StoryEditorOCM
Splitnajstarija u firmi

Dida joj je osnovao ‘Parkove i nasade‘, a ono što nam priča je za plakanje: ‘Ajme zbog čega su se ljudi pobunili...‘

Piše Marin Prvan
22. ožujka 2023. - 08:22

Njen dida Mate Ninčević je, iza Drugog svjetskog rata, bio jedan od osnivača poduzeća "Cvijet", iz kojeg su se kasnije razvili "Jadro" i "Parkovi i nasadi" (PiN).

I, dok PiN ove godine slavi 75 godina od osnutka, krajobrazna arhitektica Jasna Talić ga, sa svojih 35 godina staža u tom poduzeću, prati u stopu, po čemu je druga najstarija PiN-ovka. Po godinama je pak - prva. Ponosno prva. 

Razgovor smo načeli pričajući o generalnom urbanističkom planu, vrhovnom prostornom zakonu u gradu. Njega se u Splitu, već običajno, tvrdi naša sugovornica, poštuje samo "per la finta". U drugu ruku - ili granu - što se tiče zelenila, ga nitko ne šljivi.

- Po GUP-u svaka ulica treba imat drvored, barem s jedne strane. Negdje je to, naravno, nemoguće, ali se zato to da nadoknadit tako da u nekim ulicama stabla budu na obe strane nogostupa.

Isto tako, piše da se predvrtovi ne smiju uništavat kako bi se od njih radilo parkinge. Turistički boom je tu stavku ne prekrižio, nego zamrčio.

Da ne govorim da bi, po tom istom GUP-u, na četri parkirna mjesta trebalo ići jedno stablo. Vlasnici ili projektanti parkirališta uglavnom kažu da za to nema mjesta. Rijetki pozitivni primjer poštivanja ove odredbe je "Bauhaus" - objašnjava nam Jasna.

image
Saša Burić/Cropix

U, kako se kaže, "gradu pod Marjanom" - a tako se, valjda, kaže jer Splićanima brdo s puno zelenila puno znači - postoji velika potražnja za - naravno, ne zelenim površinama, nego - garažama. Tako, kad se počela graditi ona u Dobrilinoj, se posjeklo 27 platana. Reklo se tada: posadit će se novo drveće. 

- Za nadomjestit te uklonjene primjerke, trebalo bi posadit makar 60 mladih stabala, da kroz par godina nadoknade tu lisnu masu. A di će to posadit? Grad Split nema ni dovoljno svoje vlasničke površine za takve radnje. Ili je ona u povratu, ili je privatno vlasništvo, ili je državno vlasništvo, ili općenarodna imovina, ili je pomorsko dobro... - širi rukama dugogodišnja zaposlenica "Parkova i nasada".

Nastavlja da bi po spomenutom planu iz 2006. sve nove zgrade trebale imati minimalno 20 do 30 posto procjedne površine, dok trenutne rastuće građevine pretežito zabetoniraju sve oko sebe. Arhitektica se pita tko to prati i kako je moguće izdati dozvole za tako nešto. A, ukoliko već mora biti tako - a ne mora - zašto se onda ne definira da sve novoplanirane građevine ravnog krova moraju uspostaviti i vlastiti krovni vrt; kao što je to propisano u New Yorku.

image

Drvored platana na parkingu u Dobrilinoj ulici posjecen je radi pocetka gradnje javnih garaza na tom prostoru.

Tom Dubravec/Cropix

Iako je Split, jasno, daleko od betonske džungle urbanog metropolisa, svakako se trudi dostići taj nivo. Pri tome, vjetar u leđa takvom stremljenju daje i samo građanstvo.

- Kad je renovirano dječje igralište između Bušićeve i Dobriline, kolegica je tamo stavila cvjetnu livadu, koja je imala makove, različke, divlje krastavce...

U cvatu, okupljala je bumbare, leptire i ptičice. Onda, jednog dana, su se roditelji pobunili da su počele dolaziti pčele i da bi mogle počet bost djecu. Pa je sve to pokošeno.

Žao mi je što to moram reći, ali je ovo eklatantan primjer needuciranosti. Ako to ne promijenimo, bojim se da nam se, u principu, kao vrsti, ne piše dobro... - zabrinuta je Splićanka, dodajući da to što se, zbog prisutnosti bilja, neki bune na alergiju, se događa upravo zato jer živimo u neprirodnim uvjetima, okruženi betonom. 

Slično se dogodilo i s Tematskim parkom "Za sva vrimena" pokraj stadiona na Poljudu. Tamo je krajobrazni arhitekt Igor Belamarić zamislio površinu s biljkama našega podneblja, koje možda ne izgledaju atraktivno, ali su autentične i neobične u urbanom okruženju. To se ljudima nije svidjelo, pa će sad to mjesto izgledati kao i mnogo drugih u gradu. Šteta jer, kaže Jasna, se od takvih kao što je Igor može puno naučiti.

image

Igor Belamarić

Božidar Vukičević/Cropix

Međutim, nije samo neznanje to koje uništava urbanu hortikulturu nego i - turizam. Naime, u Splitu imamo dosta drvoreda koštela koje, zapravo, ne bi trebalo orezivat. Ali, pošto sad imamo ove autobuse na kat za razgledavanje, te krošnje su počele smetat.

Ispilale su se velike grane, a to stablima strašno skraćuje život. A s manje stabala i njihovog hlada, asfalt se puno brže i jače zagrijava, a manjak zelenih ploha pogoduje i poplavama (kojima ciklički svjedočimo). O filtrianju lebdećih čestica i kvaliteti zraka, suvišno je i govoriti. 

Turizam će sada - i neka će - pogurati uređenje žnjanskog platoa. Međutim, s aspekta zelenog planiranja, i tamo se dešavaju sporne činidbe. 

- Bit će dosta palmi, a znamo da se one opterećene palminon pipom i da ih se zato treba stalno prskat, što opet nije ekološki. A propos 30-ak česmina, s južne strane ceste poviše žnjanskog platoa, planira se njihovo uklanjanje kako bi se napravilo mjesta za, pogađate, još malo parkinga.

To su stabla u cvijetu mladosti koje čine potrebnu sjenu šetačima. Njihovo čupanje bi bilo obični nonsens. Ne ruše se takva stabla, koja sporo rastu, da bi se napravilo mjesta za aute, nego se traže alternative. Svakako, oni tu cestu planiraju širiti i to preko česmina. Dakle, ispada da su prometovci glavni za zelenilo u gradu - pomalo je ironična Jasna.  

image
Tom Dubravec/Cropix

- Kako ipak ne bi ostalo samo na kritikama, treba napomenuti da je Split definitivno puno zeleniji nego prije sto godina, kad je započelo pošumljavanje Marjana i sadnja palmi na Rivi, a kasnije, 60-ih godina, i planska sadnja u tada novim kvartovima grada.

Zadnjih nekoliko godina PiN sadi puno više stabala nego prethodnih 20 godina i to različitih vrsta, želeći barem donekle unijeti biološku raznolikost. I na jesen će se posaditi 900 novih stabala, puno se radi, pozitivni pomaci se ostvaruju, ali je uvijek prisutni problem onaj nedostatka novaca, jer osim što ih treba kupiti, stabla nakon sadnje treba i njegovati, zalijevati, prihranjivati - ukazuje prirodnjakinja.

Mnogi, nažalost tako izgleda, ne znaju ni da su stabla živa, kaže arhitektica. Prioriteti se stavljaju na ono što donosi novce, a ne ono što daje život, zdravlje i kisik. Ali čak i ako znaju da su živa, nije vjerojatno da ih mogu međusobno raspoznavati, kao ni vrste bilja općenito. A bez (ras)poznavanja, nema ni ljubavi; na kojoj GUP može pustiti korijenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 00:22