StoryEditorOCM
Splitstiglo pismo

Đerek otkriva da nema više labavo: ‘Imamo 400 korisnika gradskih stanova, neredoviti očevid je omogućio zloupotrebe‘

Piše Nikolina Lulić
5. lipnja 2023. - 07:32

Maji Đerek, pročelnici za gradsku imovinu poslali smo upit u kojem nas je zanimalo možemo li dobiti popis 16 korisnika kadrovskih stanova i njihov pravni status, nakon što je već ranije javno navedeno četvero sugrađana kod kojih su utvrđene nepravilnosti. Zanimalo nas je također tko donosi Pravilnik o davanju stanova u najam i smatra li da ga je potrebno mijenjati

Zanimljivo je da smo upit poslali još još 30. ožujka ove godine, a odgovor je potpisnici ovih redaka stigao na mail 4. lipnja, dakle, nakon puna dva mjeseca. I opet nismo dobili konkretan odgovor na upit, ali s obzirom da su u međuvremenu mediji objavili korisnike koji žive u kadrovskim stanovima, dok smo mi upravo na to pitanje čekali odgovor, možemo zanemariti taj propust.

image
Duje Klarić/Cropix

Đerek nam je u svom podužem odgovoru navela i ono što je zapravo nismo pitali, ali s obzirom na interes javnosti po pitanju ove teme, objavljujemo zapravo rezime svega onoga što je pitanju gradskih stanova napravio Upravni odjel za gradsku imovinu otkad mu je na čelu.

- Popis korisnika svih gradskih stanova, između ostalog i kadrovskih stanova, s iznosima eventualnih dugovanja, bit će uskoro objavljen na službenim stranicama Grada. Zbog toga smo, između ostalog, i mijenjali Pravilnik o davanju stanova u najam – kako bi stvorili dodatni pravni temelj za objavu podataka.

Kao što vam je poznato, korištenje stanova (a osobito kadrovskih stanova) se nije redovito kontroliralo očevidima, što je omogućilo kršenje ugovora o najmu i zloupotrebe. Budući da imamo preko 400 korisnika gradskih stanova, potrebno je sve detaljno provjeriti, kako bi objavili točne podatke - pojasnila nam je Đerek.

image
Duje Klarić/Cropix

Naglašava kako se trenutno rade zadnje provjere korisnika gradskih stanova i očevidi preostalih stanova kako bi utvrdili sve podatke točno ih objavili sa čim će i mediji će, kao i zainteresirana javnost, biti upoznati.

- Pravilnik o davanju stanova u najam donosi gradonačelnik temeljem čl. 51. Zakona o najmu stanova ("Narodne novine" br. 91/96, 48//98, 66/98, 22/06, 68/18,105/20), koji Zakon je lex specialis u odnosu na ovu pravnu materiju.

Pravilnik o davanju stanova u najam je postojao i prije te se i prije donosio i mijenjao na isti način. Ovdje nije pitanje treba li Pravilnik mijenjati, nego je problem u tome što se po Pravilniku o davanju stanova u najam nije postupalo, što kršio, a isto tako kršio se i Zakon o najmu stanova.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Unatoč postojanju Pravilnika, punih 13 godina nije dodijeljen niti jedan stan socijalno ugroženim građanima po zakonitoj i propisanoj proceduri, to jest po provedenom natječaju i nakon dokazivanja socijalnih i drugih propisanih uvjeta.

Naravno, bilo je slučajeva gdje su se stanovi dobivali "preko veze" i mimo propisanog postupka. U takvim okolnostima, Pravilnik o davanju u najam stanova je prije bio tek mrtvo slovo na papiru - navodi pročelnica.

Novi Pravilnik o davanju stanova u najam donesen je u rujnu 2021. godine na čijoj su izradi uz predstavnike nadležnog upravnog tijela, sudjelovali i predstavnici upravnog tijela nadležnog za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, Centra za socijalnu skrb Split i Udruge Most.

- Uoči Božića 2022. dodijeljena su prva tri stana obiteljima s javno objavljene Liste prvenstva temeljem provedenog javnog natječaja i nakon što su dokazali sve uvjete. Opet napominjem kako još 70 obitelji i osoba sa socijalnim statusom čeka na dodjelu stana. Trenutno uređujemo pet stanova kako bi ih mogli dodijeliti.

image
Joško Ponoš/Cropix

Kao što je javnosti već poznato, Grad Split nema dovoljno stanova za smjestiti sve navedene osobe jer se Republika Hrvatska upisuje kao vlasnik stanova, a bespravni korisnici su i dalje su u stanovima. Dakle, umjesto forme i mrtvog slova na papiru treba jasno reći što je uistinu i napravljeno. Treba inzistirati na provedbi.

Tako smo prvi put napravili očevide svih stanova, uključujući i kadrovske, provjerili dugovanja s osnove korištenja stanova te otkazali ugovore o najmu onima koji nisu platili dug (kod nekih se radilo i o višegodišnjem neplaćanju ionako simbolične najamnine), otkazali ugovore o najmu stanova korisnicima koji imaju druge nekretnine ili su se doveli u nepovoljni položaj odricanjem ili darovanjem nekretnina - navodi Đerek.

Dalje nastavlja kako je Grad pokrenuo postupke naplate dugovanja i postupke ispražnjenja i predaje u posjed stanova Gradu Splitu za bespravne korisnike, što im je, kaže, zakonska dužnost.

image
Duje Klarić/Cropix

- Nakon punih 13 godina dodijelili smo stanove socijalno ugroženim građanima po zakonitom postupku, povećali naknadu za bespravno korištenje stanova (do sada su bespravni korisnici plaćali skoro istu cijenu najma kao i oni koji imaju pravni temelj, a sad plaćaju tržišnu), povećali cijenu najma kadrovskih stanova na šest eura po metru četvornom, što je skoro pa tržišna cijena najma.

Do sada su korisnici kadrovskih stanova plaćali skoro istu cijenu najma kao i legalni korisnici sa socijalnim uvjetima te smo jasno rekli kako dodjele novih kadrovskih stanova neće biti.

Odbili smo "otkup" kadrovskih stanova – kao što je već poznato prije su se svi kadrovski stanovi "otkupljivali" na način da je na javnom natječaju nezakonito smanjivana cijena i nezakonito dano pravo prednosti pri kupnji upravo korisnicima kadrovskih stanova, a time je Grad Split ostao bez 23 vrijedna stana u svom vlasništvu,

Odbili smo otkup stanova korisnicima koji su u stanovima bespravno ili imaju dugovanja, jer, svi ćemo se složiti da se nelegalno ne smije i ne može legalizirati - navodi pročelnica.

Na kraju ističe kako će od sada korištenje gradskih stanova biti strogo kontrolirano i sve obitelji i osobe koji su na zakonit način dobile stan, koje ostvaruju sve uvjete i redovno podmiruju obveze te obitelji i osobe koje godinama čekaju na zakonitu dodjelu stana neće više biti stavljane u nepovoljan i diskriminirajući položaj samo zato što poštuju zakon.

- Pojedinci neće više raditi štetu gradskom proračunu niti drugim potrebitim sugrađanima - podvukla je Đerek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:27