StoryEditorOCM
SplitTKO BI REKAO?

Hoće li izglasane veće plaće zadržati djelatnike od bijega iz Banovine? ‘Nepoželjan smo poslodavac, opada interes...‘

Piše Božidar Lončar
7. rujna 2023. - 18:45

Nakon uvodne riječi koju je imao gradonačelnik Ivica Puljak oko predstavljanje prijedloga izmjene Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Gradske uprave, prvi se za riječ javio Tomislav Šuta.

On je predložio amandman da se za radna mjesta voditelja za javnu nabavu i voditelja projekta Integriranih teritorijalnih ulaganja ("ITU") mehanizma koeficijenti prebace u višu kategoriju - s 3,50 na 3,70 i da se višim savjetnicima s koeficijentima 3,00 dodaju i viši savjetnici za javnu nabavu i Integriranih teritorijalnih ulaganja ("ITU") mehanizam.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Predlažemo povećanje koeficijenta za voditelje unutar Upravnog odjela za društvene djelatnosti i to za radno mjesto voditelj Odsjeka za odgoj, obrazovanje i tehničku kulturu, Odsjeka za sport, Odsjeka za kulturu, Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu, Odsjek za socijalnu skrb, Odsjeka za suradnju s braniteljima i braniteljske udruge i da im se omogući podizanje koeficijenta na 3,50. Svi voditelji rade jako kompleksne poslove. Tu odlazi 128 milijuna eura što je 50 posto proračuna. Predlažemo povećanje osnovice za radnike u ustanove u kulturi i u dječjim vrtićima – predložio je Tomislav Šuta.

- Mislimo da u ovom trenutku to nije potrebno. Do kraja mandata želimo izjednačiti plaće s djelatnicama i djelatnicima u osnovnoj školi. Povećali smo im plaće 6,5 posto od prvog srpnja i dodali 500 kuna za topli obrok. U ustanovama u kulturi smo dogovorili podizanje najnižih koeficijenta, a onda ući u pregovore s ostalima u ustanovama u kulturi – odgovorio je gradonačelnik Puljak.

Lidija Bekavac (HGS) u raspravi je navela kako je mislila da će se svima linearno povećati plaće 12 posto s obzirom na inflaciju budući da je to navedeno u obrazloženju odluke.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Međutim, nije tako napravljeno. Povećanja idu od 5,26 do 27,78 posto, koliko iznosi povećanja kod VSS početnika. Najmanja povećanja su kod srednje stručne spreme: redara, referenata, vozača i čistačica. Nigdje nije navedeno u kolikom je povećanju proračuna riječ za 2024 - navodi Bekavac

Dodala je kako je upravo gradonačelnik Puljak napravio nesrazmjer koeficijenata u rujnu prošle godine.

- O tome da nema interesa za zapošljavanje u Gradskoj upravi doprinosi članak gdje se dojučerašnja pročelnica osvrće na atmosferu u Banovini i podizanje plaća jer tvrdi da se u Banovini radnike i neradnike želi staviti u isti koš – rekao je Domagoj Bajić iz HDZ-a.

- Ja sam zadovoljan atmosferom. Pročelnicu ne bih dalje komentirao – kazao je Puljak.

Amandman HDZ-a nije prošao, ali zati Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenicima i namještenicima jest.

Podsjetimo, u obrazloženju prijedloga odluke stoji i kako je novim ustrojem gradske uprave značajno smanjen broj upravnih tijela s 12 na 8, dok je u to vrijeme broj službenika i namještenika zaposlenih u gradskoj upravi ostao gotovo identičan.

- Upravna tijela postala su veća, s kompleksnijim i raznovrsnijim opisom poslova od dotadašnjih. Nadalje, kroz proteklu godinu dana, od kada je na snazi nova Odluka o ustrojstvu i od kada je u primjeni nova Odluka o koeficijentima, smanjen je broj zaposlenih u Gradskoj upravi, s tendencijom daljnjeg smanjivanja do kraja tekuće godine.

image
Vojko Bašić/Cropix

Isto tako, uočena je nezainteresiranost šire javnosti za zaposlenje u gradskoj upravi. U posljednje dvije godine na objavljene javne natječaje za zaposlenje javlja se vrlo mali broj kandidata, a na posljednjih nekoliko natječaja u kojima su se tražili visokoobrazovani kadrovi tehničke i pravne struke, gotovo da nije bilo zainteresiranih, čime je Grad Split postao izrazito nepoželjan poslodavac.

Primijećen je i povećani interes zaposlenika za sporazumnim raskidom radnog odnosa. Na anketni upitnik o zainteresiranosti za odlazak iz Gradske uprave uz stimulativnu otpremninu (iznos koje nije bio utvrđen u trenutku poziva na iskaz interesa) javilo se preko pedeset službenika, mahom visokoobrazovanih i iz deficitarnih područja.

Nesporna je činjenica da je sve naprijed navedeno direktna posljedica niskih i demotivirajućih plaća u Gradskoj upravi - stoji u obrazloženju Odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 06:53