StoryEditorOCM
Splitoće li to?

Gdje je zapelo? Zatrpava se veliko arheološko otkriće u centru Splita, ali pješaci još moraju kružiti...

Piše A. P.
27. svibnja 2024. - 07:45

Sredinom ožujka tijekom radova na rekonstrukciji asfaltnog pokrova na pločniku i kolniku u Ulici Domovinskog rata (zapadno od Županije) otkriveni su masivni temelji i zidovi velike građevine kvadratnog oblika, koja se proteže na zapad preko prometnice do nalazišta Ad basilicas pictas.

Splitski arheolozi oduševljeni: kod Općine se ukazao pravi povijesni dragulj! ‘Ako je to to, veći je nego u Rimu!‘

Arheološkim istraživanjima na čelu s arheologom Nebojšom Cingelijem iz "Temenosa" utvrđeno je da je riječ o zapadnom dijelu građevine iz Dioklecijanova doba kojoj namjena još nije razjašnjena.

Nova arheološka senzacija u Splitu, sve upućuje na nešto potpuno neočekivano: Zašto ne? ‘Ova građevina je impozantna...‘

Nakon istraživanja arheolozi su dokumentirali nalaze te zaštitili objekt od daljnje devastacije i lagano su krenuli radovi zakopavanja tog dijela.

image
Paun Paunović/Cropix

Prekriva se senzacionalno splitsko arheološko nalazište. Samo je car mogao biti vlasnik tajnovitog objekta

Kada će taj dio Ulice Domovinskog rata ponovno biti u funkciji za pješake s obzirom da već danima na tom dijelu gledamo iste prizore, pitali smo Damira Babića, voditelja Odsjeka za promet i komunalno održavanje u Gradu Splitu. 

- Ako ne bude dodatnih konzervatorskih uvjeta u vezi završne sanacije nogostupa vjerujem da će u narednih 15 dana biti sanirano jer ispod završnog sloja asfalta koji se treba staviti, sukladno njihovim uvjetima, treba izvesti betonsku ploču - kazao nam je Babić. 

image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 11:27