StoryEditorOCM
Splitsud u splitu

Može se. Majka izborila sudsku pobjedu: ‘Bivši muž zarađuje 3000 €, a znate koliko je plaćao uzdržavanje dvoje djece?‘

Piše T. Ga.
14. svibnja 2024. - 07:39

Otac koji se preselio u stranu državu trbuhom za kruhom, gdje sada mjesečno zarađuje 3000 i  više eura, kako je to sudu kazala njegova bivša supruga, a poslodavac mu navodno podmiruje i troškove smještaja, mora za svoje dvoje maloljetne djece plaćati ukupno 750 eura alimentacije mjesečno. I to počevši od rujna 2022. godine kada je majka djece podnijela tužbu, što znači da otac mora platiti i sve zaostatke. Nepravomoćno je tako u petak presudio Općinski sud u Splitu.

Time je sud promijenio iznos za uzdržavanje koji je odredio 2019. godine, kada je odobrio plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi prema kojem djeca stanju s majkom, a otac je za djecu trebao plaćati ukupno 2000 kuna alimentacije, odnosno oko 264 eura. No, unatoč sporazumu između roditelja, otac nije uredno doprinosio uzdržavanju svoje maloljetne djece, navela je majka u tužbi.

Majka je dalje navela da je došlo do promjene okolnost i da su povišene potrebe njihove malodobne djece.

image
/Anp Via Afp

Po njenim saznanjima bivši suprug je promijenio radno mjesto i sada prima 3000 eura plaće, dok ne mora plaćati smještaj. S druge strane jedno od njihove djece ima zdravstvene poteškoće i povećane materijalne potrebe za plaćanje logopeda, defektologa, senzornih terapeuta, radnog terapeuta, te mora na redovite kontrole kod genetičara, neuropedijatra, oftalmologa i psihologa. Djeca idu u školu nogometa, za što mi treba kupiti dres i kopačke... 

- Treba platiti troškove stanovanja, prehrane, higijene, odgoja, obrazovanja i skrbi o djetetovom zdravlju - navela je majka zbog čega je 2022. godine predložila da se iznos za jedno dijete s 1000 kuna poveća na 2500 kuna, što je 332 eura, a za drugo dijete da se s 1000 kuna poveća na 2750 kuna ili 365 eura. 

image
Patrick Pleul/Dpa Picture-alliance Via Afp

U ožujku 2024. godine izmijenila je zahtjev, pa je zatražila 478 eura alimentacije za svako dijete zbog saznanja da bivši suprug u 2023. ima primanja više od 3000 eura mjesečno, a u pojedinim mjesecima i 4000 eura.

⁃ Njihov otac ni ranije nije plaćao iznose koje su dogovorili. Nekad bi platio 1000 kuna, nekad 1500, pa sam u veljači 2020. preko Fine pokrenula ovrhu radi izravne naplate, ali je samo nešto bilo naplaćeno. Onda je bivši suprug dao otkaz u tvrtki u kojoj je radio, pa je tijekom 2020. godine radio na crno. Imam informacije da svako nekoliko mjeseci dođe u Hrvatsku po par dana, ali ni u čemu ne sudjeluje - ispričala je žena koja zbog brige za dijete s povećanim potrebama radi na pola radnog vremena. Dodala je da joj financijski pomaže brat, dok joj roditelji daju povrće kojeg sami uzgoje, sve to dok se bivši suprug hvalio da gradi vikendicu.

Napomenula je i kako je bivši suprug bio osuđen zbog obiteljskog nasilja.

image
/Anp Via Afp

S druge strane, otac djece je na sudu ispričao da mu je plaća 2500 eura na poslu na kojem radi s otrovima i na koji putuje dva sata, a da stanuje u sobi s korištenjem zajedničke kuhinje i kupaonice, što plaća 700 eura. 

- Istina je da me je bivša supruga kazneno prijavila Državnom odvjetništvu zbog neplaćanja alimentacije, te da za to dugujem između 10.000 i 20.000 kuna. No, redovito doprinosim za djecu. Sin mi u porukama pošalje kopije računa, pa sudjelujem u plaćaju treninga za djecu, kupnji naočala...  

Istaknuo je da bi htio viđati djecu, zbog čega se obraćao Socijalnoj službi, a vidi ih samo kad su kod njegove majke. 

Na visinu određene alimentacije utjecala je odluka o potrebama maloljetnog djeteta koja je 2023. godine objavljena u Narodnom novinama, a po kojoj bi taj iznos iznosio čak 664 eura. Cijeneći potrebe svakog djeteta i standard u Hrvatskoj, sud je za jedno dijete odredio 350 eura, a za drugo 400 eura alimentacije uz napomenu suda da je vodio računa da se ne ugrozi materijalna egzistencija oca djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 19:30