StoryEditorOCM
SplitOpet

Kao i Mertojak: I na Splitu 3 će se ponoviti izbori za kotarsku vlast, vijećnici tvrde kako se i gradska vlast nije konstituirala legalno

Piše SD Split
11. studenog 2022. - 20:50

Ništa od kotarske vlasti na Splitu 3.

Ni iz trećeg puta se vijećnici nisu uspjeli složiti i izabrati predsjednika ili predsjednicu. Baš kao i na Mertojaku, i stanovnici Splita 3 će morati ponovno na izbore.

A podsjećamo, Centar je osvojio tri mjesta u vijeću, Ante Maslov, Lenka Britvić i Denka Marinković bili su njihovi vijećnici, HDZ je dobio dva mjesta, za Ivanu Zelić Relatu i Juru Jukića, SDP-ova (u koaliciji s ostalim lijevim strankama) Eleonora Mandić je osvojila jedno mjesto, ali je u međuvremenu napustila splitske socijaldemokrate, a Martin Pauk je u ime Domovinskog pokreta postao vijećnikom Splita 3.

image
Nikola Vilić/Cropix

E, sad, na vagi su bili ekipa iz Centra i HDZ zajedno sa DP-om na drugoj strani i Mandić je bila jezičac na vagi. Barem se tako mislilo. Bivša je SDP-ovka još krajem rujna zatražila da je zamjeni sljedeća osoba sa liste, jer se ona više ne namjerava baviti politikom. No, nisu joj izašli u susret, uvjeravana je kako mora biti na konstituirajućoj sjednici, te da vijeće može napustiti tek nakon toga.

- Odgovornost za nove izbore na Splitu 3 je isključivo na gradonačelniku Ivici Puljku koji postupa protivno Zakonu o lokalnim izborima, Uputi Ministarstva pravosuđa i uprave i praksi koju primjenjuje Gradsko vijeće Grada Splita i odbija prihvatiti moj zahtjev za stavljanje mandata u kotarskom Vijeću u mirovanje - kazala je Mandić, koja se na trećoj sjednici vijeća nije ni pojavila.

Ostali se nisu mogli složiti, jer je Centar glasao za svojeg kandidata, a HDZ i DP za svojeg, ostali su, sportskim rječnikom - neriješeno.

image
Nikola Vilić/Cropix

Sa stavom Eleonore Mandić slažu se i Ivana Relata Zelić i Martin Pauk, oboje tvrde da je i splitsko Gradsko vijeće nezakonito konstituirano, ako se situacija iz njihova kvarta preslika na gradsku razinu.

- Ni Marijana Puljak nije prisustvovala konstituirajućoj sjednici GV, već je umjesto nje došla zamjena joj - kazali su nam.

- Izvjesno je da će ova priča imati sudski epilog zbog eklatantnog kršenja Zakona o lokalnim izborima - ustvrdio je Pauk.

image
Nikola Vilić/Cropix/Cropix

Kako bilo, svima je žao, jer, rekoše nam, dosadašnja suradnja u kotarskom vijeću bila je izvrsna.

Uvjereni su kako bi vijeće činili ljudi koji su konkretno i zdušno i do sada radili na projektima za Split 3.

- Mi smo u svakom slučaju, bez obzira na sve, nastavili raditi za dobrobit Splita 3 i uskoro očekujemo završetak projekta Varteksa i stavljanje u svrhu prostora za potrebe Centra izvrsnosti i Doma zdravlja u Ulici Ruđera Boškovića. Isključivo zahvaljujući suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom. Uvijek smo spremni, bili izbori ili ne, bili na vlasti ili ne, raditi na dobrobit naših susjeda - kazala nam je Zelić Relata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 14:40