StoryEditorOCM
Splitmuzina

Ovo je priča o najstarijem splitskom neboderu, naš fotoreporter je jedan od prvih stanara: ‘Fantastično je živjeti tu‘

Piše Tanja Gattin
4. travnja 2023. - 11:07

U trenutku gorljivih rasprava o Dalmatia toweru, red je evocirati uspomene na tradiciju gradnje visokih zgrada u Splitu – napisao je arhitekt Damir Rako na društvenim mrežama, te nastavio:

- "Pomgrad" je prvi splitski neboder, sagrađen 1962. godine. Izveden je prema ideji arhitekta Vuke Bombardellija. Taj angažirani i gorljivi arhitekt bio je uvjeren da svojim masovnim "egalitarnim" stanovanjem može riješiti zahtjeve stambenih fondova. U Splitu je do 1970. izgrađen 31 neboder.

Splićani su ga zvali Muzina, što znači kasica za štednju. Bez obzira na uniformiranost i specifičnu dogmu, Muzina je postao hrabri znak u prostoru. "Pomgrad" bilježi početak kolektivne stambene arhitekture i postaje specifična najava za budući Split 3.

Kontaktirali smo arhitektu Damira Raku, koji je potom dodao da je "Pomgradov" neboder hrabrog arhitekta Vuke Bombardellija preteča suvremene gradnje u Splitu. Bombardelli je Muzinom otvorio nevjerojatnu lavinu jer je uslijedila gradnja hotela "Marjan", a u osam godina u Splitu je izgrađen 31 neboder.

image

Neboder ‘Pomgrad‘ u Gundulićevoj ulici dovršen je 1962. godine, a djelo je arhitekta Vuke Bombardellija

Nikola Vilić/Cropix

- Bolje je da se ne uspoređujemo s tim vremenom – istaknuo je arhitekt Rako, te dodao da je tradicija gradnje nebodera u Splitu najrespektabilnija u ovoj regiji, dok su u drugim regijama neboderi nastajali stihijski i nehumano.

- Dalmatia tower specifičan je samo po tome što ima aferu iza sebe. Konstrukcija je čvrsta, ali se ljulja u glavama ljudi. To ljuljanje mora stati. Svrha gradnje je da se ljudi usele. Kada je izgrađen, ili će biti za ljude ili za pantagane. Nema trećega – poručio je Damir Rako.

Gitarist Ante Barišić objavio je 2018. godine na Facebooku fotografiju s početka gradnje "Pomgradova" nebodera od 29. rujna 1959. godine, koju je pronašao u digitalnoj arhivi naše Slobodne Dalmacije.

- Prvi splitski neboder podignut je na uglu Radničkog šetališta (današnja Ulica Ivana Gundulića) i Puta graničara, prema projektima koje je izradio inženjer Vuko Bombardelli, član projektnog poduzeća "Arhitekt". Investitor i izvođač radova bilo je Pomorsko građevno poduzeće "Pomgrad", za čije su poslovne prostorije bili namijenjeni prizemlje, polukat i niski objekt izgrađen uz sami neboder. Gradnja nebodera započela je krajem 1959., a dovršena 1962. godine – podsjetio je Barišić.

image
Arhiva Slobodne Dalmacije

Neboder je useljen 1962. godine i tada su stanove u njemu dobili  radnici "Pomgrada" – kaže nam Joško Šupić, fotoreporter Cropixa, te napominje da uz njega ima tek još četiri ili pet stanara koji su tu od prvog dana, a to su bivši radnici "Pomgrada" koji su u vrlo visokim godinama. Tu je još i desetak familija njihovih potomaka.

image
Nikola Vilić/Cropix

U neboderu ima ukupno 52 stana u kojima živi 109 stanara. Ima 14 katova.

- Fantastično je živjeti u tom neboderu i nikad nisam čuo da se netko buni što se tiče uvjeta života. Od petog kata naviše vidi se dobar dio Splita, a od osmog naviše vidi se điga. Za lijepog vremena vidi se Vis. Zgrada je u centru grada, tako da na sva zbivanja u gradu ne treba ići autom. Budući da mi je i posao blizu, zna se dogodi da auto ne upalim po 5-6 dana – govori nam Joško Šupić, te nastavlja: 

- Neboder je izgrađen izuzetno kvalitetno, a za vrijeme gradnje su svakih nekoliko dana dolazile inspekcije. Dio stanova još uvijek ima originalne prozore i vrata jer bolje neće naći, jer stolarija je napravljena ručno od ariša, a neki stanovi čak imaju i originalne rolete.

Dvije trećine stanova je promijenilo vlasnike, kaže nam Šupić, neki po 2-3 puta, tako da su ti stanovi uglavnom doživjeli unutrašnja preuređenja u manjim ili većim zahvatima.

- Uglavnom su mijenjali raspored koji nije bajan jer su zahtjevi i standardi s kraja 50-ih godina, kada je neboder projektiran, neusporedivi s današnjim, te su kupci radili prilagodbe – za kraj će naš sugovornik.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 17:54