StoryEditorOCM
SplitKUPAČI, NE DAJTE SE PREVARITI

Jasno i glasno: iznajmljivači moraju ležaljke na plažama posložiti na jednom mjestu sve dok ih osoba ne unajmi! Samo je koncesionar na Kašjunima izuzet od tog pravila, a razlog spada u rubriku 'vjerovali ili ne'

Piše Ana Franić
2. rujna 2019. - 19:23
Na Kašjunima ležaljke po cijeli dan zauzimaju plažu, jer se ne mogu složiti na jednom mjestu...

Gradska plaža Bačvice jedna je od najpopularnijih u Splitu, ali zbog enormne količine ležaljki koje većinom vremena stoje prazne preko cijele plaže, javilo nam se nekoliko ljutitih čitatelja. I to s pravom.

Iz dana u dan ležaljke zauzimaju sve veću površinu, a domaći kupači ne žele plaćati 100 kuna dnevno za najam ležaljke i suncobrana već se žele okupati u miru i imati mjesto gdje mogu ostaviti svoj šugaman. Prije nekoliko dana smo dobili i službenu potvrdu od Stipe Čogelje, privremenog županijskog pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo kako je koncesionar "Bačvice plaža" upozoren na nepravilnosti, odnosno da svako jutro postavi ležaljke preko cijele plaže te zauzima veću kopnenu površinu od propisanih 30 posto.

- Ukoliko se ogluši i bude uporan u činjenju ovih nepravilnosti, postoji mogućnost da se pokrene postupak oduzimanja koncesije, objašnjava Čogelja dodajući kako se u pravilu prvo šalje dopis u kojem se daje rok od sedam dana da koncesionar uskladi svoje postupanje i ukloni navedene nedostatke, u suprotnom će se započeti primjenjivati odredbe ugovora o koncesiji koji se odnose na ugovornu kaznu.

- Upravo smo imali takav primjer u kolovozu gdje koncesionar nije uskladio svoje postupanje i započela mu je teći ugovorna kazna za svaki dan zakašnjenja u iznosu od 3.100 kuna te će se obračunavati sve do ispunjenja uredne obveze koncesionara, govori Čogelja.

Na području Splita, koncesije za korištenje plaže, osim na Bačvicama, odobrene su i u uvali Kašjuni tvrtki "Dolis", na Ovčicama "Frzelinu", u Stobreču na prediju ispred kampa tvrtki "Excelsus", na Trsteniku ispred hotela Split firmi "Hotel Split" te na Benama "Nationalu".

Pravilnik o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije koji je donijela Županija lijepo objašnjava što se može, a što ne.

Plažni rekviziti (suncobrani, ležaljke, kabine i sl.) moraju biti unificirani, a ležaljke mogu trajno zauzimati samo 30 posto kopnene površine ležaljki. Ukoliko se koncesionar ne pridržava navedenog, ugovorna kazna se računa u visini 5 posto koncesijske naknade za svaki dan zakašnjenja, a sve dok se ne prilagodi pozitivni pravnim propisima i ugovoru o koncesiji.

Odlučili smo i napokon saznati istinu o vječnom misteriju. Moraju li ležaljke biti na jednom mjestu na plaži dok ih netko ne unajmi ili mogu prazne i raspršene po cijeloj plaži čekati nove goste, provjerili smo u Pravilniku korištenja.

- Količina rekvizita koja se iznajmljuje kao i konkretan prostor određeni su ugovorom o koncesiji, a postavljeni prema Planu korištenja te u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljeni i složeni na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za korištenje istih od strane gostiju – stoji u Pravilniku pod člankom 13.

Iznimno ovoj odredbi, ukoliko su Planom korištenja predviđeni plažni rekviziti (ležaljke, suncobrani) koji se ne mogu sklopiti na jednom mjestu, uz prijedlog tijela nadležnog za nadzor moguće je iste rasporediti po plaži s tim da moraju biti posloženi u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more i između samih redova (duljina ležaljke) te za prolaz između svake ležaljke (širina ležaljke) svim korisnicima plaže, ali ne smije prelaziti više od 30 posto kopnene površine koncesije koja se odnosi na plažu.

Prema sadašnjoj situaciji svi koncesionari imaju standardne bijele ležaljke, osim tvrtke "Dolis" na Kašjunima koja je slučajno ili ne, kupila drvenu nesklopivu opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 20:48