StoryEditorOCM
Splitnismo dugo čekali

Iz ministarstva Olega Butkovića stigla brza reakcija na optužbe Ivice Puljka: ‘Navedena tvrdnja je u potpunosti neutemeljena i netočna... Nema govora o kočenju ili oduživanju s odlukom kako gradonačelnik Splita danas tvrdi‘

Piše PSD
31. listopada 2021. - 15:21

Nije trebalo dugo čekati reakciju iz Zagreba na izjavu splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. Podsjetimo, u današnjem gostovanju za N1 televiziju, čelni čovjek Grada komentirao je odobravanje koncesije na Žnjanu, a Puljku je glavni uzrok problema premijer Andrej Plenković.

- Ministar Butković je u nekoliko navrata rekao da je što se njih tiče sve spremno i to je poslano Plenkoviću i Vladi da to stavi na Vladu. Ja ovim putem pozivam premijera Plenkovića da riješi taj problem koncesije, da napokon odluči tko će dobiti koncesiju, da se taj problem zaista može realizirati. Ja se nadam da će tu tvrtku dobiti tvrtka "Žnjan" koja je tvrtka Grada Splita i da ćemo početi realizirati taj projekt - poručio je Puljak koji smatra da je već krajnje vrijeme da se to realizira jer se kasni skoro šest mjeseci. Više puta je ponovio kako premijer Plenković tako koči razvoj Splita.

- Treba shvatiti da su oni izgubili ove izbore, treba to pregrmjeti na neki način i zaista ne smije više kočiti ovaj grad. Mislim da je sad problem u njemu osobno - rekao je za N1.

Takvu izjavu demantiralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na čelu s Olegom Butkovićem.

- Naime, gradonačelnik Puljak je tvrdi kako Vlada, odnosno sam predsjednik Vlade, koči razvoj grada Splita kroz navodno odugovlačenje s donošenjem odluke za koncesiju na pomorskom dobru u uvali Žnjan. Navedena tvrdnja je u potpunosti neutemeljena i netočna budući da je sam postupak davanja navedene koncesije prišao kroz redovan postupak, kao i bilo koja druga odluka koja je u proceduri donošenja na Vladi Republike Hrvatske. U ovom trenutku traje proces prikupljanja mišljenja od nadležnih državnih tijela a sve kako bi se uskoro donijela navedena Odluka. Dakle, nema govora o kočenju ili oduživanju s odlukom kako gradonačelnik Puljak danas tvrdi - poručili su iz nadležnog ministarstva.

- Nadalje, u prilog tome da Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem radi sve upravo kako bi se Grad Split čim više razvio, u nastavku navodimo samo najvažnije započete projekte u prometnom sektoru za vrijeme mandata ove Vlade. Riječ je o projektima poput novog ulaza u Split – čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC8 – trajektna luka Split, projekta izgradnje nove pristupne i izlazne ceste iz trajektne luke Split – “interventni izlaz iz luke“, nove multimodalne platforme splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš, rampe na ulici Zbora narodne garde, daljnjim koracima u provedbi projekta „Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području Grada Splita“. Također tu su projekti u realizaciji poput rekonstrukcije i dogradnje Obale kneza Domagoja u Gradskoj luci Split vrijedan 42,6 milijuna kuna, nabava novih autobusa za javni prijevoz te mnogih drugi.

Tijekom posljednje tri godine na svim ovim projektima je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao nadležno tijelo, uz tvrtke iz resora, intenzivno surađivalo sa splitsko-dalmatinskom županijom te s Gradom Splitom a sve kako bi se čim prije pokrenuli navedeni projekti. Rezultati toga počinju biti vidljivi budući da su nedavno otvoreni radovi na projektu izgradnje rampe na raskrižju Ulice Zbora narodne garde i Ulice Domovinskog rata. Pokretanje ovog ali i ostalih gradilišta na području Splita označava ujedno i pokretanje velikog investicijskog ciklusa u grad Split i okolicu, a što će u konačnici osigurati smanjenje gužvi, veću sigurnost i bolju povezanost. To je ujedno i jedan od strateških ciljeva ove Vlade o čemu i govore svi pokrenuti projekti - poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 00:25