StoryEditorOCM
SplitKAPITALNO ULAGANJE

Nakon 45 godina otvoren je novi operacijski blok u KBC-u Split: liste čekanja za endoprotezu kuka i koljena smanjit će se s godine dana na 6 mjeseci

Piše Merien Ilić
21. prosinca 2020. - 13:46

Nakon 45 godina, po prvi put u splitskom KBC-u otvoren je novi operacijski blok i to namjenjen za Zavod za ortopediju i traumatologiju, smješten na prvom katu bivše ginekologije.

Ravnatelj KBC Split dr. Julije Meštrović kazao je kako je ovo kapitalno ulaganje, vrijedno 48,5 milijuna kuna financiranih većinom od Vlade RH, dok je 17 milijuna kuna povučeno iz europskih fondova namjenjenih za opremanje bolnice.

image
Dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split i dr. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju
Božidar Vukičević/Cropix

- Nakon puno rada dovršili smo ovaj kapitalni projekt koji je bio usporen zbog pandemije. Naglašavam da imamo projekte od kojih ne odustajemo, tek su nešto usporeni zbog cijele situacije, ali ih ipak realiziramo.

Iduće godine idemo na uređenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, regionalnog transfuzijskog centra na Križinama, a nastavlja se rad i na strateškim projektima poput poliklinike, centra za akutnu medicinu i istraživačkog medicinskog centra na Firulama - kazao je ravnatelj. Dodao je kako uz sve aktualne projekte bolnica skrbi, kao prioritez, za bolesnike zaražene COVID-om, a u ponedjeljka je njih bilo 179 bolesnika, od kojih je na respiratoru, a 16 na dugotrajnoj ventilaciji.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Dr. Zdravko Perko, predstojnik Klinike za kirurgiju najavio je dobru vijest za pacijente koji su do sada za endoprotezu kuka i koljena čekali i po godinu dana.

- Sada ćemo to smanjiti za 40 do 50 posto zahvaljujući dvaju operacijskim blokovima, odnosno 7 operacijskih dvorana, uz nove četiri što je veliki iskorak za našu kirurgiju, značajan dobitak za ortopediju i traumatologiju ali i za novu kirurgiju. S loječničkim kadrom smo dobro pokriveni, no problema nam je, kao i u cijeloj državi, srednji medicinski kadar, no s ravnateljstvom bolnice ćemo to nadam se riješiti - izjavio je dr. Perko najavivši i nove programe kirurgije o kojima će javnost biti pravodobno informirana.

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 18:04