StoryEditorOCM
Splitnema više cile mile

Adio deračini pijanih turista u centru Splita? Počeli su patrolirati prvi zaštitari, Ivošević nam je otkrio sve detalje

Piše Petra Klarić
4. lipnja 2024. - 19:11

Zaštitari koje je Grad Split angažirao da samostalno ili u društvu komunalnih redara u centru grada čuvaju javni red i mir, ovog ponedjeljka krenuli su u prvu ophodnju, potvrdio je na sjednici Gradskog vijeća dogradonačelnik Bojan Ivošević.

Za detalje smo pitali samog Ivoševića, koji nam je otkrio da zaštitari neće imati fiksno vrijeme rada, već će ono ovisiti o okolnostima. Bit će to u večernjim satima, kada se i događa najviše incidenata, a vjerojatno će na terenu nešto duže biti vikendima i u vrijeme većih događanja.

Područje kojim će cirkulirati je centar grada (A zona), a dogradonačelnik nam je kazao da su dobili dio ovlasti koje ima i policija, kao što je utvrđivanje identiteta osoba na javnoj površini i zadržavanje osoba uhvaćenih u prekršaju. No, kada se ukaže potreba za intervencijom policije, bit će pozvani i oni.

Kako smo već pisali, prošle je godine za pružanje zaštitarskih usluga bila angažirana firma “Pit-Bull”, ali tek od kolovoza. Ove je godine putem javne nabave izabrana firma “007 Miletić”, a na natječaj su se uz njih prijavile i firme "Lav zaštita", "Lupus zaštita", "Sokol", "Pit Bull" i "007 Miletić". Izabrana tvrtka "077 Miletić" dala je najpovoljniju ponudu od 95.000 eura s PDV-om. 

Čini se da je Grad nešto ranijim angažiranjem zaštitara pokušao izbjeći prošlogodišnji scenarij, kada se loptica odgovornosti često prebacivala s Grada, odnosno komunalnih redara, na policiju i obratno. Sada su njihove ovlasti nešto jasnije određene pa bi u budućnosti mogli vidjeti manje incidenata, barem onih nesankcioniranih.

image

Mladi na Pub Crawl turi u Splitu

Paun Paunović/Cropix

Odahnuti će sigurno stanari stare gradske jezgre, koji već neko vrijeme aktivno od Grada traže da u cijelu priču uključe i zaštitare. Njihovi vapaji potpuno su razumljivi, posebno ako se u obzir uzmu videozapisi koji se svakodnevno objavljuju u grupi "Get Getanima". Poneki turisti malom broju stanara koji još uvijek žive u centru Splita nerijetko u sitne sate remete san. Ako se sve bude odvijalo po planu, moglo bi biti manje deračine pod njihovim prozorima.

Nadamo se da će ovaj potez Grada Splita uroditi plodom, odnosno osigurati domaćima (i turistima) mirnije i sigurnije okruženje u našem gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 19:11