projekt Žnjan zakočen.

Njegova tvrtka “Mehatronika Burazin” podnijela je 2016. Gradu Splitu zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, a iste godine pokrenula je kod Županije inicijativu za dobivanje koncesije za ugostiteljski objekt na punti žnjanskog platoa.

image

Tomislav Burazin 

Davor Pongračić/Cropix

Tomislav Burazin je, inače, na istoj lokaciji u to vrijeme imao ilegalni lounge bar “Zen”. Naime, iste je godine, 2016., dobio od Grada koncesijska odobrenja za dva kioska od 12 kvadrata i terasu od 90 četvornih metara, a podignuo je objekt od par stotina četvornih metara, koji je 2017. srušen zajedno s ostalim nezakonitim žnjanskim kafićima.

‘Ne želim kočiti projekt’

Međutim, nakon podnošenja zahtjeva za koncesiju Županiji, Burazin je ishodio dvije lokacijske dozvole – jednu za ugostiteljski objekt, a drugu za pontonske elemente koji bi bili u moru. Napominje kako je lokacijska dozvola koju on ima za ugostiteljski objekt pravomoćna, za razliku od lokacijske dozvole koju ima Grad za uređenje čitavog platoa.

image

Demontaža lounge bara ‘Zen’        Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix

– Upitajte gospodina Tea Vojkovića je li lokacijska dozvola Grada Splita pravomoćna. Naravno da nije jer je pod žalbama i tužbama – tvrdi Burazin i dodaje kako je uvjet za potpisivanje ugovora o koncesiji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pravomoćna lokacijska dozvola, a da se bez ugovora ne može dobiti građevinska dozvola.

– Nije mi namjera “zakočiti” projekt, nego samo želim pošten i zakonit odnos gradskih i državnih tijela prema pravomoćnim lokacijskim dozvolama i poštovanje zakonitih postupaka svih ovih sedam godina moga truda.

Gradu Splitu uputio sam dopis u kojem sam nudio ugovor za potkoncesiju za ugostiteljski objekt koji je i nakon izmjene DUP-a predviđen na istome mjestu, a sve kako bih konzumirao dozvole koje su mi oni izdali.

Rekao sam da ne želim oštetiti Grad i da odustajem od svih potraživanja, tužbi, naknada troškova, štete za ovih šest godina – kaže Burazin i napominje da investitori u pravilu izbjegavaju ulaganje u situaciju oko koje se vode sudski sporovi.

Po njegovu mišljenju, rješenje je mirna nagodba jer se radi o vrlo malom dijelu Žnjana, a za lokacijsku dozvolu kaže da je u skladu s izmijenjenom planskom dokumentacijom, dodavši da, ako Grad ne prihvati nagodbu, preuzima odgovornost za štetu do koje može doći.

Županija je odugovlačila s rješavanjem Burazinova zahtjeva za koncesiju pa je Butkovićevo Ministarstvo 2019. zahtijevalo da pokrenu postupak. No to nije učinjeno jer je u međuvremenu Županija odlučila da će se u koncesiju dati cijeli žnjanski plato, i to po zahtjevu Grada Splita.

Ministarstvo 11. siječnja 2021. donosi zaključak po kojem su Burazinovi prigovori bili osnovani, te nalaže Županiji da mu nadoknadi troškove sve od 2016. godine. No samo desetak dana poslije isto Ministarstvo objavljuje u ime Vlade RH natječaj za Žnjan za koncesiju na 40 godina.

Upitali smo pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Tea Vojkovića o Burazinovim tvrdnjama. On je odgovorio kako ne bi komentirao sudske postupke, ali da oni nemaju nikakvog utjecaja na upravne postupke, niti operativne i organizacijske radnje koje Grad poduzima u suradnji s tvrtkom “Žnjan” na uređenju žnjanskog platoa.

Nema štete za plato

– Da, Grad Split ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu za uređenje žnjanskog platoa, koju dostavljam u prilogu, kao i mišljenje nadležnog Ministarstva kojim se potvrđuje da je upravo ova lokacijska dozvola osnova tvrtki “Žnjan” za sklapanje ugovora o koncesiji, a na temelju odluke Vlade – tvrdi pročelnik.

Vojković nam je poslao potvrdu o pravomoćnosti lokacijske dozvole Grada koju je 12. veljače 2021. izdao gradski Upravni odjel. Dostavio je i mišljenje Butkovićeva Ministarstva od 22. travnja 2022. u kojem stoji kako ne postoje zapreke da “Žnjan” na osnovi lokacijske dozvole sklopi ugovor o koncesiji.

Teo Vojković objasnio je kako se Burazin nije uspio umiješati u izdavanje lokacijske dozvole Gradu za cijeli plato.

image

Teo Vojković

Božidar Vukičević/Cropix

– Potrebno je naglasiti da je tvrtka “Mehatronika Burazin” u postupku izdavanja lokacijske dozvole Gradu Splitu tražila priznavanje statusa stranke u postupku. Ovaj je njihov zahtjev odbijen, što je nakon njihove žalbe potvrdilo Ministarstvo kao drugostupanjsko tijelo, a rješenje je potvrđeno i od Upravnog suda nakon pokrenutog sudskog spora – objašnjava Vojković.

Vojković tvrdi da “Mehatronika Burazin” ima pravomoćnu lokacijsku dozvolu izdanu na osnovi bivšeg detaljnog plana uređenja, ali objašnjava da se na osnovi nje ne može graditi, nego je ona bila uvjet za koncesiju od Županije, koja nije dobivena.

Lokacijska nije upitna

– Status lokacijske dozvole koju je tvrtka “Mehatronika Burazin” ishodila u ime Županije splitsko-dalmatinske nije upitan, ona je pravomoćni akt. Međutim, nakon tog akta nije odobrena gradnja, nego je “samo” definiran zahvat u prostoru prema tada važećoj prostornoplanskoj dokumentaciji.

image

Ante Čizmić/Cropix

Ante Čizmić/Cropix

S obzirom na to da se radi o pomorskom dobru, “Mehatronika Burazin” kao zainteresirana stranka dužna je kroz postupak pri nadležnom Županijskom tijelu ostvariti pravni interes kroz postupak dobivanja koncesija, što nije učinjeno – napominje pročelnik.

– Dakle, ova lokacijska dozvola na temelju danas važećih i donesenih akata, odluka, ugovora ili rješenja tvrtki “Mehatronika Burazin” ne donosi nikakav “povlašteni”, niti bilo kakav drugi položaj u realizaciji zahvata na ovom području – tvrdi Teo Vojković.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 04:00