StoryEditorOCM
Splitponišten postupak

Nezadovoljstvo građana ‘pokriveno‘ manjkom novca: nisu stanari obustavili projekt u Spinutu, nego - korona!?

Piše Tihana Marović
29. travnja 2020. - 22:32
Rekonstrukcija stepenica koje povezuju Gajevu i Put Sv. Mande još će pričekati jer - nema novca Paun Paunović/HANZA MEDIA

Poništen je postupak jednostavne nabave idejnog projekta za izgradnju kolno-pješačkog spoja Gajeve ulice i Puta Svete Mande, no ne zbog prosvjedovanja stanara sa Spinuta, koji su obustavu smatrali svojom malom pobjedom, već zato što zbog epidemije koronavirusa nedostaje novca.

Takvo obrazloženje stoji u službenom zaključku Grada Splita:

- Naručitelj je obvezan predmetni postupak poništiti jer su mu postale poznate okolnosti zbog kojih ne bi došlo do pokretanja postupka nabave da su bile poznate prije (virus COVID 19 - nedostatak financijskih sredstava) - stoji u zaključku.

Inače, na ovaj poziv javne nabave, objavljen 2. travnja, pristiglo je šest ponuda, a što će biti s projektom, odnosno hoće li možda zaživjeti kada epidemija prođe, ostaje nam pričekati.

Prema, za sada povučenom projektu, slijepa Gajeva trebala je postati jednosmjerna prometnica, a bilo je planirano osigurati i nova parkirališna mjesta. Točnije, trebala se povezati s Putem Svete Mande, tako da se postojeći pješački spoj dviju ulica rekonstruira u jednosmjernu prometnicu s pripadajućim pločnikom.

Duž nove uličice formirao bi se i uredio parking, odnosno prostor između stambenih zgrada koji se sada koristi za smještaj automobila trebao je postati uređena parkovna zona. Procijenjena vrijednost izrade idejnog projekta iznosila je nešto više od 62.000 kuna.

Čim su ovo pročitali, građani Spinuta ostali su šokirani, ujedinjeni oko toga da se ne slažu s najavljenim projektom. Napravili su popis stanara sa zahtjevom da se zaustave aktivnosti na izgradnji nove prometnice i poslali ga u Grad Split i Kotar Spinut.

Ubrzo se doznalo da od projekta neće biti ništa, no ono što stanovnici nisu znali jest to da je uzrok tome korona, a ne njihova prosvjedna nota, pa je, sudeći po tome, moguće da ovaj projekt, jednom kada aktualne mjere za spas gospodarstva više ne budu na snazi, možda postane aktivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 17:02