StoryEditorOCM
SplitJOŠ ISKUSNIJI

Nezavisna lista na čelu s Marinom Krpetićem ima velike ambicije za kotar Grad, najavili su velike projekte koji će oduševiti stanovnike. Evo što planiraju prvo napraviti ako pobjede

Piše Split SD
1. rujna 2022. - 23:44

Gradski kotar Grad, nesumnjivo je jedan od najizazovnijih kvartova za vođenje, a ususret kotarskim izborima koji će se održati 4. rujna, svoju je kandidaturu za čelno mjesto ovoga kotara najavio Marin Krpetić s nezavisnom listom Dobri - Get.

Krpetić je okupio grupu stanara koja kroz građanske inicijative i stanarsku udrugu djeluje više od deset godina. U prošlom sazivu kotarskoga vijeća imali su tri vijećnika, a već u prvoj godini mandata radili su na tome da se kotar vrati stanarima, i kako kažu, u tome uspjeli.

Naime, dobili su na korištenje prostorije na Rivi gdje se održava zanimljiv kulturni i društveni program, a članovi ove nezavisne liste mogu se pohvaliti i postavljenom javnom rasvjetom u parkovima Kruševića gumno i Ljudevita Posavskoga, suvremenim dizajniranim klupama u Ćiril-Metodovoj, muralom pored vrtića u Kliškoj kojeg je oslikao akademski slikar Vinko Barić, izrađenom mrežnom stranicom kotara i osmišljenim jedinstvenim vizualnim identitetom kotara čiji je autor akademski grafičar Luka Duplančić, te sastavljenim funkcionalnim Priručnikom za stanare.

image
Privatni album

Ono što posebno ističu jest to što su unatoč pandemiji, pridržavajući se propisanih mjera, uspjeli organizirati i proslave Dana kotara i novogodišnje domjenke za sve stanovnike.

Ekipi sa Krpetićeve liste ove su se godine pridružili i neki novi ljudi različitih interesa, vještina i struka.

- Iskusniji su, sposobniji i motiviraniji. Kuju nove planove, razmišljaju dugoročno i osluškuju potrebe stanara. Osim tradicionalnog nereda izazvanog neplaniranim razularenim turizmom, smatraju da je najveći problem dominacija komercijalnih i turističkih sadržaja naspram sadržaja namijenjenih stanovnicima. Kao odgovor na potrebe stanara u idućem mandatu Krpetićevi vijećnici pripremaju veliki projekt revitalizacije bedema Cornaro - pojašnjavaju iz ove nezavisne liste.

image
Privatni album

Bedem planiraju podijeliti na nekoliko zona, točnije vau-vau park za pse, vježbalište na otvorenom i zonu za odmor s klupicama i montažnom binom za povremena događanja mirnijeg karaktera. Cilj im je, kako kažu, oživiti svaki komadić prostora i osmisliti sadržaj u kojem bi stanari uživali.

Kao jedan od važnih projekata ističu i revitalizaciju Trga Dobri za potrebe stanara, uređenje Đardina u kojem će se obnoviti klupe i rasvjeta te obilježiti stabla, čime bi se park zaštitio od bučnih manifestacija.

Ako im, pak, građani odluče još jednom dati povjerenje, ono što će prvo napraviti je korisno utrošiti preostala sredstva iz ovogodišnjeg proračuna. Potom namjeravaju urediti igralište i oslikati trafostanicu ispred Osnovne škole Dobri, a na jugoistočnom kvadrantu Palače planiraju postaviti škrinju s urbanim mobilijarom (klupe, stolice, igračke) koja bi služila svim stanarima za što funkcionalnije korištenje javnoga prostora. U društvenim prostorijama kotara već na jesen namjeravaju organizirati niz javnih događanja namijenjenih stanarima (javne tribine, društvene igre, filmske projekcije, izložbe).

image
Privatni album

Kao što im i sam slogan kaže, "Mir i sklad za kotar Grad", njihova je misija vratiti miran život u, kako kažu, "napaćeni kotar Grad". Takvo što nije u ingerenciji kotara, već je nešto što planiraju postići u suradnji s Gradom Splitom i nadležnim službama.

- Kao i do sada, ova grupa aktivista će sudjelovati u izradi novih pravilnika kojima bi se regulirao utjecaj buke i disperzija gužve izvan centra grada. Nadamo se da ćemo neke od izazova riješiti kroz Plan upravljanja povijesnom jezgrom koji je upravo u izradi kao i uz pomoć Odluke o komunalnom redu za koju već imamo pripremljen niz prijedloga i primjedbi - poručuju iz liste "Dobri - Get".

Za kraj, svih pozivaju na druženje sa susjedima u petak u 19 sati ispred Dalme na Trgu Dobri, te na još jedno druženje u subotu u 20 sati na jugoistočnom kvadrantu Palače gdje organiziraju gradele i druženje s drugim gradskim nezavisnim listama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 13:25