StoryEditorOCM
Splitnakon 50 godina

Okupila se posljednja generacija splitske Umjetničke škole prije čuvene reforme. Pogledajte tko je sve došao

Piše Jasenka Leskur
4. lipnja 2024. - 14:03

Eto što znači biti zauzet!  Maturanti Škole za primijenjenu umjetnost, generacija 1974. godine, sastala se nakon pola stoljeća, a kuriozitet je da je ovo tek drugi put da su se okupili nakon što su prije pet decenija napustili svoje srednjoškolske klupe.

Naravno da je susret s kolegama ispred stare škole u Ćiril-Metodovoj ulici stoga bio dirljiv i pomalo sjetan, ali  i radostan što su se okupili nakon duge pauze.

Ova "zlatna generacija" četverogodišnjeg školovanja bila je zadnja generacija prije "Šuvareve" reforme školstva, a nakon nje se promijenio naziv škole, a školovanje je trajalo godinu više.
Ova generacija dala je mnoge umjetnike, sveučilišne profesore, pedagoške djelatnike - nastavnike i dizajnere širom Hrvatske i bivše države te ostavila dubok trag u umjetnosti u Hrvatskoj, BiH, a i u Crnoj Gori i Srbiji. 

Na prozivku su se odazvali: Nives Sindičić, Stipan Stipančević, Danica Lalić, Jadranko Runjić, Božena Lisica, Alida Matutinović, Adam Marušić, Mirjana Mladineo, Gorana Lokica, Matko Mijić, Mirjana Rubinić, Veljko Mitrović, Daniella Jemrić, Goran Smojver, Biljana Sesar, Dražen Jakšić, Ivo Donelli i Nikša Morić.
Opravdanu ispričnicu poslali su kolegama Frane Franulović, Zdenko Vrdoljak, Pavica Galzina, Slobodan Ljubanović i Sofija Bunardžić. Kao počasni gosti pridružili su im se u slavlju profesori Petar Jakelić, akademski slikar, i prof. Jagoda Jutronić.

Nakon okupljanja prešlo se na ležerniji dio, na zabavu i mediteransku kuhinju. Uz zdravicu, palo je obećanje da se na idući susret neće dugo čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 15:57