StoryEditorOCM
Splitovako je bilo 50-ih

Kakva su to vremena bila: Hajduk je osvojio prvenstvo, Riva i škver su se širili... Zavirite u arhivu ‘Slobodne‘

Piše Damir Šarac
17. svibnja 2023. - 13:25

Podsjećajući na osamdeset godina povijesti vaše i naše Slobodne Dalmacije, u ovom nastavku serijala donosimo faksimil reportaže mladog reportera gradske rubrike Joška Kulušića, budućega glavnog urednika, koji je osamdesetih godina dvadesetog stoljeća lansirao “Slobodnu” u zvjezdane visine tadašnjega jugoslavenskog medijskog neba.

Toga rujna 1959. godine, dvadesetjednogodišnji Joško s urednikom je dogovorio neobičan zadatak – glumit će švercera karata pred splitskim kinima kako bi se utvrdilo koliko se zarađuje na kontrabandi. Epilog – priveden je u milicijsku stanicu. Zanimanje za kina pedesetih godina bilo je ogromno. To je, uz kazalište i plesnjake, bila najveća zabava građana; do karata se najčešće moglo doći samo preko preprodavača, a pri dnu stranice, u gradskom vodiču može se pročitati program tadašnjih osam splitskih kinematografa. Sami klasici s legendarnim junacima filmskog platna.

Novac zarađen švercom karata novinari su uplatili dječjem domu.

Četiri godine ranije, 1955., na čelo “Slobodne” imenovan je Sibe Kvesić, još jedan veliki glavni urednik koji je u deset godina podignuo tiražu s 4800 primjeraka na više od 30 tisuća dnevno. Naravno, zaslužne za to su Kvesićeve inovativne ideje i momčad mladih novinara koje je okupio – Kulušića, Joška Frančeskija, Vladu Caktaša, Ivu Jurišića, Zdravka Reića, Mladena Mateljana i druge, te ih pridružio timu iskusnih meštara koje su predvodili Miljenko Smoje, Uroš Šakić, Davorin Rudolf... I ova reportaža odmak je od dotadašnjih suhoparnih partijskih izvještaja koji su preplavljivali tiskovine. Kako život svakodnevice prodire u novinske tekstove, tako je i s fotografijama, prizore sastanaka, foruma i radnih akcija zamjenjuje ‘life’ fotografija, a fotoreporteri pokazuju talent i kroz svojevrsni novinski ‘art’.

Stoga uz mladenačku Kulušićevu reportažu prilažemo još nekoliko fotografija iz bogatog “Slobodnina” arhiva tih godina. Bilo je to vrijeme proširenja splitske Rive u čast dolaska etiopskog cara Hailea Selassieja; u Splitu se valjda uvijek očekuje neka prigoda kako bi se od šponde rješavali komunalni problemi.

image

Proširivanje Rive uoči posjeta etiopskog cara 1954. godine
Andro Damjanić

Danilo Kabić

Donosimo i prizor jednog od tradicionalnih pobjedničkih dočeka igrača Hajduka nakon trijumfa – nosili su ih na rukama. Na jednoj je fotografiji u zraku Božo Broketa nakon osvajanja državnog prvenstva kontra Lokomotive u lipnju 1952., a zanimljivo je da ga s divljenjem gleda jedno buduće veliko ime hrvatskog sportskog novinarstva – Zdravko Reić, tada jedanaestogodišnjak, dok je na rukama majke Anke slijeva šestogodišnji fotoreporter Feđa Klarić.

image

Hajdukovac Božo Broketa na rukama navijača 1952. godine nakon osvojenog državnog prvenstva
 

Danilo Kabić

Dvije fotografije posvećene su dalmatinskim ženama: na poslu pri proširenju splitskog Škvera dvije heroine rada nose materijal na čivirama. Sljedeći je prizor elegičan: žene u crnini odmaraju se na šentadama na Rivi čuvajući unučice, koje su već odjevene – kao gradska dica. 

image

Radnice proširuju mul u splitskom Škveru, godina je 1958.
 

Danilo Kabić
image

Riva, 1959. godine: odmor i igra

Andro Damjanić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:59