StoryEditor
SplitCity Pazar

Odlazak po verduru, meso i ribu nikada nisu bili lakši

Piše NATIVE STUDIO
5. prosinca 2020. - 08:00
Maja Prgomet

Kada malo bolje razmislite, u današnje užurbano vrijeme planiranje spize spada u pravi pothvat. I pri tome ne mislimo na kupnju kruha, mlijeka i sličnih dnevnih potrepština. Ne, ovdje govorimo o svježim proizvodima koje nabavljamo na pazaru. O voću, raznom povrću, svježem siru i svim onim bancima koji mirišu na suho meso, idealno za svu silu jela koja će nas krijepiti u ovim zimskim mjesecima. Em je potrebno vrijeme, em je potrebna logistika. Nije lako svu spizu s pazara odnijeti do vozila, osim ako vas bolja polovica ne čeka negdje uz cestu uz upaljena „sva četiri“. Pronalazak parkinga u dane vikenda, kada se najčešće i ide u obavljanje takve vrste spize, ravno je lutriji. Tko ga nađe, s tim se naveliko hvali.

No, zašto bi bilo tako? Zašto 'pazar' oni koji su zaposleni po cijele dane (a i svi ostali) ne mogu odraditi i preko tjedna? Recimo u utorak, srijedu, i da se pri tome uopće ne moraju brinuti o parkingu… Oni veterani pazara samo će odmahnuti rukom na to. Ali, u City Centeru one Split rodila se upravo jedna takva priča. Na usluzi svima onima prezaposlenima i onima naviknutima na kupnju u omiljenom trgovačkom centru.

Tržnica u zatvorenom, locirana na zapadnom ulazu City Centera one Split, u prizemlju centra. Na lokaciji koja je Splićanima i Splićankama postala sinonimom odlaska u dobru spizu. Tamo je, naime, zaživio City Pazar – prva stalna tržnica u šoping centru, svakodnevno opskrbljena svježim, kvalitetnim i biranim namirnicama.

image
Maja Prgomet

City Pazar se nalazi pored Interspar trgovine te ima radno vrijeme kao i sam centar, od 9 do 21 sat. A u uistinu raznovrsnoj ponudi kupci će moći pronaći, između ostalog, mlijeko i mliječne proizvode, meso i suhomesnate proizvode, ribu i razne morske plodove, pekarske proizvode i slastice, svježe sezonsko voće i povrće te razne druge delicije.

Jučer, u petak, je bilo službeno otvorenje i logično, veliki interes bio je za ribarnicu. Vrime je od ribe i red je da se nešto morsko nađe na pjatu.

image
Maja Prgomet

- Vidit ću šta se nudi. Ako ima girica, malo ću se njima zasladiti. A ni salpe neću zaobići ako su u ponudi i ako su svježe – kazala nam je gospođa koja je strpljivo čekala da obogati ponudu obiteljskog stola u ovim neobičnim vremenima uz posebna ograničenja.

No, u City Centeru one Split iznimnu pažnju svakodnevno posvećuju higijeni i pridržavanju svih mjera Stožera civilne zaštite. Određene su udaljenosti na kojima kupci mogu stajati u redu, posebni redari brinu se da svatko ima masku, kao i da se održava protočnost ljudi, a na svakom koraku se mogu naći posebne stanice sa sredstvom za dezinfekciju ruku. Veće trgovine smještene su na “rubu“ pazara, dok je centralni trg rezerviran za OPG-ove. Gdje god se okrenuli, pak, sve je svježe.

Iz City Centera one Split pojasnili su da im je želja bila na jednom mjestu okupiti sve vezano za spizu. Da kada kupac jednom dođe u trgovački centar, naročito na taj zapadni ulaz, ne može doći kući a da kaže kako nije pronašao nešto za sebe.

I, zaista, nema toga što taj zapadni dio City Centera one Split ne nudi, od svježih sireva, suhomesnatih proizvoda, raznih pripravaka meda, svježeg voća i povrća, dnevne ponude svježeg mesa i ribe, preko raznih delicija, ali i pekarskih proizvoda.

Šušur koji se stvorio jučer ujutro dovoljan je svjedok kako je tradicionalna kupnja „na pazaru“ odjevena u novo, modernije ruho koje će itekako odgovarati današnjem ubrzanom stilu života. Svježe, čisto, brzo i na jednom mjestu. A pri tome nije izgubljen onaj tradicijski duh velikog gradskog pazara. Samo je puno lakše parkirati auto…

image
Jakov Prkić
Što se može naći na City Pazaru?

1. Prerada

Najstarija pekarnica čijoj je ponudi nemoguće odoljeti.

2. Veronika delikatese

Bogatstvo okusa mliječnih proizvoda.

3. Gastro ribarnica Brač

Svježa ponuda iz mora baš svakog dana.

4. Mesna industrija Šakić

Svježe meso vrhunske kvalitete.

5. Mr. Green

Voće, povrće & štošta zdravo.

6. La Delta – Torte i kolači

Najpoznatija splitska slastičarnica.

7. Dujmex

Delicije iz Imotske krajine ravno na vaš pjat.

8. OPG Anđelić

Najsvježija ponuda citrusa i drugog voća.

9. OPG Križan

Najmedenija ponuda u gradu.

10. OPG Mijatović

Provjereno dobre domaće suhomesnate delicije.

11. OPG Šarić

Poljički soparnik koji ostavlja bez teksta.

12. Riba Dražin

Maštovit spoj slane ribe i domaćih namirnica.

13. Udruga kaštelanski suveniri

Jedinstveni predmeti u koje je utkana duša Dalmacije.

14. Zdrawo slastice

Slatki zalogaji koji ruše baš sve stereotipe.

15. Kupilek

Kupinovo vino, džem i drugi proizvodi za slađi dan.

16. Zdravo i Kvalitetno Frutarija​

Svježe voće i voćni sokovi za bolji dan.

Tekst je izrađen u suradnji Native studija Slobodne Dalmacije i City Centera one.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 14:59