StoryEditorOCM
SplitAFERA ‘GAZI PURGERE‘

Neprimjerena rugalica malih Splićana postala nacionalni skandal, javili se i organizatori Adventa s Mertojaka: Mooolim?!

Piše MIA UZINIĆ, MAGDALENA DRUŽIJANIĆ
11. siječnja 2024. - 20:46

Hrvatsku javnost jučer je šokirala snimka splitske djece predškolske i rane školske dobi koja na videu pjevaju "Gazi Purgere" i na taj način pokazuju privrženost Hajduku i animozitet prema njegovu najvećem rivalu – Dinamu. Video je nastao na zatvaranju Adventa na Mertojaku, a tom prilikom oboren je lanjski rekord novoupisanih članova u udrugu "Naš Hajduk" u jednoj akciji –upisano je čak 408 novih članova. 

U gradu pod Marjanom ljubav prema Hajduku generacijama se prenosi s koljena na koljeno, pa ne čudi da je na "Hajdučku feštu" došao i veliki broj splitske djece prigodno odjevene u Hajdukove rekvizite.

Video je uznemirio pravobraniteljicu za djecu, koja se javila u rekordno brzom roku te je roditelje optužila za manipulaciju, a cijeli čin okarakterizirala je kao neprikladan za djecu. Splitska policija kaže da istražuje okolnosti događaja sa snimke.

– Ovaj događaj doista predstavlja manipulaciju djecom te je ujedno izraz nepoštovanja prema djeci i njihovim roditeljima, kao i neodgovornog postupanja s djecom od strane osoba koje su u tom trenutku bile odgovorne za djecu. Budući da snimka pokazuje da je riječ o djeci školske dobi, možemo samo pretpostaviti kako su ih (vjerojatno) odrasle osobe potaknule na​ neprimjereno skandiranje i korištenje pogrdnih riječi, a da djeca nisu ni svjesna značenja tih riječi – kazala je Helenca Pirnat Dragičević. 

U Splitu su ostali zapanjeni ovakvom brzom i (pre)žestokom reakcijom pravobraniteljice. Navijačka pjesma iz videa već je dio folklora, pa mnogi ne vide ništa toliko strašno u njoj. Iako, naravno, bilo bi ljepše da se djecu u toj dobi uči da se ljubav prema Hajduku pokazuje pjevanjem navijačkih pjesama o Hajduku. 

U četvrtak popodne na društvenim mrežama oglasili su se i organizatori  Adventa na Mertojaku.

- MOOOLIM?! Odjavnu objavu smo već objavili međutim evo imamo potrebu referirati se na naše drage nježne uvijek objektivne medije.

Senzacija!!!

36 dana nijedan od ovih medija nije napisao nikakav post ni reportažu o nekakvom nebitnom adventu na periferiji Splita jer što ćemo tamo tko su oni sve je u redu lijepo i krasno ali nemamo priču, nemamo influencere, tamo nemamo senzaciju i klikove!

Međutim kada u 36 dana, jednom nenajavljeno i spontano, četverogodišnje dijete započne neprimjerenu pjesmu od 18 sekundi između još 15 ostalih curica i dječaka koji su pjevali svoje pjesme od kojih su neki i sa posebnim potrebama, e onda Mertojak postaje centar zbivanja. Tko je god prisustvovao vidio je da li je djecom manipulirano ili su svojevoljno i spontano, iskreno zapjevali što im je na umu svaki na svoj način.

Postajemo priča od nacionalnog interesa! Opet imamo grad slučaj, kvart slučaj!

Sav smijeh, sreća, super atmosfera i sav trud je zasjenjen željom za senzacionalizmom i željom za profitom određenih medija koji su šireći gnjusne naslove htjeli doći do većeg broja klikova i pritom ovu nebitnu priču doveli do neslućenih razmjera bez ikakvog prethodnog informiranja o slučaju.

A ujedno da vam se i zahvalimo na promociji? Barem sada se u svakom kutku Lijepe naše zna da se tamo negdje dolje na nekom Mertojaku u Splitu održava advent!

Vidimo se jaaako brzo uz još senzacionalniji program!! Čuvajte dječicu i učite ih lijepim stvarima!

Vaša ekipa sa kućica - napisali su.

"To nije navijanje. Djeci treba biti jasno i trebaju im odrasli poslati poruku da to nije navijanje za svoj klub i da je to zapravo verbalna agresija, verbalno nasilje", rekla je pak za Dnevnik.hr. dječja psihologinja Žana Pavlović

Splitski klub danas nije htio ovu situaciju komentirati. Baš kao ni Dinamo, na čije se igrače aludira, a u obratnim ulogama često su se gazili i tovari.

Apel iz HNS-a

Iz krovne nogometne organizacije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) kratko su poručili: "Možemo samo apelirati na ukupno društvo da uloži dodatne napore u preveniranju i suzbijanju ovakvih i sličnih ponašanja."

Snimka koja kruži društvenim mrežama potaknula je na razmišljanje koliko navijački folklor utječe i na odgoj djece, a Pavlović upozorava: 

"To je nešto što je, nažalost, prisutno u našem društvu i najčešće ne reagiramo na takve situacije. A onda kad ne reagiramo, djeca misle da je to normalno."

Najmlađe je važno naučiti da se navija za svoju klub, a ne protiv sportskog protivnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:34