StoryEditorOCM
SplitRIJEČ STRUKE

Neboder u Valenciji izgorio je zbog ovog materijala: provjerili smo oblažu li se njime i zgrade u Splitu

Piše Božidar Lončar
23. veljače 2024. - 10:57

U požaru koji je u četvrtak progutao dvije zgrade u Valenciji poginule su najmanje četiri osobe, a za 19 se još traga, vijesti su koje dolaze s juga Španjolske i brzo su obišle čitav svijet zajedno sa šokantnim prizorima gašenja požara. Prema pisanju španjolskih medija, u zgradama je živjelo 450 ljudi, a u samo pola sata vatra je progutala čitavu zgradu izgrađenu prije 16 godina.

Do tragedije takvih razmjera je došlo jer su aluminijske ploče fasade obložene poliuretanom koji je vrlo zapaljiv i lagan materijal, potvrdila je Esther Puchades s Fakulteta tehnološkog inženjeringa koja je provela vještačenje zgrade.

Na balkonu u vatrenom obruču; Strašan požar progutao ogromnu zgradu u Španjolskoj: ‘Pogledajte čime je obložena zgrada!‘

Što je sa Splitom i imaju li Splićani razloga za strah? Oblažu li se zgrade u Splitu s ovim materijalom? Koliko je takvih zgrada i gdje su? Vjerujemo da su se mnogi pitali ista pitanja nakon što su saznali za strašan događaj.

Prema mišljenju Branka Poljanića, inženjera građevinarska i člana Poglavarstva za urbanizam i zaštitu okoliša Grada Splita od 2005. do 2009., razloga za brigu nema.

- Ne mogu reći ništa sa sigurnošću jer ne mogu znati baš svaku pojedinu zgradu, ali mislim da nema takve zgrade - odgovorio nam je Poljanić i kazao kako se u Splitu većinom mogu pronaći dvije vrste fasada:

- To su žbuka i keramičke pločice koje se na nekim kućama sada postavljaju. Naravno, ima i kamena, samo u manjem slučaju. E sad, sve ovisi što je ispod, odnosno, kakva je toplinska izolacija. Godinama se ne koristi stiropor već kamena vuna koja nije zapaljiva. Tako se sprječavaju te katastrofe.

Mjere za fasadu zgrade su postrožene nakon požara zgrade Grenfell Tower 2017. kada je život izgubilo 72 ljudi.

- Upravo zbog toga je kamena vuna počela biti korištena umjesto stiropora. Svi oni koji rade po propisu ne bi trebali imati problema. Za zgrade za koje se dobije dozvola u projektu fizike se koriste negorivi materijali. Prema zaštiti od požara, na požarnim putevima moraju biti negorivi materijali - objasnio je Poljanić.

- Zašto se onda koristi stiropor, je li zbog cijene?

- Sa stiroporom je jednostavnije raditi, ali cijena nije faktor. Nema tu neke velike razlike - odgovorio je Poljanić koji je sedam godina bio predsjednik Komore inženjera građevinarstva područnog ureda Split.

Inženjer građevinarstva zaposlen u tvrtki koja se bavi isključivo obnovom fasada zgrada nam je pojasnio da se stiropor može koristiti na zgrada katnosti prizemlje i dva kata, ali ako nema vatrogasnog prilaza mora se koristiti mineralna vuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 20:07