StoryEditorOCM
SplitZAPETLJAVA SE...

Inspekcija demantira Puljka: Grad Split još uvijek nije ishodio dozvole za radove u Vili Dalmaciji!

Piše Antea Burazin
20. ožujka 2023. - 18:59

Gradonačelnik Ivica Puljak danas je izvijestio javnost kako je od Državnoga inspektorata zaradio kaznu od 13 tisuća eura koju su mu "prišili" zbog radova na rekonstrukciji kanalizacije i vodovoda u objektu Vile Dalmacije.

Prema riječima gradonačelnika Puljka, dokumentacija za navedene radove ishođena je još u mandatu Andre Krstulovića Opare, a Puljka su na nepravilnosti u dokumentaciji upozorili čuvari prirode u Park šumi Marjan, nakon čega je on obustavio radove.

Primjetno je u objavi gradonačelnika Puljka kako je istaknuo da je Državni inspektorat obavio nadzor na lokaciji tek prije mjesec dana kada su utvrdili nepravilnosti. I jest. No, Državni inspektorat, kako su nas izvijestili, prvi je nadzor obavio još 10. veljače 2022.

Upit smo o detaljima ove priče proslijedili i gradonačelniku Puljku čiji odgovor još čekamo, dok nam je Državni inspektorat dostavio odgovore na pitanja.

Naime, građevinska inspekcija Državnoga inspektorata 10. veljače 2022. obavila je nadzor u kompleksu Vile Dalmacije prilikom kojega je utvrdila da Grad Split bez potrebne dozvole izvodi građevinske radove rekonstrukcije postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže, prilikom čega je gradilište zatvoreno.

Dva mjeseca poslije, točnije 6. travnja 2022. građevinska je inspekcija izdala rješenje kojim se investitoru, dakle Gradu Splitu, naređuje da mora ukloniti bespravno rekonstruirane dijelove postojećeg sustava vodoopskrbe, odvodnje i hidrantske mreže.

Grad je pokušao ishoditi dozvolu, odnosno, kako javljaju iz Državnoga inspektorata, pokrenuo je postupak za izdavanje odobrenja za građenje, no taj se postupak i dan danas vodi, što znači da Grad još uvijek nije dobio potrebnu dozvolu.

Posljednji u nizu inspekcijski nadzor izvršen je ove godine, 14. veljače, kojim je utvrđeno da je Grad Split, bez da je ishodio potrebnu dozvolu, nastavio raditi u Vili Dalmaciji.

- Kontrolom izvršenja rješenja dana 14.02.2023.godine utvrđen je nastavak izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta bez za to propisanog akta te je slijedom navedenoga građevinska inspekcija postupila sukladno zakonskim propisima – odgovorili su nam iz Državnoga inspektorata.

Inspektorat smo upitali i snosi li bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u čijem je mandatu pripremljena dokumentacija, kakvu odgovornost u vezi ovoga, no na taj dio pitanja nismo dobili odgovor.

Još je jedna stvar tu zanimljiva, ili bolje reći neočekivana. Kako gradonačelnik Puljak tvrdi, Državni mu je inspektorat naložio da novčanu kaznu od 13 tisuća eura mora "pokriti" iz vlastitoga džepa.

S obzirom na to da se teško možemo sjetiti slučaja u kojem je jedan gradonačelnik iz vlastitog džepa morao financirati pogreške gradske uprave, upitali smo Državni inspektorat i zašto je donesena takva odluka, no ni na taj dio pitanja nisu se izjasnili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 18:40