StoryEditorOCM
Splitkakav obrat

Ništa od ‘oslobođene‘ splitske plaže, Ustavni sud presudio da koncesionar može nesmetano raditi, ipak stižu ležaljke

11. svibnja 2023. - 12:36

Došlo je do novog obrata u slučaju koncesije na plaži Kašjuni. Ukinute su presude Visokog upravnog suda i Upravnog suda u Splitu kojima je poništena odluka o davanju koncesije na plaži Kašjuni. Ustavni sud je praktički osporio obje presude i tvrtki "Dolis" odobrio da nastavi poslovati na toj plaži do isteka koncesije 2025. godine.

Premda je medijima dostavljena samo prva stranica presude, bez obrazloženja, odvjetnik Domagoj Mužić, opunomoćenik tvrtke "Dolis", pokušao je približiti detalje presude, uz najavu kako će nam dostaviti i obrazloženje.

image

Domagoj Mužić

Josko Supic/Cropix

Izrazio je zadovoljstvo što je sada i pravno utvrđeno da je tvrtka "Dolis" bila stavljena u izrazito nepravičan položaj, i to isključivo zbog tuđih proceduralnih pogrešaka.

– Temeljem presude Visokog upravnog suda u Zagrebu Splitsko-dalmatinska županija dala je "Dolisu" rok za napuštanje posjeda na Kašjunima, a Grad Split otišao je toliko daleko da je plažu Kašjuni uvrstio u svoj plan upravljanja. Dodatno, Komunalno redarstvo Grada Splita donijelo je rješenje o uklanjanju objekta koncesionara iako smo u više navrata pismeno i javno apelirali da se ne prejudiciraju sudske odluke, to više što Grad Split nije niti stranka u sudskom postupku – rekao je Mužić.

Kafkijanski proces

Dodao je kako je odluka Ustavnog suda na tragu onoga što otpočetka iznose u javnosti, a to je da je "Dolis" ne svojom krivnjom i "bez da se ogriješio o iti jednu stavku ugovora o koncesiji, uvučen u kafkijanski proces pred upravnim sudovima u Splitu i Zagrebu i to isključivo zbog eventualne proceduralne greške županije koja nije utjecala na odabir koncesionara".

– Ustavni je sud izrijekom potvrdio da su upravni sudovi pogriješili jer nisu pridali nikakvu važnost nepravičnosti položaja i nerazmjernosti tereta koji je nametnut tvrtki "Dolis", a što bi se očitovalo u činjenici da bi prema upravnim sudovima isključivo koncesionar trebao snositi tuđe pogreške iako sam nije počinio nikakav propust – naveo je odvjetnik "Dolisa".

image
Josko Supic/Cropix

Veseli ih što je Ustavni sud prepoznao sve povrede koje su počinili upravni sudovi u Splitu i Zagrebu u ukinutim presudama, a smatra da su tako povrijedili temeljna načela pravnog poretka, kao i pravo tvrtke "Dolis" na pravičan postupak.

– Od Grada Splita očekujemo poštovanje Odluke Ustavnog suda, čiju odluku smatramo pravnom i moralnom satisfakcijom, te se veselimo nastavku rada sukladno ugovoru o koncesiji do 2025. godine – zaključio je opunomoćenik tvrtke.

Na upit o kakvoj se pogreški Županije radi, odgovorio je da je moguće kako je riječ o tiskarskoj pogreški prilikom sastavljanja natječajne dokumentacije, ali ta pogreška, ako se ona i dogodila, bila je u fazi koja je prethodila odlučivanju o odabiru ponuditelja. Prema tome, smatra Mužić, ni na koji način nije utjecala na odabir koncesionara. Dodatno je pojasnio da se sporna rečenica, moguća tiskarska pogreška, odnosi na opis djelatnosti koje se obavljaju pod koncesijom.

Zaposlenica tvrtke "Dolis" Gordana Alajbeg također je izrazila zadovoljstvo što već idući tjedan objekt na Kašjunima kreće s radom. Istaknula je da se cijelo ovo vrijeme na njih gleda kao na nekakve uzurpatore plaže iako im to nikada nije bila namjera.

image

Gordana Alajbeg

Josko Šupić/Cropix

– Niti jednu sezonu od samog početka, od ljeta 2016., nismo radili ništa suprotno ugovoru, poštovali smo sve svoje obveze iz ugovora o koncesiji i sve što smo radili, radili smo za dobrobit grada Splita, svih građana i gostiju – kazala je Alajbeg.

Plaža za turiste

Novinare je zanimalo jesu li do njih došle kritike građana koji nisu zadovoljni koncesijom, smatraju da su Kašjuni postali plaža za turiste.

– Ovo je koncesija otvorenog tipa i otvoreni smo prema svim našim gostima, bili oni stranci ili građani Splita. Građani Splita imaju svoj prioritet i povlašteni položaj i imaju sasvim dovoljno prostora za ručnike, za popiti kavu i za komodati se kako god hoće na plaži. Uvijek vodimo računa o našim ljudima da se ne bi na svom području osjećali ugroženo – kazala je Alajbeg.

Što se tiče postavljanja ležaljki, Alajbeg je istaknula da u njihovu slučaju ležaljke zauzimaju manje od 30 posto koncesioniranog područja.

image
Duje Klarić/Cropix

– Na samoj plaži može se, prema odluci, nalaziti 230 ležaljki i 108 suncobrana. Ni u jednom trenutku se ne nalazi toliko ležaljki i ta brojka je manja. Manje od 200 komada u svakoj sezoni. Vezano uz buku, postoji rješenje o buci Ministarstva zdravstva i mislim da ono ne prelazi dopuštenu količinu decibela – rekla je Alajbeg.

image

Domagoj Mužić i Gordana Alajbeg

Josko Supic/Cropix

Na novinarsko pitanje o iznosu koji plaćaju za koncesiju, odgovorila je da fiksni dio godišnje koncesijske naknade iznosi 200 tisuća kuna, a varijabilni – pet posto od prihoda.

Nakon nove presude Ustavnog suda, koja je sigurno poremetila planove Grada i Županije s tim prostorom, poslali smo nadležnima upit u kojem smo tražili njihov komentar na nove okolnosti, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:07