StoryEditor
Splitđir po bancima

'Ovo nema veze s ničim, katastrofa! Ne može se prodat dvi kašete ribe u jednom gradu punom stranaca': prodavači na splitskoj peškariji tvrde da je svake godine sve gore

9. kolovoza 2019. - 00:50

– Prodaja ne ide nikako. Imamo samo plavu ribu, srdele, inćune i lokarde koje su došle ima po ure... ali nikako. Valjda je zbog vrućina. Pitaju stalno svi di je inćun i kad će ga bit... Evo, sad je doša inćun, a nigdi nikoga. A sve lipo i friško – žali se mladi Vlado Milun s peškarije, prvi banak uz Marmontovu.

Nakon praznika ponuda je bila nešto slabija nego na što smo navikli, ali moglo se pronaći od sitnije ribe srdela, inćuna, a bilo je i kozica, kojih ima gotovo kod svakoga prodavača, komarči i lubina, kojih nema previše, ali ni ono što ima se nije prodalo. Može se naći i pokoji mol, morski pas, tabinja, kokot, list...

– Danas je ponuda nešto slabija, ali zato imam hlapa i lubina. Potražnja je takva da san ima tri ribe na banku i sve tri nisan do 11 sati proda. U čemu je problem, iskreno ne znan. Uzmu mi restorani nešto, ali nije neka potražnja. Svake godine je sve gore. Ima ribe, da vidite koliko je ima oko šest i po ujutro. Sve je na izvolite. Ko oće lipe ribe, zna kad triba doć i ima šta za izabrat. A za one koji su "naručili", nešto riba i dalje stoji ispod banka – kazuje nam Siniša i ističe kako je hlapu ulovljenom kod Lastova cijena 350 kuna za kilogram.

Siniša nam je najavio kako danas dolaze prave poslastice – sabljarka, gof, šampjer i škarpina po dobroj cijeni. Za nekih 180 kuna moći će se kupiti kilogram sabljarke.

– Ulovilo se 100-injak kila sabljarke, a bit će je i za restorane i za "malog" čovika – dodaje Siniša i napominje da je i dalje najveći problem na Peškariji nedostatak parkinga te loša kultura kupovanja i konzumacija ribe kod naših sugrađana. Svi prodavači se slažu u jednom – našim ljudima je sve preskupo.

Gospođa Ane poznata je svima na Peškariji, a njoj su dobro poznata vremena kada se riba dobro prodavala. Cijena se, veli, nije puno promijenila, možda 10-ak kuna gore-dolje, ali su se promijenile navike ljudi.

– Evo, cijene sam već smanjila, komarče sitnije su mi po 50 kuna kilo, inače su 60. Neman kome prodat, sve ovisi od dana i momenta. Bit će dobro ako uspijen danas prodat jednu kašetu. Gore je stanje nego prije. Unatrag 10-20 godina sve je bilo drukčije. Ovo nema veze s ničim, katastrofa. Ne može se prodat dvi kašete ribe u jednom gradu punom stranaca. Prije se jednostavno više kupovalo, pogotovo u sezoni – kaže nam Ane, i dodaje da stranci uzmu eventualno jednu ribicu za probati, i to je to.

– Kad van kažen da i restorani slabo kupuju, e onda znate koja je ura. Ugostitelji se pripreme na vrijeme, kupe najmanje dva mjeseca prije sezone i onda posmrzavaju. Od naših ljudi nema ništa, moja riba je 100 kuna i opet ne mogu prodati. Mol s parangala je 100, škrpina od 200 do maksimalno 250, šampjer isto tako, pa nije to previše – reka nam je jedan od starosjedilaca glavne splitske ribarnice.

Cijene

Morski pas - 80 kuna
Strelko - 100 kuna
Kokot - 140 kuna
List - 120 kuna veći, manji 100 kuna
Škampi - 200 kuna
Mol - 30 kuna
Kozica - 50 kuna
Tabinja - 20 kuna
Srdela - 10 kuna
Komarča (iz uzgoja) - 70 kuna
Lubin (iz uzgoja) - 100 kuna
Komarča mala - 50 kuna
Lokarda - 30 kuna

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2021 20:17