StoryEditorOCM
Splitzagrijavanje

HDZ-ovac Šuta se zgraža: ‘Grad Split gubi milijune, a vladajući svjesno drže odličan projekt duboko u ladici‘

Piše SPLIT SD
23. ožujka 2023. - 08:34

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća pred vijećnicima će se naći i Zaključak o davanju suglasnosti na provedbu projekta modernizacije javne rasvjete društvu Parkovi i nasadi d. o. o., a tim povodom se jutros oglasio i čelnik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta. 

U nastavku prenosimo njegov status:

"Kad netko pročita riječi ‘projekt‘ i ‘modernizacija‘ u istoj rečenici, opravdano bi očekivao elaborirani dokument, potkrijepljen određenom projektnom dokumentacijom i drugim važnim dokumentima. Ali pred vijećnicima će se naći 1 (jedan) A4 list s malo više od pola lista obrazloženja s konstatacijama koje su nam već svima poznate – sustav javne rasvjete u Splitu je zastario. Navedenim zaključkom Grad procjenjuje da će vrijednost prvog dijela (od ukupna dva) projekta modernizacije javne rasvjete. Studiji isplativosti, troškovnicima ni potpunom obrazloženju nema ni traga. Istovremeno, gradska uprava je itekako svjesna da im u ladici već dvije godine leži pripremljen projekt za koji je provedeno prethodno savjetovanje, projekt za koji je i EBRD dala tehničku pomoć.

Projekt koji je u potpunosti spreman, a koji se iz neshvatljivih razloga ‘kiseli‘ već godinama se mijenja projektom koji to zapravo ni nije, popisom skromnih želja sadržanih na jednom listu papira. U tom rješenju kojeg je gradonačelnik stavio na dnevni red Vijeća nije jasno ni što navedeno podrazumijeva, je li to parcijalno rješenje, što dolazi u toj najavljenoj drugoj fazi projekta, znači li to zamjenu rasvjetnih tijela bez stupova i sl.? Puno pitanja se tu postavlja, a odgovora nema.

Ono što je jasno jest da Grad godišnje gubi milijune eura zbog sadašnjeg zastarjelog sustava javne rasvjete, a gubio bi još i puno više da Vlada RH nije donijela mjere kojim je ‘zauzdala‘ cijene električne energije. Projekt kojeg ova gradska uprava svjesno iz nekog razloga drži duboko u ladici Gradu nosi uštede od preko 80%, a ono što je važno, i potpuno neutraliziranje rizika od rasta cijena električne energije s kojim se sad susrećemo. Puno manjih općina i gradova u županiji i cijeloj Hrvatskoj je debelo ispred Splita po ovome pitanju te je puno kvalitetnih primjera na koje bi se grad mogao ugledati. Naravno, za to je potrebna vizija i sveobuhvatni pristup rješavanju gorućih pitanja. Nažalost, obje karakteristike nedostaju kod onoga koji bi ih trebao imati, a to je trenutni gradonačelnik Splita."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 21:07