StoryEditorOCM
SplitZAMEO IH VJETAR

Ivošević kaže kako na listi HSP-a nije bio svojom voljom, tvrdi da ga je stavio susjed. A susjeda ne možemo pitati jer je - umro. No, tadašnji tajnik stranke kaže: Bio je na listi i to na broju 6

9. travnja 2022. - 13:50

Lista HSP-a za kotarske izbore u Splitu iz davne 2010. godine aktualizirana je od kada se Bojan Ivošević kandidirao na izborima prošle godine. Svako toliko, sporna lista ponovno se spomene na društvenim mrežama ili u medijima.

Na njoj je kao kandidat rednog broja 6. naveden Bojan Ivošević koji negira da je ikada dao pristanak da se njegovo ime stavi na nju.

- Istina je da je pokojni susjed, mene i drugog susjeda, bez našeg pristanka i znanja, stavio na listu za kotarske izbore. To je bilo 2010. godine, kada je gradska vlast radila propuste u organizaciji izbora i davala bjanko dokumentaciju za pristanak za sudjelovanje na izborima.

Ja u Banovinu nikad nisam ušao niti što potpisao, a našao sam se na listi. U to vrijeme, bio sam član Foruma mladih SDP-a. Mislim da bi bilo potpuno suludo da član FM-a SDP-a ide na neku kvartovsku listu HSP-a. Mislim da je to nemoguće. Tako da se radi o susjedu koji je zloupotrijebio moje podatke i popunio svoju listu da može izaći na izbore - kazao je Bojan Ivošević u razgovoru za Index.

image

Bojan Ivošević

Vojko Bašić/Cropix

Osoba koja je izašla u javnost s podatkom o njegovom imenu na listi je Ivan Gudić. U to vrijeme je bio tajnik Gradske organizacije HSP-a u Splitu.

- Istina je da je bio na listi na šestom mjestu od sedam kandidata. Njegov susjed je bio predsjednik gradskog kotara Grad tada i bio prvi na listi. On ga je predstavio kao člana foruma mladih SDP-a koji želi biti na našoj listi i po tome sam ga zapamtio.

Da bi netko dospio na listu mora potpisati i ovjeriti očitovanje o pristanku. Ovjerava se ili kod javnog bilježnika ili u izbornom povjerenstvu, a morate doći osobno i priložiti osobnu ispravu. To je propisano u zakonu.

Očitovanje je sastavni dio liste, to je potkrepa liste koja uz nju ide kao privitak. Tada je bilo 29 kotareva i šest mjesnih odbora. Bila je namjera da njegov susjed stavi svoje ime i ugled kao prvi te da ga kasnije on kao mlađi zamijeni - kazao nam je Gudić.

Provjerili smo Zakon o lokalnim izborima u kojem je u članku 17. navedeno: uz prijedlog kandidacijske liste i kandidature dostavlja se očitovanje o prihvaćanju kandidature svakog kandidata na listi, odnosno kandidaturi, ovjereno kod javnog bilježnika ili nadležnog izbornog povjerenstva i potvrda o podacima iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa, sukladno članku 13. stavku 2. ovoga Zakona.

Stolić: Ja Bojana nisam vidio

Listu HSP-a na kotarskim izborima 2010. godine u Splitu vodio je Miro Stolić.

- Istina ja sam bio na listi za izbore jer sam otišao iz HDZ-a u HSP. Bojan Ivošević nikada nije bio tamo gdje smo se uredno nalazili, prvi put sam ga vidio sada u medijima. Ako je bio na listi, postoji mogućnost da ga je bez njegovog znanja stavio njegov susjed, koji je sada pokojni - kazao nam je Miro Stolić.

Četiri godine kasnije Bojan Ivošević je na kotarskim izborima bio na listi SDP-HNS-HSU za kotar Grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 09:27