StoryEditorOCM
SplitOPET NA IZBORE?

Dva splitska kvarta još nemaju svoje čelnike; na Mertojaku sve ovisi o Centru, a na Bačvicama je situacija malo složenija, imaju još jednu šansu da se Vijeće kotara konstituira

Piše SD Split
20. listopada 2022. - 14:34

Dva splitska kvarta još uvijek nemaju svoje čelnike. Velika je vjerojatnost kako će se izbori za vijeća gradskih kotareva ponoviti na Bačvicama i na Mertojaku.

Na Mertojaku je situacija takva da formiranje vlasti ovisi o Centru. Naime, tamo je HDZ osvojio tri mandata, isto kao i SDP - Pametno za Split i Dalmaciju - Politička platforma Možemo! - Nova ljevica - Hrvatska stranka umirovljenika, jedan Centrov vijećnik je jezičac na vagi. Da bi "pritegli" na stranu koalicije traže podjelu mandata. Pola - pola.

Prijedlog im je da dvije godine kotar vodi SDP-ova kolicija, a ostatak mandata bi na čelu kotara bio Centar. Nisu još uvijek uspjeli postići dogovor. Nije zgorega podsjetiti kako su na rujanskim izborima SDP-ovci osvojili 312 glasova, HDZ njih 269, a Centar 109.

image
Duje Klarić/Cropix

Na Bačvicama je situacija slična, samo s "druge strane". Tamo je Centar osvojio tri mandata, dva su pripala nezavisnoj listi Tomislava Zaninovića, a HDZ i Domovinski pokret imaju po jednog vijećnika. Za konstituiranje Kotarskog vijeća trebaju im četiri glasa, i upravo taj jedan Centru nedostaje.

image
Duje Klarić/Cropix

Postoji vjerojatnost da suradnjom sa HDZ-om pokušaju marginalizirati Zaninovića, što im je očito među prioritetima i jednima i drugima. On je, podsjećamo, kotar vodio kroz tri prethodna mandata.

Pred ekipom s Bačvica je sada treća sjednica, ako na njoj ne uspiju postići dogovor - morati će na ponovljene izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 18:05