StoryEditorOCM
SplitPONUDA BANOVINI

Je li moguće da uređenje Žnjana Grad Split neće koštati ni kune? Vodeća turistička kompanija financirala bi radove u zamjenu za koncesiju! Na stolu su dvije primamljive opcije...

Piše Saša Ljubičić
29. prosinca 2022. - 11:41

Gradski su oci najavili početak radova na žnjanskom platou za iduću godinu i podizanje kredita od čak 34 milijuna eura za tu svrhu. Sudeći prema onome što smo čuli od Rina Jelića iz projektnog biroa "Jelić inženjering", toliko zaduženje koje će ozbiljno opteretiti gradske financije nije nužno.

Kako objašnjava Jelić, razvojna tvrtka "Antonina & partner", koja zastupa našu vodeću turističku kompaniju, spremna je, u zamjenu za koncesiju za istočni dio Žnjana - od crkve Gospe od Žnjana do hotela "Zagreb" - financirati (i) radove na žnjanskom platou. Riječ je o infrastrukturi koju sada, prema projektnom rješenju arhitektonskog studija "Kuzmanić Ante",  planira urediti Grad Split: vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži, prilaznim cestama, šetnicama i garažama.

Isplativost ulaganja

- Mi smo otvoreni za razgovore na tu temu s gradskim čelnicima. I ona ne postoji od jučer. Od 2016. godine tvrtka "Antonina & partner" u ime mogućih investitora, priprema se ozbiljno za ovu ponudu. Dvije su opcije na stolu: financiranje kompletnih radova na istočnom dijelu Žnjana koji uključuju najluksuzniji hotel od pet zvjezdica s jednom od najvećih kongresnih sala na Mediteranu, marinu koja će imati i vezove za megajahte i benzinsku postaju za brodove, veliki akvapark te uređenje plaža u dužini od dva kilometra.

image

Marina na Duilovu

Vizualizacija

Izgradio bi se i moderan trg za glazbena događanja te skate park kao i niz dodatnih sportskih igrališta kako bi se udovoljilo potrebama manifestacije Svjetske igre mladih. Sve bi to financijski pokrio investitor u slučaju da od Grada Splita dobije dugogodišnju koncesiju za upravljanje tim sadržajima.

U drugom slučaju, kao što sam već istaknuo, investitori s kojima sam u stalnom kontaktu spremni su u potpunosti financirati radove na osnovnoj infrastrukturi na zapadnom dijelu Žnjana, od rampe na Trsteniku do ckrve Gospe do Žnjana, za što se Grad sada sprema uzeti veliki kredit. Dakle, nudimo Gradu partnerski odnos u ovako velikom projektu i spremni smo ispoštovati sve navedeno u zadatim rokovima i prema usvojenom arhitektonskom projektu - kaže Jelić.

image

Vizualizacija bazena na istočnoj strani Žnjana koje predlaže projektni biro "Jelić inženjering" 

Vizualizacija

Tvrtke "Jelić inženjering" i "Jelić konzalting", izradile su svojedobno idejno urbanističko - arhitektonsko rješenje novoformiranog obalnog prostora zapadnog i istočnog dijela žnjanskog platoa s marinom na Duilovu te kompletnom infrastrukturom tog područja. Bilo je to čak godinu dana prije raspisanog natječaja za rješenje budućeg izgleda žnjanskog platoa, na kojem su dobili četvrtu nagradu, a u projektnom zadatku, osim autora Rina Jelića, sudjelovala je i tvrtka "GIS plan".

image
Vizualizacija

Prije toga izrađena je feasibility studija, te ispitana društvena, demografska, gospodarska i socijalna isplativost ulaganja te provedena velika anketa među građanima i stručnjacima na uzorku od dvije tisuće ispitanika, koja je pokazala da oni Žnjan u prvom redu vide kao rekreacijsku zonu. Godine 2017., ovaj je projekt predstavljen i u prostorijama Hrvatskog sabora, a s njim je detaljno upoznat i tadašnji kandidat za gradonačelnika, a poslije prvi čovjek Splita Andro Krstulović Opara (HDZ).  

Uredilo bi se plaže

Kako za njegova mandata projekt nije doveden do početnog stupnja realizacije, Jelić zajedno s tvrtkom "Antonina & partner" koja predstavlja vodeću turističku grupaciju u Hrvatskoj, novu lokalnu vlast poziva na razgovore.

- Na ovaj bi način bio riješen ne samo žnjanski plato, već i cijeli prostor istočno od njega koji čini jedinstvenu cjelinu. Trebam li napominjati da su koristi za Grad i Splićane te naše goste - višestruke. Kao prvo, s kongresnom dvoranom, odnosno dvoranama u sklopu novog hotela, te marinom za megajahte, bitno bi produžili turističku sezonu.

image
Vizualizacija

Dalje, Split bi konačno dobio hotel s pet zvjezdica najvišeg ranga poput, recimo, hotela "Lone" u Rovinju, te spomenutu marinu nedaleko od njega koja bi bilo na korist domaćima i gostima, a znamo da smo u međuvremenu postali svjetski nautički centar broj jedan i da nam kronično nedostaje vezova.

Novom benzinskom postajom za brodove rasteretila bi se ona na splitskoj zapadnoj obali gdje su gužve ljeti sve češće, a grad bi konačno dobio i akvapark te bazene koji su nam itekako potrebni jer postojeći na Poljudu ne udovoljavaju potrebama građana pa se očajnički traže slobodni termini.

Na koncu, na račun potencijalnih investitora uredilo bi se i dva kilometra plaža, a sve to Grad ne bi stajalo apsolutno ništa. Investitori su već realizirali slične projekte najvišeg ranga i ovo što nude nije im nikakva novost, a strpljivo čekaju na realizaciju projekta na Žnjanu punih šest godina.

Mislim da je konačno sazrelo vrijeme da se sjedne za stol i na tragu onoga što se nudi realizira projekt na dobrobit sviju koji će u svakom pogledu podići kvalitetu života u Splitu. Uostalom, sve se lijepo vidi iz animacija koje smo vam dostavili, pa ne treba više ništa dodati - kaže dizajner Rino Jelić.  

Skupe garaže

Mogući partneri Grada u uređenju Žnjana, uključili bi se u ovaj posao sukladno onome što predviđa projekt i izdate dozvole.

- Ne mogu se oteti dojmu da prvonagrađeni rad dijelom podsjeća na moj koji je prvi prezentiran javnosti i to godinu dana prije raspisanog natječaja, no jedino u čemu se bitno razilazimo jesu planirane garaže. One će za investitora, ma tko on bio - Grad Split ili naši poslovni partneri, predstavljati ogroman financijski izdatak, a u konačnici se neće stopiti s prostorom već će stršiti iznad platoa, bez obzira što su na njihovim krovovima predviđeni sportski tereni.

image

Idejni projekt hotela koji bi bio smješten istočno od crkve Gospe od Žnjana 

Vizualizacija

Osim toga, već se sa nekoliko ozbiljnih adresa upozorilo splitske vlasti da ukopavanje garaža na tom mjestu nije nimalo jednostavno jer se radi o pozicijama na kojima se, prilikom izgradnje Mertojaka, nasipalo more, a upravo ono bi moglo predstavljati veliki izazov za izvođača radova - upozorava Jelić.  

image

Rino Jelić 

Saša Burić/Cropix

Inače, ovo nije prvi put da se priča o mogućim ulaganjima u Žnjan ove vrste. Pisalo se o sličnim namjerama moćne turske "Dogus grupe", koja je, navodno, također bila zainteresirana za gradnju marine na Duilovu, a koja je tu predviđena sukladno važećem GUP-u, no od svega nije bilo ništa, a tadašnje vlasti, na čelu s Krstulovićem Oparom, demantirale su tu vijest.

Hoće li se sada zakotrljati nešto konkretnije jer Grad s druge strane stola ima potencijalnog privatnog partnera koji je realizirao na desetke sličnih projekata u Hrvatskoj, a u Splitu ga isključivo zanima samo jedna jedina lokacija - prostor istočno od crkve Gospe od Žnjana, u prvom redu do mora.                     

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 06:51