StoryEditorOCM
SplitŽALILI SE STANARI

Nova odluka zgrozila slijepe osobe u Splitu: ‘Zar ćemo moći biti vani samo do 22 sata? E, moj grade u što se pretvori‘

Piše Božidar Lončar
1. lipnja 2023. - 06:52

Odlukom Odsjeka za promet i komunalno održavanje Grada Splita od srijede navečer u 22 sata do 7 ujutro ugašen je zvučni semafor na križanju Ulice slobode i Mažuranovićevo šetalište. Na odluku su se, navodno, predstavnici stanara okolnih zgrada požalili spomenutom Odsjeku.

Na svom Facebooku je ogorčenje gašenjem zvučnog semafora komentirao i Ivan Tokić iz Županijske udruge Slijepih Split. 

- E moj grade u što se pretvori, i što sve u tebi živi. Ne samo da im smeta pristupačnost grada već kao obrazloženje stavljaju informaciju da je slijepih i slabovidnih na tom području malo.

I to im je kao opravdani razlog da se maknu tek postavljeni zvučni semafori. Kad nas je malo hoćete li nam i krvna zrnca prebrojati da ustanovite jesmo li dostojni izlaska iz kuće? Smeta li vam urlikanje turista od kojih neki dio dolazi i iz vaše zgrade? Smetaju li semafori vama ili turistima koima dobro naplaćujete smještaj?

image

Ivan Tokić

Tom Dubravec/Cropix

Smetaju li vam kreteni koji bespotrebno usred noći pokreću zvučne semafore? Predstavniče stanara s križanja ulice Slobode i gmažuranićevog šetališta, nije li te sram na onakav način tražiti rješenje nekog problema?

Ne, nije nas malo, već zbog takvih kao što ste vi OSI ne izlaze iz svojih kuća. I da je jedna osoba tamo slijepa semafori će ostati. Ostati će jer su naše pravo. I žao mi je što će se zbog takvih kao što ste vi gasiti iza 2.

Ali ne brini predstavniče, sjetit ću se kada god budem prolazio tim područjem iza 22 sata, dobro omlatiti štapom o svaki stup, kontejner ili bilo koju drugu prepreku.

image
Duje Klarić/Cropix

Čisto da znaš da smo i dalje tu, i da nam nećeš pokvariti život - naveo je u svojoj objavi.

Kontaktirali smo Tokića da nam sve prokomentira.

- Postavljeno je 27 zvučnih semafora u posljednjih godinu dana, a ovo veliko raskrižje ih ima devet.

Kod Općine i na Pazaru se isto gase poslije 22 sata koliko je znam, zbog čega se šalimo kako slijepci moraju biti kući do 22 sata - kazao nam je Tokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 12:48